ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΘεματικές Ενότητες ΈκθεσηςΓ. Βιοτεχνολογία
Γ1 Οι κλίμακες της ζωής
Γ2 Παρατηρώντας τη ζωή
Γ3 Πορτρέτα κυττάρων
Γ4 Στον πυρήνα της ζωής
Γ5 Ταξίδι στην καρδιά του κυττάρου
Γ6 Τα νημάτια του DNA
Γ7 Από το DNA στα χρωμοσώματα
Γ8 Δείγματα DNA
Γ9 Η διπλή έλικα
Γ10 Από το ωάριο στον άνθρωπο
Γ11 Οι νόμοι του Mendel
Γ12 Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα
Γ13 Ο ασυνήθιστος κήπος
Γ14 Τα εργαλεία της έρευνας
Γ15 Φυτά και άνθρωποι
Γ16 Τα χίλια μου αντίγραφα
Γ17 Δελτίο ταυτότητας
Γ18 Ρώτησε τα χρωμοσώματα
Γ19 Ανθρώπινα χρωμοσώματα
Γ20 Οικογενειακές φωτογραφίες
Γ. ΒιοτεχνολογίαPrint

Βιοτεχνολογία - Μόνιμη Εκθεση

Οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την παραγωγή χρήσιμων προϊόντων. Σήμερα, η βιοτεχνολογία με την εφαρμογή γνώσεων που έχουν αποκτηθεί από τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών, αποσκοπεί στην παραγωγή χρήσιμων προϊόντων σε ευρεία κλίμακα και στην ανάπτυξη πρακτικών που θα βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο του ανθρώπου. Η βιοτεχνολογία στηρίζεται κυρίως σε τεχνικές καλλιέργειας και ανάπτυξης των μικροοργανισμών και σε τεχνικές ανασυνδυασμένου DNA. Τα επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας προσφέρουν πολλές νέες δυνατότητες στην έρευνα αλλά εγείρουν και πολλά ηθικά ζητήματα προκαλώντας την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης και δημιουργώντας έναν έντονο δημόσιο διάλογο.

Ο δεύτερος όροφος της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι αφιερωμένος στη θεματική ενότητα «Βιοτεχνολογία». Στην ενότητα αυτή περιλαμβάνονται συνολικά 21 εκθέματα.
Η συλλογή διαδραστικών εκθεμάτων της ενότητας μας εισάγει στις βασικές έννοιες και αρχές της βιοτεχνολογίας ξεκινώντας από τα μόρια που συναντάμε στους ζωντανούς οργανισμούς και φτάνοντας μέχρι τις προχωρημένες τεχνικές της Γενετικής Μηχανικής.

Τα εκθέματα της ενότητας αυτής είναι οργανωμένα σε τρεις υποενότητες:

α) Από τον οργανισμό στο κύτταρο
Από τον άνθρωπο ως το καλαμπόκι και το μυρμήγκι, ποιο είναι το βασικό γνώρισμα όλων των ζωντανών οργανισμών; Πώς είναι ένα κύτταρο και από τι αποτελείται; Τι είναι το DNA και ποια η σημασία του;

  • Το κύτταρο είναι η βασική μονάδα της ζωής. Όλοι οι οργανισμοί αποτελούνται από κύτταρα. Στον πυρήνα κάθε κυττάρου βρίσκεται το DNA, στα νημάτια του οποίου είναι «γραμμένη» η γενετική ταυτότητα του οργανισμού.

Τίτλοι Σχετικών Εκθεμάτων
Γ1 Οι κλίμακες της ζωής
Γ2 Παρατηρώντας τη ζωή
Γ3 Πορτρέτα κυττάρων
Γ4 Στον πυρήνα της ζωής
Γ5 Ταξίδι στην καρδία του κυττάρου
Γ6 Τα νημάτια του DNA
Γ7 Από το DNA στα χρωμοσώματα
Γ8 Δείγματα DNA
Γ9 Η διπλή έλικα
Γ10 Από το ωάριο στον άνθρωπο

β) H τροποποιημένη φύση
Πώς κληρονομούνται τα διάφορα χαρακτηριστικά; Τι είναι οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί; Πώς αναπτύσσονται τα ζώα από ένα μόνο κύτταρο; Πώς είναι ένα εργαστήριο γενετικών ερευνών;

  • Με τις τεχνικές της Γενετικής Μηχανικής, μεταξύ άλλων, μεταφέρονται τμήματα DNA ενός κυττάρου, που ρυθμίζουν ορισμένα χαρακτηριστικά, σε ένα άλλο κύτταρο, όπου και ενσωματώνονται στο γενετικό του υλικό. Η γενετική μηχανική καθιστά δυνατή τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που έχουν νέους χαρακτήρες.

Τίτλοι Σχετικών Εκθεμάτων
Γ11 Οι νόμοι του Mendel
Γ12 Γενετικά τροποποιημένη ντομάτα
Γ13 Ο ασυνήθιστος κήπος
Γ14 Τα εργαλεία της έρευνας
Γ15 Φυτά και άνθρωποι

γ) Ο άνθρωπος και τα γονίδια

Πόσο μοιάζουμε και πόσο διαφέρουμε οι άνθρωποι μεταξύ μας; Πού οφείλονται αυτές οι ομοιότητες και διαφορές; Τι κάνει το κάθε χρωμόσωμα; Πώς εξετάζονται τα χρωμοσώματα ενός εμβρύου και τι διάγνωση μπορεί να γίνει; Πώς κληρονομούνται οι γενετικές ασθένειες; Τι είναι τα βιοτσίπ;

  • Το γονιδίωμα κάθε ανθρώπου περιέχει, σε κωδικοποιημένη μορφή, τεράστιο όγκο γενετικών πληροφοριών, οι οποίες εκφράζονται στα διάφορα χαρακτηριστικά του ατόμου. Η έρευνα για τα χρωμοσώματα, όπου είναι οργανωμένες αυτές τις πληροφορίες, ανοίγει προοπτικές για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας σειράς ασθενειών.

Τίτλοι Σχετικών Εκθεμάτων
Γ16 Τα χίλια μου αντίγραφα
Γ17 Δελτίο ταυτότητας
Γ18 Ρώτησε τα χρωμοσώματα
Γ19 Ανθρώπινα χρωμοσώματα
Γ20 Οικογενειακές φωτογραφίες
Γ21 Γενετική διάγνωση

 

Ο δημόσιος διάλογος για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και ιδιαίτερα τα γενετικά τροποποιημένα φυτά, αποτελούν αντικείμενο έντονου διαλόγου, τόσο για τους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, όσο και για τις συνέπειες της απελευθέρωσής τους στο οικοσύστημα. Ο αμφιλεγόμενος χαρακτήρας του ζητήματος καθιστά μεγαλύτερη την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού. Σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της επιστήμης είναι σημαντικό να αναζητάται πληθώρα επιστημονικών πηγών, ενώ είναι απαραίτητη η διασταύρωση των παρεχόμενων πληροφοριών και ο έλεγχος της εγκυρότητάς τους.

Στους συνδέσμους που ακολουθούν μπορείτε να αναζητήσετε επιπλέον πληροφορίες για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τις τελευταίες δημοσιεύσεις που σχετίζονται με την έρευνα στη βιοτεχνολογία και τη στάση των Ευρωπαίων πολιτών αναφορικά με το ζήτημα.

Ηλεκτρονικές σελίδες για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα