ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΤα παιδιά του ήλιουΟι πρεσβευτές του ανθρώπου
Στη γειτονιά της γης
Τα παιδιά του ήλιου
Οι πρεσβευτές του ανθρώπου
Οι Εσωτερικοί Πλανήτες
Επίσκεψη στον Άρη
Ο Βασιλιάς των Πλανητών
Το Στολίδι του Ουρανού
Οι Εξωτερικοί Πλανήτες
Οι "Αλήτες" του Διαστήματος
Τα Διαστημικά Παγόβουνα
Ο Γαλαζοπράσινος Πλανήτης
Στα μονοπάτια των άστρων
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Οι πρεσβευτές του ανθρώπου Print

Θυμάστε άραγε την εποχή που προσπαθούσαμε να φτάσουμε τα άστρα; O ουρανός έχει αλλάξει φυσικά από τότε και φαίνεται λίγο-πολύ διαφορετικός σήμερα από ό,τι όταν ήμασταν παιδιά, γιατί σήμερα, μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, η επιστημονική φαντασία έχει μετουσιωθεί σε επιστημονική πραγματικότητα. Ποιος ονειροπαρμένος της δεκαετίας του `50 θα μπορούσε να μαντέψει άραγε ότι στα τέλη του 20ού αιώνα οι γνώσεις του ανθρώπου για τη Σελήνη και τους πλανήτες θα είχαν αυξηθεί ένα δισεκατομμύριο φορές; Ποιος θα μπορούσε άραγε να υποπτευθεί ότι εκατομμύρια από τους ανθρώπους εκείνους ζούσαν σε μια εποχή που κάποτε θα γινόταν θρύλος; Ποιος άραγε θα μπορούσε έστω και να ονειρευτεί τις θαυμάσιες εικόνες που μας έχει δώσει η εξερεύνηση του διαστήματος;

Καθώς ολόκληρος ο κόσμος την δεκαετία του `50 είχε ξετρελαθεί με τον Έλβις Πρίσλεϊ και χόρευε στους ρυθμούς των Πλάτερς, ποιος άραγε μπορούσε να υποπτευθεί ότι οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε μια εποχή που η ανθρωπότητα θα τη θυμάται για πάντα ως την πιο απίστευτη εποχή εξερευνήσεων που έχει ποτέ γνωρίσει ο άνθρωπος; Τα "Απόλλων", τα "Παϊονίερ", τα "Μάρινερ", τα "Βόγιατζερ" και τα "Λούνα", καθώς και δεκάδες άλλα διαστημικά οχήματα ανήκουν πια στην ιστορία, ενώ η Σελήνη και οι πλανήτες, λιγότερο μυστηριώδεις από πριν και πιο ελκυστικοί, μας προσκαλούν σε θαυμάσιους καινούργιους κόσμους, που ανοίγουν μπροστά μας Νέους Ορίζοντες.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τις τελευταίες δεκαετίες μάθαμε τόσα πολλά για τους πλανήτες, όσα δεν είχε γνωρίσει ο άνθρωπος σε ολόκληρη την ιστορία του πολιτισμού του. Το καταπληκτικό αυτό επίτευγμα το οφείλουμε στα παράξενα και μοναχικά διαστημικά ρομπότ που εξερεύνησαν και περιεργάστηκαν από κοντά τους διαστημικούς μας γείτονες. Τα πρώτα εύθραυστα διαστημικά μας σκάφη, ως ένα είδος πρεσβευτών του ανθρώπου, έχουν αρχίσει να εξερευνούν και να περιεργάζονται από κοντά τους διαστημικούς μας γείτονες.

Διασκορπισμένα στα μυστικά ρεύματα του διαπλανητικού ωκεανού έφυγαν από τη Γη μας στην αρχή με φόβο και δισταγμό κι αργότερα με όλο και πιο μεγάλη αυτοπεποίθηση, καθώς αρχίσαμε να εξερευνάμε τους πλανητικούς υφάλους γύρω μας. Οι μικρές μας διαστημοσυσκευές είναι τα πλοία των θησαυρών του νέου ωκεανού, τα οποία στο μέλλον θα μεταφέρουν τα υλικά για την οικοδόμηση μόνιμων επανδρωμένων διαστημικών σταθμών. Τα πλοία που θα ανοίξουν την απέραντη θάλασσα του διαστήματος, όπως ο Κολόμβος και ο Μαγγελάνος, άνοιξαν στην ανθρωπότητα τους επίγειους ωκεανούς.

Οι διαστημικές μας δραστηριότητες θα μας αποκομίσουν σύντομα πλούτη αδιανόητα για την εποχή του Κολόμβου και του Μαγγελάνου. Γιατί στις δικές μας περιπλανήσεις στο διάστημα έχουμε ανακαλύψει το δικό μας "χρυσό" και τα δικά μας "μπαχαρικά". Τα έχουμε ανακαλύψει στην καινούργια γνώση, τα νέα προϊόντα, τις νέες τεχνολογίες. Πλούτη και κέρδη πολλαπλάσια της επένδυσης που έχει γίνει.Γιατί οι διαστημικές εξερευνήσεις του σήμερα αποτελούν μια φυσική συνέχεια των θαλασσοπορικών εξερευνήσεων του χθες. Το ανθρώπινο πνεύμα της εξερεύνησης εξακολουθεί να ακμάζει και σήμερα. Είμαστε ακόμη περίεργοι. Είμαστε ακόμη ταξιδιώτες. Ζούμε απλώς σε μια νέα εποχή, με ένα νέο ωκεανό μπροστά μας.

Με τις εξερευνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, όλοι οι πλανήτες (εκτός από τον Πλούτωνα) και 60 περίπου δορυφόροι μας έχουν αποκαλυφτεί ως θαυμαστοί νέοι κόσμοι με μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών που επιδεικνύουν καθαρά τη βίαιη φύση των αρχικών σταδίων της εξέλιξης του Ηλιακού μας Συστήματος από τις συγκρούσεις τους με τους αστεροειδείς. Στα χρόνια που έρχονται, κι άλλες διαστημοσυσκευές θα επισκεφτούν και πάλι τους πλανήτες του Ήλιου και τα άλλα αντικείμενα του Ηλιακού μας Συστήματος. Νέα διαστημόπλοια θα διασχίζουν και πάλι τις διαστημικές θάλασσες ως "νέοι Κολόμβοι", με στόχο την αναζήτηση νέων κόσμων και την επισταμένη εξερεύνηση των παλαιών.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα