ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΣτα μονοπάτια των άστρωνΗ Εξέλιξη των Αστρων
Στη γειτονιά της γης
Τα παιδιά του ήλιου
Στα μονοπάτια των άστρων
Το άστρο της ημέρας
Η Λάμψη των Αστρων
Μεσογαλαξιακά Νεφελώματα
Αστρογένεση
Αστρικά Σμήνη
Η Εξέλιξη των Αστρων
Κόκκινοι Γίγαντες και Ασπροι Νάνοι
Σουπερνόβα και Πάλσαρ
Μαύρες Τρύπες
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Η Εξέλιξη των ΑστρωνPrint

Τ` άστρα όμως που αποτελούν τα νεαρά αστρικά σμήνη δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος, το ίδιο χρώμα ή την ίδια λαμπρότητα. Τι άραγε είναι αυτό που κάνει τα άστρα (αν και έχουν την ίδια περίπου ηλικία και γεννήθηκαν στο ίδιο νεφέλωμα) να μην έχουν εντούτοις το ίδιο χρώμα και την ίδια λαμπρότητα; Η απάντηση βρίσκεται στη μάζα των άστρων. Στη συνολική δηλαδή ποσότητα ύλης που περιέχει τη στιγμή της γένεσής του. Γιατί η ποσότητα της ύλης που έχει το κάθε άστρο, όταν γεννιέται, καθορίζει επακριβώς τη μοίρα του: τη ζωή και το θάνατό του!

Οποιαδήποτε όμως κι αν είναι η μάζα τους, τα περισσότερα άστρα στη διάρκεια της αρχικής τους εξέλιξης αντιμετωπίζουν συνήθως το πρόβλημα μιας τρομερά μεγάλης περιστροφικής ταχύτητας. Η μεγάλη τους περιστροφή τα εμποδίζει να συμπυκνωθούν όπως πρέπει και να εξελιχθούν κανονικά. Γι` αυτό μόνα τους προσπαθούν να δώσουν διάφορες λύσεις σ` αυτό τους το πρόβλημα. Μερικά απ` αυτά, όπως το άστρο βήτα στον αστερισμό της Λύρας, περιστρέφονται τόσο γρήγορα κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους, ώστε αναγκάζονται να διαχωριστούν και να μετατραπούν σε ένα σύστημα διπλών άστρων. Μερικές μάλιστα φορές, ορισμένα μεγάλα άστρα δεν κατορθώνουν να ελαττώσουν αρκετά την περιστροφή τους με έναν απλό διαχωρισμό σε δύο μόνον άστρα, γι` αυτό διαχωρίζονται σε πολλαπλά αστρικά συστήματα. Τρία, τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα άστρα αποτελούν ένα τέτοιο αστρικό σύστημα.

Τα διπλά και πολλαπλά άστρα είναι τόσο πολύ διαδεδομένα, ώστε υπολογίζεται ότι το 50% περίπου όλων των άστρων αποτελούνται από τέτοια συστήματα. Μερικά από τα λαμπρότερα άστρα που βλέπουμε απόψε στον ουρανό, παρόλο που φαίνονται ότι είναι μεμονωμένα άστρα, αποτελούνται στην πραγματικότητα από δύο ή και περισσότερα άστρα. Άλλα πάλι άστρα όπως ο Ήλιος σχηματίζουν πλανήτες, οι οποίοι με την παρουσία τους ελαττώνουν την περιστροφή του άστρου. Γιατί, σύμφωνα με την πιο σύγχρονη άποψη, το ηλιακό μας σύστημα γεννήθηκε μέσα σε μία από αυτές τις τεράστιες συγκεντρώσεις μεσοαστρικού αερίου και σκόνης που αποτελούν τα μεσογαλαξιακά μας νεφελώματα. Σήμερα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η δημιουργία πλανητικών συστημάτων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που συμβαίνει στα αρχικά στάδια της γέννησης των περισσότερων άστρων. Το 1983, για παράδειγμα, ο Αστρονομικός Δορυφόρος Υπέρυθρης Ακτινοβολίας IRAS ανακάλυψε ένα δίσκο υλικών γύρω από το άστρο Βέγας στον αστερισμό της Λύρας σε απόσταση 26 ετών φωτός από μας. Ο Βέγας έχει διπλάσια μάζα απ` ό,τι ο Ήλιος και 60 φορές μεγαλύτερη λαμπρότητα. Είναι το τρίτο λαμπρότερο άστρο στον ουρανό, όπως φαίνεται από τη Γη μας, και έχει ηλικία ενός δισεκατομμυρίου ετών, σε αντίθεση με τον Ήλιο μας που έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Ο δίσκος των υλικών που ανακάλυψε ο IRAS και που εκτείνεται σε μίαν απόσταση 12 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από το Βέγα, ίσως να μην είναι μία καθαρή απόδειξη της δημιουργίας εκεί ενός ολόκληρου πλανητικού συστήματος. Ήταν πάντως η πρώτη καθαρή απόδειξη για την ύπαρξη στερεών αντικειμένων γύρω από κάποιο άλλο άστρο.

Ένα χρόνο αργότερα μία άλλη φωτογραφία του άστρου Βήτα στο νότιο αστερισμό του Οκρίβαντα, και σε απόσταση 62 ετών φωτός από τη Γη, μας έδειξε την ύπαρξη ενός παρόμοιου δίσκου υλικών. Ο δίσκος αυτός εκτείνεται σε απόσταση 60 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από το άστρο και αποτελείται από παρόμοια υλικά, από τα οποία αποτελούνται και οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Η ηλικία του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι είναι στα αρχικά ακόμη στάδια της ζωής του.

Το φθινόπωρο του 1995 έγινε μία ακόμη εντυπωσιακή ανακοίνωση σχετικά με την παρατήρηση που έκαναν δύο ομάδες ερευνητών στο άστρο 51 στον αστερισμό του Πήγασου. Το άστρο αυτό βρίσκεται σε απόσταση 42 ετών φωτός, ενώ στον ουρανό της Γης φαίνεται να λάμπει πολύ αμυδρά με φαινόμενο μέγεθος 5,5. Παρ` όλα αυτά όμως είναι της ίδιας περίπου φασματικής κατηγορίας με τον Ήλιο μας και το πιο σημαντικό φαίνεται ότι πρέπει να έχει έναν τουλάχιστον πλανήτη να περιφέρεται γύρω του. Η ύπαρξη πλανητών γύρω από άλλα άστρα δεν είναι κάτι το καινούργιο, γιατί τέτοιου είδους παρατηρήσεις έχουν ξεκινήσει πριν από μισό περίπου αιώνα, ενώ πολλές από τις παρατηρήσεις αυτές μας έχουν δώσει αρκετά στοιχεία που να μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη πλανητών γύρω από άλλα άστρα είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο.

Θα ήταν ιδιαίτερα ανθρωποκεντρικό, αν πιστεύαμε ότι ο Ήλιος μας είναι το μοναδικό άστρο στο Σύμπαν που κατόρθωσε να δημιουργήσει πλανήτες. Oλα δείχνουν ότι η δημιουργία πλανητικών συστημάτων είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο που συμβαίνει στα αρχικά στάδια της γέννησης των περισσοτέρων άστρων. Αν κάτι τέτοιο αληθεύει πραγματικά, τότε το Σύμπαν πρέπει να περιλαμβάνει τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες.

Μερικοί μάλιστα πλανήτες θα πρέπει να έχουν όχι μόνο την κατάλληλη απόσταση από το γονικό τους άστρο, αλλά και το σωστό μέγεθος και την απαραίτητη σύνθεση για τη δημιουργία και τη συντήρηση ζωής. Ζωής, η οποία εξελισσόμενη θα έχει δημιουργήσει κι άλλους νοήμονες παρατηρητές που, όπως εμείς, θα πρέπει να αναρωτιούνται αν πράγματι υπάρχει ζωή και σε κάποιον άλλο πλανήτη στο απέραντο Σύμπαν, στο οποίο κατοικούμε. Πολλά λοιπόν από τ` άστρα που βλέπουμε στον ουρανό πρέπει να περιλαμβάνουν γύρω τους πλανήτες σαν του Ήλιου μας. Και όλα αυτά δεν είναι παρά τα γειτονικά μας μόνον άστρα που όλα τους βρίσκονται σε μια τεράστια αστρική πολιτεία που ονομάζουμε Γαλαξία.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα