ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΣτα μονοπάτια των άστρωνΗ Λάμψη των Αστρων
Στη γειτονιά της γης
Τα παιδιά του ήλιου
Στα μονοπάτια των άστρων
Το άστρο της ημέρας
Η Λάμψη των Αστρων
Μεσογαλαξιακά Νεφελώματα
Αστρογένεση
Αστρικά Σμήνη
Η Εξέλιξη των Αστρων
Κόκκινοι Γίγαντες και Ασπροι Νάνοι
Σουπερνόβα και Πάλσαρ
Μαύρες Τρύπες
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Η Λάμψη των ΑστρωνPrint

Από πού όμως πηγάζει η τεράστια ενέργεια του Ηλίου; Πηγάζει απλούστατα από τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο του και στο κέντρο του κάθε άστρου που λάμπει στον ουρανό. Για να συντηρηθεί όμως η θερμοπυρηνική αυτή δραστηριότητα, ο Ήλιος μετατρέπει 650.000.000, περίπου, τόνους υδρογόνου σε ήλιο κάθε δευτερόλεπτο, ενώ 5.000.000, περίπου, τόνοι υλικών μετατρέπονται σε ενέργεια. Στη διαδικασία αυτή τέσσερα πρωτόνια (άτομα υδρογόνου) μετατρέπονται σ` ένα άτομο ηλίου σε μία θερμοκρασία που φτάνει τα 20 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου.

Όπως ξέρετε, το υδρογόνο είναι το πιο απλό από όλα τα χημικά στοιχεία και αποτελείται μόνο από ένα πρωτόνιο και ένα ηλεκτρόνιο και μπορεί να παραμένει σταθερό για πάντα, κάτω από κανονικές συνθήκες. Οι συνθήκες όμως στο κέντρο του Ήλιου είναι κάθε άλλο παρά κανονικές και τα υπερθερμαινόμενα άτομα κινούνται με μεγάλες ταχύτητες συγκρουόμενα μεταξύ τους με μεγάλη βιαιότητα συνεχίζοντας έτσι την αλυσίδα των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων που κάνει τον Ήλιο να λάμπει. Αν το κεφάλι μιας καρφίτσας ήταν δυνατόν να θερμανθεί στην κεντρική θερμοκρασία του Ήλιου, η θερμότητα που θα εξέπεμπε θα μπορούσε να σκοτώσει άνθρωπο σε απόσταση 160 χιλιομέτρων. Αν τοποθετούσαμε δηλαδή την καρφίτσα αυτή στην Τρίπολη, κάθε είδος ζωής, κάθε φυτό ζώο ή άνθρωπος σ` ολόκληρη την Πελοπόννησο θα πέθαιναν ακαριαία.

Στο πρώτο βήμα της "αλυσίδας" των θερμοπυρηνικών αντιδράσεων του Ήλιου έχουμε τη σύγκρουση δύο πυρήνων υδρογόνου, δύο δηλαδή πρωτονίων. Το ένα από τα δύο πρωτόνια αποβάλλει το θετικό του φορτίο και μετατρέπεται σε νετρόνιο σχηματίζοντας έτσι τον πυρήνα ενός ισότοπου του υδρογόνου που ονομάζεται δευτέριο ή βαρύ υδρογόνο. Αστραπιαία σχεδόν μετά τη δημιουργία του το δευτέριο συνενώνεται με έναν ακόμη πυρήνα υδρογόνου σχηματίζοντας ήλιον-3, ένα ισότοπο του ηλίου, στον πυρήνα του οποίου περιλαμβάνονται δύο πρωτόνια και ένα νετρόνιο. Στην τελευταία αντίδραση της θερμοπυρηνικής αλυσίδας δύο ισότοπα ηλίου-3 συγχωνεύονται μεταξύ τους, παράγοντας ένα άτομο ηλίου-4 συν δύο άτομα υδρογόνου.

Το παράξενο όμως σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι ότι τα τέσσερα μεμονωμένα άτομα υδρογόνου ζυγίζουν περισσότερο από το ένα άτομο ηλίου που δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση. Η μάζα που λείπει μετατράπηκε σε ενέργεια, η οποία, σύμφωνα με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, είναι ίση με το γινόμενο της μάζας που λείπει επί το τετράγωνο της ταχύτητας του φωτός. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κάνει τον Ήλιο και όλα τα άστρα του ουρανού να λάμπουν! Η συνολική ενέργεια που απελευθερώνει ο Ήλιος κάθε δευτερόλεπτο είναι ίση με 400 δισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων κιλοβατώρες. Πιο απλά: αν ο Ήλιος ανήκε στη ΔΕΗ, θα έπρεπε κάθε δευτερόλεπτο να πληρώναμε ένα ποσό που είναι ίσο με τον προϋπολογισμό της χώρας μας για 1.000 τρισεκατομμύρια χρόνια. Και να σκεφτεί κάποιος ότι ο Ήλιος εκπέμπει την τεράστια αυτή ποσότητα ενέργειας εδώ και 5 δισεκατομμύρια χρόνια συνεχώς και συνεχίζει ακάθεκτος.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα