ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΗ εξέλιξη του σύμπαντοςΗ Ακτινοβολία Μικροκυμάτων
Στη γειτονιά της γης
Τα παιδιά του ήλιου
Στα μονοπάτια των άστρων
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Το μονοπάτι των άστρων
Η Tοπική μας Oμάδα
Γαλαξιακές Συγκρούσεις
Η Δομή του Σύμπαντος
Η Διαστολή του Σύμπαντος
Η Ακτινοβολία Μικροκυμάτων
Η Μεγάλη Έκρηξη
Η Γένεση των Γαλαξιών
Αστράνθρωποι
Η Ακτινοβολία ΜικροκυμάτωνPrint

Η θεωρία της "Μεγάλης Έκρηξης" δεν είναι και τόσο πρόσφατη μιας και από το 1927 ένας σχεδόν άγνωστος τότε Βέλγος ιερέας και μαθηματικός, ο Ζορζ Λεμέτρ, ήταν ο πρώτος που έθεσε τα θεμέλιά της, όταν φαντάστηκε την εποχή που το Σύμπαν ήταν συμπιεσμένο σε μία υπερ-πυκνή μάζα, μικρότερη σε μέγεθος ακόμη και από τον πυρήνα ενός ατόμου. Μία κοσμική "μοναδικότητα χωρίς παρελθόν" όταν το Σύμπαν ήταν απείρως μικρό και απείρως καμπύλο, με όλη την ύλη και την ενέργειά του περιορισμένη σ` ένα και μοναδικό μαθηματικό σημείο, μια "ανωμαλία" που γέννησε το Σύμπαν.

Οι θεωρητικές όμως βάσεις της θεωρίας αυτής τέθηκαν στη δεκαετία του 1940 από το θεωρητικό φυσικό Τζορτζ Γκάμοφ και τους συνεργάτες του Ραλφ Άλφερ και Ρόμπερτ Χέρμαν, οι οποίοι πρόβλεψαν ότι αν πραγματικά το Σύμπαν προήλθε από μια αρχική "Μεγάλη Έκρηξη", θα έπρεπε να μπορούσαμε να εντοπίσουμε τα υπολείμματά της από μια ακτινοβολία μικροκυμάτων με θερμοκρασία πέντε περίπου βαθμών Κέλβιν, πέντε δηλαδή βαθμών πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Και πράγματι, το 1964 ανακαλύφτηκε ότι η Γη μας βομβαρδίζεται συνεχώς από μια τέτοια ακτινοβολία χαμηλής θερμοκρασίας τριών περίπου βαθμών Κέλβιν από δύο ερευνητές των εργαστηρίων Μπελ, τους Άρνο Πενζίας και Ρόμπερτ Ουίλσον. Η ανακάλυψη αυτή χάρισε στους ερευνητές αυτούς το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής και στην επιστήμη μια πρώτη ένδειξη ότι η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή θεωρία.

Παρ` όλα αυτά όμως και μέχρι πρόσφατα τα πράγματα δεν ήταν εξακριβωμένα στις λεπτομέρειές τους. Για να διευκρινιστούν λοιπόν οι λεπτομέρειες αυτές εκτοξεύτηκε το Νοέμβριο του 1989 το τροχιακό αστεροσκοπείο COBE. Το CΟΒΕ, σε τροχιά 900 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, μετέφερε ένα ειδικό όργανο που μπορούσε να μετρήσει απειροελάχιστες διαφοροποιήσεις στη θερμοκρασία των μικροκυμάτων που κατακλύζουν τη Γη μας από παντού. Έτσι, τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το COBE έκανε 420 εκατομμύρια μετρήσεις, καλύπτοντας ολόκληρο το Σύμπαν.Οι μετρήσεις αυτές, επεξεργασμένες από πανίσχυρους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, δημιούργησαν μίαν εικόνα του Σύμπαντος, όπως ήταν 300.000 χρόνια μετά τη "Μεγάλη Έκρηξη".

Η εικόνα του COBE δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν υπήρχε ομοιομορφία στο νεαρό τότε Σύμπαν, γεγονός που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επαλήθευση της θεωρίας. Οι παρατηρήσεις λοιπόν αυτές βοήθησαν τους επιστήμονες να ανακοινώσουν τον Απρίλιο του 1992 ότι το μοντέλο που έχουμε για τη γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος είναι στις γενικές του τουλάχιστον γραμμές σωστό. Τα τελευταία λοιπόν 40 χρόνια επικράτησε μια στοιχειώδης, αλλά βασική εικόνα για τη δημιουργία και την εξέλιξη του Σύμπαντος, βασισμένη σε ένα πραγματικό χείμαρρο αστρονομικών παρατηρήσεων, οι οποίες - στη μεγάλη τους πλειοψηφία - ήταν απρόβλεπτες.

Σήμερα λίγοι μόνο κοσμολόγοι αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητα του σκηνικού της δημιουργίας του Σύμπαντος από μία αρχική "Μεγάλη Έκρηξη", αν και παραδέχονται την ύπαρξη μεγάλων κενών στη γνώση τους για το νεαρό Σύμπαν. Οι παρατηρήσεις πάντως του COBE, βοήθησαν τους επιστήμονες να ανακοινώσουν τον Απρίλιο του 1992 ότι το μοντέλο που έχουμε για τη γένεση και την εξέλιξη του Σύμπαντος είναι, στις γενικές του τουλάχιστον γραμμές, σωστό.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα