ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΝέα - Δραστηριότητες
Νέα - ΔραστηριότητεςPrint
«Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» και τον Φεβρουάριο, στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Το αφιέρωμα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου «Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» θα συνεχιστεί για τέσσερα ακόμη Σαββατοκύριακα. Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 6 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2016, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν την επιστήμη που βρίσκεται πίσω από τον χειμώνα μέσα από εντυπωσιακά πειράματα! Στη διαδραστική αφήγηση μικροί και μεγάλοι θα παίξουν μουσική με παράξενα όργανα και θα ανακαλύψουν που κρύβονται τα μαθηματικά στη φύση! Τέλος, γονείς με παιδιά από 8 έως 12 ετών μπορούν να ακολουθήσουν μία διαδρομή στο φως με ξεναγό τον Ισαάκ Νεύτωνα!
«Επιστήμη… στην καρδιά του χειμώνα!» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 έως τις 31 Ιανουαρίου 2016, αλλά και την περίοδο των εορτών (26-30 Δεκεμβρίου και 2-7 Ιανουαρίου) η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί να γιορτάσουμε την έλευση του χειμώνα με πειράματα και μουσική! Χιονονιφάδες, έλατα, μάλλινα ρούχα και μουσικοί πειραματισμοί συνθέτουν το εορταστικό σκηνικό για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες! Παράλληλα, γονείς με παιδιά από 8 έως 12 ετών μπορούν να ακολουθήσουν μία διαδρομή στο φως με ξεναγό τον Ισαάκ Νεύτωνα!
«Ζώντας με τον Ήλιο, έναν απρόβλεπτο γίγαντα:»: Ομιλία Δρ. Γιάννη Κοντογιάννη στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016, και ώρα 19:30, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί στην ομιλία: «Ζώντας με τον Ήλιο, έναν απρόβλεπτο γίγαντα: Η πρόγνωση των ηλιακών εκλάμψεων στον 21ο αιώνα» με ομιλητή τον Δρα Γιάννη Κοντογιάννη, Αστροφυσικό, μεταδιδακτορικό ερευνητή στο Κέντρο Έρευνας Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
Διαδραστικά Διήμερα 2015: "Καλοκαίρι στο… φως"
Το 2015 είναι το Διεθνές Έτος Φωτός! Αυτό το καλοκαίρι στα Διαδραστικά Διήμερα θα «ρίξουμε άπλετο φως» στα βασικά χαρακτηριστικά και στις ιδιότητές του! Παράλληλα, θα αναρωτηθούμε γιατί βλέπουμε χρώματα και τι συμβαίνει όταν μας ξεγελούν τα μάτια μας! Μέσα από πειράματα, εργαστήρια, παιχνίδια και κατασκευές θα αναζητήσουμε όλα τα στοιχεία που κάνουν το φως τόσο ξεχωριστό για τη ζωή μας. Την δεύτερη ημέρα, στην τελετή λήξης, οι γονείς θα παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό στον οποίο τα παιδιά καλούνται να συμπεριφερθούν όπως το φως!
«Επιστήμη… στο φως!» και το Καλοκαίρι, στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Από τις 27 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί με ένα αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός! Οι δραστηριότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι περιλαμβάνουν επίδειξη πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά, διαδρομή για γονείς και παιδιά από 8 έως 12 ετών, διαδραστική αφήγηση, διαδραστικό παιχνίδι για το φως και μία πασχαλινή κατασκευή έκπληξη!
«Επιστήμη… στο φως!» και το Πάσχα, στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Από τις 14 έως τις 19 Απριλίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί με ένα αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός! Οι δραστηριότητες που μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι περιλαμβάνουν επίδειξη πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά, διαδρομή για γονείς και παιδιά από 8 έως 12 ετών, διαδραστική αφήγηση, διαδραστικό παιχνίδι για το φως και μία πασχαλινή κατασκευή έκπληξη!
«Επιστήμη… στο φως!» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Από τις 7 Μαρτίου και κάθε Σάββατο και Κυριακή, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα έχει ειδικό αφιέρωμα στο Διεθνές Έτος Φωτός! Οι δραστηριότητες που θα μπορούν να παρακολουθήσουν μικροί και μεγάλοι περιλαμβάνουν επίδειξη πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, διαδραστικό εργαστήρι για παιδιά, διαδρομή για γονείς και παιδιά από 8 έως 12 ετών, διαδραστική αφήγηση, και ένα νέο έκθεμα έκπληξη!
«Όλα είναι φως!» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινά το αφιέρωμά της στο Διεθνές Έτος Φωτός με μία εκδήλωση για μικρούς και μεγάλους! Την Τετάρτη 4 Μαρτίου, από τις 18:00 έως τις 21:00, οι επισκέπτες θα συμμετάσχουν σε διαδραστικά παιχνίδια με θέμα το φως, θα παρακολουθήσουν εντυπωσιακές επιδείξεις πειραμάτων για το φως και τις οπτικές ψευδαισθήσεις, θα ακολουθήσουν ειδική διαδρομή στα διαδραστικά εκθέματα και θα φωτογραφηθούν με τρόπο μοναδικό, ανακαλύπτοντας τις ιδιότητες του φωτός!
«Επιστήμη, Παιχνίδι, Φαντασία» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση… στο παιχνίδι και στην φαντασία! Πώς συνδέονται αυτές οι φαινομενικά ασύνδετες έννοιες; Υπάρχει επιστήμη στα παιχνίδια; Υπάρχει φαντασία στην επιστήμη; Αφήνουμε την αυστηρή πλευρά της επιστήμης και αναζητούμε τη σύνδεση της επιστημονικής σκέψης με το παιχνίδι και τη φαντασία. Στο διαδραστικό εργαστήρι τα παιδιά θέτουν την φαντασία τους σε δράση και κάνουν πειράματα για να λύσουν ένα μυστήριο. Στην επίδειξη πειραμάτων εξετάζουμε γνωστά και αγαπημένα παιχνίδια και αποκαλύπτουμε την επιστήμη που κρύβουν. Το απόγευμα, στη διαδραστική αφήγηση, βουτάμε σε ένα ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας. Ποιος ήταν ο ρόλος της στον τρόπο σκέψης διάσημων διανοητών; Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 25 Οκτωβρίου 2014 μέχρι την 1 Μαρτίου 2015.
Χριστούγεννα 2014 στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Φέτος τα Χριστούγεννα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε ένα μαγικό ταξίδι στην επιστήμη με πολλές εορταστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους! Αφήνουμε την αυστηρή πλευρά της επιστήμης και αναζητούμε τη σύνδεση της επιστημονικής σκέψης με το παιχνίδι, τη μουσική και τη φαντασία
Τα ρομπότ επιστρέφουν… στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Ρομπότ που μιλούν, τρέχουν, κολυμπούν, πετούν, πηγαίνουν στο διάστημα, ρομπότ που καθαρίζουν το σπίτι, που χρησιμοποιούνται στην αρχιτεκτονική και στην εκπαίδευση και ρομπότ που αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, όλα θα βρίσκονται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Την Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014, από τις 17:00 μέχρι τις 21:00, η Διαδραστική Έκθεση γεμίζει για δεύτερη φορά με ρομπότ. Μικροί και μεγάλοι θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τα ρομπότ, να διαδράσουν μαζί τους, αλλά και να γνωρίσουν τους ερευνητές-κατασκευαστές που τα ανέπτυξαν και να τους θέσουν τα ερωτήματά τους. Την ίδια ημέρα η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσιάσεις για τη ρομποτική, περιήγηση στα διαδραστικά εκθέματα και προβολή με τίτλο «Επιστροφή στη Σελήνη για πάντα» στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.
«H Επιστήμη… στα χνάρια της ζωής» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση… στα χνάρια της ζωής! Παράλληλα με την Έκθεση «ΑΙΓΑΙΟΝ: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους», που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου, οι επισκέπτες της Διαδραστικής Έκθεσης μπορούν να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους εισάγουν στον κόσμο της παλαιοντολογίας και των απολιθωμάτων και να φτιάξουν το δικό τους αποτύπωμα. Το απόγευμα μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν, μέσα από ένα παιχνίδι, για την «προσαρμογή» των ζωντανών οργανισμών στο περιβάλλον και πώς αυτή συνδέεται με την επιβίωσή τους. Κάθε Σάββατο και Κυριακή από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Διαδραστικά Διήμερα 2014: "Απόδραση από τον Κόκκινο Πλανήτη"
Στα Διαδραστικά Διήμερα 2014 τα παιδιά μεταφέρονται στο έτος 2030 και στην πρώτη ανθρώπινη αποικία στον πλανήτη Άρη (ή όπως αποκαλείται συχνά, στον κόκκινο Πλανήτη). Αποτελούν μέλη της δεύτερης διεθνούς επανδρωμένης αποστολής που πάει στον Άρη. Οι επίδοξοι άποικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στη Γη και γι’ αυτό θα πρέπει να μάθουν να επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες του πλανήτη. Σκοπός τους είναι να περάσουν την απαραίτητη εκπαίδευση, να διεξάγουν πειράματα, να συλλέξουν πληροφορίες για τον Κόκκινο Πλανήτη και να ζήσουν για πάντα εκεί, ενισχύοντας την πρώτη ομάδα που έφτασε. Στην διάρκεια της αποστολής οι άποικοι ενημερώνονται για μία μεγάλη καταστροφή που απειλεί την αποικία τους! Πρέπει να βρουν, λοιπόν, έναν τρόπο να φύγουν από τον Πλανήτη Άρη και να επιστρέψουν στη Γη χρησιμοποιώντας τα υλικά που έχουν στη διάθεσή τους και τις γνώσεις τους! Θα καταφέρουν να αποδράσουν από τον Άρη και να σωθούν;
«Λαμπρή» Επιστήμη στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία εορταστική ενότητα, στην οποία πρωταγωνιστούν τα κουλουράκια, τα ποτά, τα πυροτεχνήματα και τα αυγά! Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα λύσουν ένα γαστρονομικό μυστήριο χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εργαστηρίου, θα μάθουν πού οφείλουν τα χρώματά τους τα πυροτεχνήματα, πόσο αντέχει το τσόφλι ενός αυγού, τι σχέση έχουν τα ποτά με την εξέλιξη της επιστήμης και την ιστορία της ανθρωπότητας και τέλος θα περάσουν μία δοκιμασία εφευρετικότητας.
«H Επιστήμη από το ποτήρι… στον δοκιμαστικό σωλήνα» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε μία επιστημονική περιήγηση στον κόσμο των ρευστών, των ποτών και των φαγητών! Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα λύσουν ένα γαστρονομικό μυστήριο χρησιμοποιώντας εξοπλισμό εργαστηρίου, θα δουν υγρά που μαγνητίζονται, υγρά που λειτουργούν σαν ρολόγια και υγρά που φτιάχνουν πύργους. Το απόγευμα, μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των ποτών, θα ανακαλύψουν πώς αυτά επηρέασαν την εξέλιξη της επιστήμης αλλά και την ιστορία της ανθρωπότητας.
«Εγκεφαλικά ημισφαίρια: Στρίψε αριστερά για γλώσσα, δεξιά για κίνηση»: Ομιλία Δρ. Μαριέττας Παπαδάτου - Παστού στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Το Σάββατο 8 Μαρτίου και ώρα 19:00, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου φιλοξενεί τη Δρα Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού, Λέκτορα Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχοντας ως θέμα ομιλίας: «Εγκεφαλικά ημισφαίρια: Στρίψτε αριστερά για γλώσσα, δεξιά για κίνηση», η Δρ Μαριέττα Παπαδάτου-Παστού θα εστιάσει σε ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως: Γιατί το δεξί ημισφαίριο «κερδίζει» στα χέρια μας αλλά το αριστερό στους εγκεφάλους μας; Γιατί να μην είμαστε – αντίστροφα - αριστερόχειρες και να μην «μιλάμε» με το δεξί ημισφαίριο;
«Η Γραμματική… της κίνησης»: Ομιλία Δρ. Κατερίνας Πάστρα στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
To Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 και ώρα 19:00, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου φιλοξενεί τη Δρα Κατερίνα Πάστρα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Γνωσιακής Έρευνας και Τεχνολογίας. Η γνώση της γραμματικής της μητρικής γλώσσας μάς επιτρέπει τη συνειδητή ανάλυση και χρήση της, και μας δίνεις κάποιες βάσεις για τη συστηματική εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας. Σκεφτήκατε ποτέ τι θα σήμαινε να μαθαίναμε αντίστοιχα τη δομή της κίνησης? Μήπως θα μας βοηθούσε στην κατάκτηση νέων δεξιοτήτων? Υπάρχει, άραγε αντίστοιχη γραμματική της κίνησης? Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να κάνουμε συντακτική ανάλυση στις καθημερινές κινήσεις μας?
Ειδική εκδήλωση με θέμα: «Το Ψηφιακό Παιχνίδι στην Εκπαίδευση (Σχεδίαση, δημιουργία και χρήση)» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Βρετανικό Συμβούλιο σας προσκαλούν, την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην πρωτότυπη εκδήλωση με θέμα: «Το Ψηφιακό Παιχνίδι στην Εκπαίδευση: Σχεδίαση, δημιουργία και χρήση». H εκδήλωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και των ειδικοτήτων, σε γονείς και παιδιά. Για την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων και των ομιλιών δεν είναι απαραίτητη η εξοικείωση με τον προγραμματισμό.
«H Επιστήμη… στον ρυθμό της μουσικής» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στην επιστήμη. Στην ενότητα αυτή οι επισκέπτες μεταξύ άλλων, θα παίξουν κλασικά μουσικά κομμάτια με παράξενα όργανα, θα μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, θα δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν». Τέλος, θα ανακαλύψουν την σχέση μαθηματικών και μουσικής.
«H Επιστήμη… στον ρυθμό των Χριστουγέννων» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Φέτος τα Χριστούγεννα η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας σάς προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι στην επιστήμη με πολλές εορταστικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους! Στην εορταστική ενότητα «H Επιστήμη στον ρυθμό των Χριστουγέννων» οι επισκέπτες μεταξύ άλλων, θα παίξουν Χριστουγεννιάτικες μελωδίες με παράξενα όργανα, θα μάθουν για τον ήχο και τη διάδοσή του, θα δουν εντυπωσιακά πειράματα και υλικά «να χορεύουν», ενώ θα πουν τα κάλαντα με ευφάνταστους τρόπους. Επίσης, θα δουν μία Χριστουγεννιάτικη έκθεση ζωγραφικής και θα πειραματιστούν με τα μικροκύματα.
«Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint»: Ομιλία Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, φιλοξενεί τον Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη, Μεταδιδακτορικό ερευνητή Γεωλογίας στο Τμήμα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Οικονομικής Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζια στην Ιταλία.
Με την ομιλία του: «Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη: το παράδειγμα του σημαντικότερου σύγχρονου μετεωρίτη, Tissint» ο Δρ. Ιωάννης Μπαζιώτης μας θυμίζει ότι ο άνθρωπος, παρά τα τεράστια άλματα τεχνολογικής ανάπτυξης που έχει κάνει, δεν διαθέτει ακόμα τη δυνατότητα πραγματοποίησης ταξιδιών ρουτίνας σε κοντινά ουράνια σώματα. Ωστόσο, όπως θα μας τονίσει, η φύση μας «αποστέλλει» εξωγήινα κομμάτια πετρώματος με τη μορφή μετεωρίτη.
Συνεχίζεται, έως τις 10 Νοεμβρίου, η έκθεση μετεωρολογικών οργάνων, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας
Συνεχίζεται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας η έκθεση μετεωρολογικών οργάνων από το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέχρι τις 10 Νοεμβρίου! Ερευνητές του Πανεπιστημίου Αθηνών θα βρίσκονται στον χώρο κάθε Σάββατο και Κυριακή μετά την επίδειξη πειραμάτων (14:10) για να εξηγήσουν στο κοινό της Διαδραστικής Έκθεσης πώς λειτουργούν τα όργανα αυτά και πώς γίνεται η παρατήρηση και η πρόγνωση του καιρού!
Ειδική εκδήλωση για τη ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ: «Η παρατήρηση και η πρόγνωση του καιρού, η έρευνα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η Ελληνική Μετεωρολογική Εταιρεία (Ε.ΜΤ.Ε.), το Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Αθηνών και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) σάς προσκαλούν σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στην Μετεωρολογία! Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μετεωρολογικά όργανα, να μάθουν πώς λειτουργούν, να μιλήσουν με τους επιστήμονες που ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού και να ενημερωθούν για τον καθοριστικό ρόλο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην αποσταθεροποίηση του κλίματος. Η εκδήλωση υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την αξιοποίηση των Μετεωρολογικών Δορυφόρων (EUMETSAT).
Διαδραστικό εργαστήριo (για γενικό κοινό): «Σχεδίασε την δική σου σχεδία», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Εάν είστε κορίτσι ή αγόρι ηλικίας 10 έως 12 ετών και σας αρέσουν οι κατασκευές, τότε σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στην δραστηριότητα «Σχεδίασε την δική σου σχεδία», είτε στις 19 ή 20 Οκτωβρίου 2013, είτε 26 ή 27 Οκτωβρίου 2013, ώρα 10:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
«Επιστήμη… παντός καιρού!» στη ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ
Φέτος το φθινόπωρο, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, μελετά τον καιρό και σας μυεί στα μυστικά της Μετεωρολογίας. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν το κλίμα; Πώς δημιουργούνται τα σύννεφα; Πώς μετράμε την δύναμη του ανέμου; Γιατί ο ουρανός έχει μπλε χρώμα; Μπορούμε να φτιάξουμε βροχή σε ένα δωμάτιο; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψουν οι επισκέπτες, κάθε Σάββατο και Κυριακή του Οκτωβρίου στην ενότητα «Επιστήμη… παντός καιρού!».
Διαδραστικό εργαστήριo (για σχολικές τάξεις): «Σχεδίασε την δική σου πλωτή πλατφόρμα», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Θέλετε να μάθετε πώς επιλύουν πρακτικά προβλήματα οι μηχανικοί; Αν η απάντηση είναι «ναι» και σας αρέσουν οι κατασκευές σάς προσκαλούμε να λάβετε μέρος στην δραστηριότητα «Σχεδίασε την δική σου πλωτή πλατφόρμα», στο Ίδρυμα Ευγενίδου.
Διαδραστικά Διήμερα 2013: "Εξερευνητές των τροπικών: στα χνάρια του Δαρβίνου"
Το Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί και φέτος το καλοκαίρι τα παιδιά σε μία μοναδική περιπέτεια στους τροπικούς! Στην περιπέτεια αυτή μαθαίνουμε τα μυστικά που κρύβει το νησί του Πάσχα, αλλά και όσα ανακάλυψε ο Δαρβίνος ταξιδεύοντας στα νησιά Γκαλαπάγκος. Μαθαίνουμε το πώς εμφανίστηκε και αναπτύχθηκε η ζωή στη Γη, πώς αλληλεπιδρούν οι οργανισμοί με το περιβάλλον τους, πώς οργανώνονται τα οικοσυστήματα. Κι όλα αυτά, μέσα από μία σειρά προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως αναπτύχθηκε από τα χρόνια του Αρχιμήδη μέχρι την εποχή του Διαδικτύου. Μοναδικά μας εφόδια η δημιουργική σκέψη, η ομαδική εργασία και φυσικά… η επιστήμη! Την τελευταία ημέρα του διημέρου, στην τελετή λήξης, οι γονείς θα παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό, στον οποίο τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν κατασκευές που δημιούργησαν τα ίδια και θα παρουσιάσουν τις γνώσεις που αποκόμισαν με έναν μοναδικό τρόπο! Το διήμερο απευθύνεται σε παιδιά που τελείωσαν την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και A΄ Γυμνασίου.
Δείτε το αρχείο του φακέλου
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα