ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΤα παιδιά του ήλιουΟ Βασιλιάς των Πλανητών
Στη γειτονιά της γης
Τα παιδιά του ήλιου
Οι πρεσβευτές του ανθρώπου
Οι Εσωτερικοί Πλανήτες
Επίσκεψη στον Άρη
Ο Βασιλιάς των Πλανητών
Το Στολίδι του Ουρανού
Οι Εξωτερικοί Πλανήτες
Οι "Αλήτες" του Διαστήματος
Τα Διαστημικά Παγόβουνα
Ο Γαλαζοπράσινος Πλανήτης
Στα μονοπάτια των άστρων
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Ο Βασιλιάς των ΠλανητώνPrint

Ένα από τα πιο εξελιγμένα διαστημόπλοιά μας, ο "Γαλιλαίος", ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 1989 ένα μακρινό εξερευνητικό ταξίδι προς το Δία, στην περιοχή του οποίου έφτασε το Δεκέμβριο του 1995. Στα σπλάχνα του μετέφερε ένα ειδικό διερευνητικό εργαστήριο, το οποίο εισχώρησε στο εσωτερικό της βίαιης ατμόσφαιρας του Δία, στέλνοντας πίσω στη Γη όσες παρατηρήσεις πρόφτασε. Αν μέχρι τώρα θεωρούσαμε την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης σωστή κόλαση, τότε καμιά περιγραφή δεν είναι δυνατόν να αποδώσει σωστά την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της ατμόσφαιρας του Δία. Οι αστραπές εδώ είναι τεράστιες, με ισχύ ακόμη πιο μεγάλη, ενώ η ατμοσφαιρική πίεση ξεπερνάει τη γήινη κατά 5.000 φορές.

Πραγματικά ο Δίας είναι ένας κόσμος με απίστευτα χαρακτηριστικά. Με όγκο 1.300 φορές μεγαλύτερο από τη Γη μας, ο πέμπτος αυτός πλανήτης από τον Ήλιο θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες και δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος. Η διάμετρός του είναι 11 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης, ενώ η μάζα του περιλαμβάνει το 71% των υλικών όλων των πλανητών του Ηλιακού Συστήματος.

Ο μανδύας του Δία με τις πανέμορφες πολύχρωμες ζώνες των νεφών του μαγεύει πραγματικά τα μάτια του παρατηρητή. Οι ζώνες αυτές κινούνται με διαφορετική ταχύτητα η μία από την άλλη και σχηματίζονται από αργά κινούμενα αέρια, ενώ οι άνεμοι που περνούν μέσα από τις ζώνες δημιουργούν μια σειρά μικρών καταιγίδων με λευκό χρωματισμό ανάμεσα στη θάλασσα των πολύχρωμων νεφών. Τα χρώματα αυτά οφείλονται στις χημικές αντιδράσεις διαφόρων απειροελάχιστων ποσοτήτων χημικών στοιχείων στην ατμόσφαιρα του Δία και ιδιαίτερα χημικές ενώσεις του θείου. Στην ατμόσφαιρά του τα διάφορα χαρακτηριστικά έχουν διαφορετικά σχήματα και εμφανίζονται να κινούνται με σταθερή ταχύτητα. Τα εξωτερικά αυτά στρώματα της ατμόσφαιρας αποτελούνται από μοριακό υδρογόνο και ήλιο, το οποίο είναι αέριο στα ανώτερα και υγρό στα κατώτερα επίπεδα.

Έχουν επίσης παρατηρηθεί άνεμοι που κινούνται με ταχύτητες, οι οποίες φτάνουν τα 700 χιλιόμετρα την ώρα, ανεξάρτητα από το βάθος, και σε ζώνες με αντίθετες μεταξύ τους κατευθύνσεις. Παρόμοιοι άνεμοι παρατηρήθηκαν και στις κορυφές των νεφών του και είναι προφανές ότι δεν δημιουργούνται από τη θερμότητα του Ήλιου ή από τη συγκέντρωση υδρατμών, όπως συμβαίνει στη Γη, αλλά μάλλον από τη θερμότητα που δραπετεύει από το εσωτερικό του Δία.

Αν και οι μεγάλοι δορυφόροι του Δία φωτογραφήθηκαν ήδη από τα διαστημόπλοια "Βόγιατζερ" που προσπέρασαν το Δία στα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο "Γαλιλαίος" που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, μπορεί να μελετήσει άνετα και από κοντά τους δορυφόρους που παρατήρησε για πρώτη φορά πριν από 400 περίπου χρόνια ο Ιταλός αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε έτσι το νέο διαστημόπλοιο. Εκτός από τα πολύ πιο σύγχρονα και προηγμένα όργανα που διαθέτει, ο "Γαλιλαίος" δεν προσπέρασε απλώς το δορυφορικό σύστημα του Δία, όπως έκανε ο "Βόγιατζερ", αλλά αντίθετα έχει τεθεί σε τροχιά γύρω από αυτόν και θα παραμείνει εκεί επί χρόνια.

Το Φεβρουάριο του 1992 το διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπολ απαθανάτισε και την πρώτη υπεριώδη εικόνα του Σέλαος στο Δία. Τα φορτισμένα όμως σωματίδια που σχηματίζουν το Σέλας του Δία δεν φαίνεται να προέρχονται από τον Ήλιο, όπως συμβαίνει με τη Γη, αλλά από έναν δορυφόρο του, έναν καταπληκτικό ηφαιστειογενή κόσμο που ονομάζεται Ιώ. Η Ιώ έχει το μέγεθος της Σελήνης, αλλά καλύπτεται με τεράστια βίαια ηφαίστεια. Τα ηφαίστεια αυτά απελευθερώνουν αέρια και σωματίδια θείου, μερικά από τα οποία είναι φορτισμένα. Τα υλικά που κατορθώνουν να δραπετεύσουν από την αδύναμη βαρύτητα της Ιούς αιχμαλωτίζονται από το μαγνητικό πεδίο του Δία και μεταφέρονται στους πόλους του. Στις περιοχές αυτές τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούονται με την ατμόσφαιρα του Δία, σχηματίζοντας το Σέλας του που εκτείνεται σε αποστάσεις δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα