ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΗ εξέλιξη του σύμπαντοςΗ Tοπική μας Oμάδα
Στη γειτονιά της γης
Τα παιδιά του ήλιου
Στα μονοπάτια των άστρων
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Το μονοπάτι των άστρων
Η Tοπική μας Oμάδα
Γαλαξιακές Συγκρούσεις
Η Δομή του Σύμπαντος
Η Διαστολή του Σύμπαντος
Η Ακτινοβολία Μικροκυμάτων
Η Μεγάλη Έκρηξη
Η Γένεση των Γαλαξιών
Αστράνθρωποι
Η Tοπική μας OμάδαPrint

Ο Ήλιος μας δεν είναι παρά ένα μόνο από τα 200 περίπου δισεκατομμύρια άστρα που συνθέτουν τον, μετρίου μεγέθους, Γαλαξία μας, έναν από τους 100 δισεκατομμύρια ακόμη περίπου γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν. Υπάρχουν σπειροειδείς γαλαξίες, με λαμπροφωτισμένες σπείρες από το φως νεογέννητων άστρων. Υπάρχουν επίσης και οι ελλειπτικοί γαλαξίες, με πυκνοκατοικημένους από άστρα πυρήνες. Οι ακανόνιστοι, τέλος, γαλαξίες διαφέρουν τόσο μεταξύ τους όσο και με όλους τους άλλους. Ενώ πολλοί απ` αυτούς δεν φαίνονται να μπαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη κατηγορία.

Στο νότιο ημισφαίριο μπορούμε να διακρίνουμε δύο από τους γαλαξίες αυτούς χωρίς τη βοήθεια τηλεσκοπίου. Είναι τα επονομαζόμενα Νέφη του Μαγγελάνου: το Μικρό και το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου. Οι γαλαξίες αυτοί έχουν κυριολεκτικά παραμορφωθεί από τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις τις δικές τους και του Γαλαξία μας. Παρόλο που τα Νέφη του Μαγγελάνου είναι πολύ μικρότερα από το δικό μας Γαλαξία, περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο θεαματικά αντικείμενα στον ουρανό όπως για παράδειγμα το τεράστιο Νεφέλωμα Ταραντούλα.

Ένας τρίτος, ορατός με γυμνό μάτι, γαλαξίας βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, και είναι ο μεγάλος σπειροειδής γαλαξίας της Ανδρομέδας. Δεμένος μαζί μας από τη βαρυτική επίδραση του Γαλαξία μας, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας πήρε το όνομά του από τον αστερισμό, στον οποίο φαίνεται ότι βρίσκεται, όταν τον κοιτάζουμε από τη Γη. Πολλοί από τους σπειροειδείς γαλαξίες που βλέπουμε διασκορπισμένους στο Σύμπαν, αποτελούν παρόμοια γαλαξιακά ζεύγη. Ένα τέτοιο ζεύγος αποτελείται από το δικό μας γαλαξία και αυτόν της Ανδρομέδας που έχει διπλάσιο περίπου αριθμό άστρων απ` ό,τι ο δικός μας Γαλαξίας. Με τη βοήθεια ενός μικρού τηλεσκοπίου ο γαλαξίας της Ανδρομέδας μοιάζει με ένα αμυδρά φωτισμένο γκριζόχρωμο οβάλ. Η φωτογραφική του όμως απεικόνιση, με τη βοήθεια ενός μεγάλου τηλεσκοπίου, μας παρουσιάζει μυριάδες άστρα: γιγάντια άστρα, εκρηγνυόμενα άστρα, σφαιρωτά και ανοικτά σμήνη και περιοχές αστρογένεσης παρόμοιες με του δικού μας Γαλαξία. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τα ίδια είδη ατόμων, που υπακούουν στους ίδιους φυσικούς νόμους, βρίσκονται, εκτός από το δικό μας, και στους άλλους γαλαξίες.

Μετρώντας τη φωτεινότητα των γιγαντιαίων άστρων του γαλαξία της Ανδρομέδας, που μοιάζουν με ορισμένα άστρα του δικού μας, μπορέσαμε να υπολογίσουμε την απόστασή του από μας, που φτάνει τα 2,25 εκατομμύρια έτη φωτός (δηλ. την απόσταση που διανύει μία ακτίνα φωτός σε ένα έτος κινούμενη με 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο) . Και όπως ο δικός μας Γαλαξίας συνοδεύεται από τα Νέφη του Μαγγελάνου, έτσι και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει δύο κύριους συνοδούς γαλαξίες που ταξιδεύουν μαζί του στο διάστημα. Και οι δύο αυτοί συνοδοί γαλαξίες είναι ελλειπτικοί. Ο Γαλαξίας μας και ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι οι δύο κυριότεροι σπειροειδείς γαλαξίες σε μία ομάδα τριάντα περίπου γαλαξιών η οποία ονομάζεται Τοπική Ομάδα. Στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας μας περιλαμβάνονται ακανόνιστοι νάνοι γαλαξίες, νάνοι ελλειπτικοί γαλαξίες και σπειροειδείς μίνι-γαλαξίες με το ένα δέκατο των άστρων που περιλαμβάνει ο Γαλαξίας μας.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα