ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Εξοπλισμός
Προετοιμασία Παραστάσεων
Αστροπύλη
Συνεργασίες
Νέα
ATHENA ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΤεχνική Περιγραφή
Τεχνική ΠεριγραφήPrint

Σήμερα ο ρόλος του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου είναι ιδιαίτερα ζωτικός για την εκλαΐκευση των φυσικών επιστημών στη χώρα μας. Πρόκειται για ένα επιστημονικό κέντρο με τη σημαντική αποστολή να γνωστοποιήσει τα επιτεύγματα της επιστήμης στο ευρύ κοινό και να διαφωτίσει τον κόσμο σχετικά με τη φύση της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας. Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο συνδυάζοντας όλες τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, αφηγείται την ιστορία της επιστήμης με τρόπο συναρπαστικό.

Το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι αμφιθεατρικό, με θολωτή οθόνη διαμέτρου 25 μέτρων, κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο. Η επιφάνεια της οθόνης είναι τριπλάσια του παλαιού φτάνοντας τα 950 m2 αντί των 350 m2 του παλαιού, καταλαμβάνει δηλαδή επιφάνεια ίση με δύο γήπεδα του μπάσκετ. Ο αριθμός των καθισμάτων περιορίστηκε στα 280 αφενός μεν για τη δημιουργία χώρου σε κάθε κάθισμα, όπου έχουν τοποθετηθεί διαδραστικές μονάδες ελέγχου των παραστάσεων από τους θεατές, αφετέρου δε για να δοθεί μεγαλύτερη άνεση στους επισκέπτες. Καθένα από τα νέα καθίσματα υποστηρίζει πλήρως το κεφάλι του θεατή και είναι κεκλιμένο αναλόγως της θέσεώς του στο αμφιθέατρο.

Από την πρώτη του κιόλας παράσταση άλλωστε, είναι εμφανές ότι το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι ένα μέσο ψυχαγωγικής επιμόρφωσης, που με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας δεν έχει πλέον κανέναν αντίζηλο. Το βασικό πλεονέκτημα των συστημάτων που διαθέτει είναι η δυνατότητα να δημιουργεί στο θεατή την αίσθηση της ενσωμάτωσής του στον εικονικό χώρο περιβαλλόμενος από τις εικόνες και τους ήχους του. Με τον τρόπο αυτό το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο μπορεί να προσφέρει ισοδύναμη και, από κάποιες πλευρές, ανώτερη εμπειρία από την πραγματική περιήγηση στο χώρο. Έτσι πιστεύουμε ότι οι θεατές οποιασδήποτε ηλικίας θα μπορέσουν να αποκομίσουν μεγαλύτερα οφέλη από την εμπειρία τους στη διάρκεια της παράστασης.

Οι νέες παραστάσεις δεν είναι πλέον "στατικές", όπως στο παλιό Πλανητάριο, ενώ η εμπειρία που προσφέρουν στους θεατές προσομοιάζει εξαιρετικά με την πραγματικότητα. Ο λόγος είναι ότι τα συστήματα προβολής στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο βασίζονται στο συνδυασμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και ισχυρών προβολικών συστημάτων υψηλής ανάλυσης. Τα συστήματα αυτά αντλούν στοιχεία από εκτενέστατες βάσεις δεδομένων με μεγάλη ποικιλία θεμάτων και περιεχομένων και δεν στηρίζονται απλά σε ένα ηλεκτρομηχανικό αστρικό προβολέα.


Σε ορισμένες εφαρμογές εικονικής πραγματικότητας χρησιμοποιούνται ειδικά γυαλιά ώστε να δημιουργείται το στερεοσκοπικό οπτικό περιβάλλον. Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο όμως δεν υπάρχει ανάγκη για παρόμοια γυαλιά διότι η θολωτή οθόνη προσφέρει μια στερεοσκοπική άποψη 360 μοιρών. Οι ειδικοί ισχυροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές των νέων εγκαταστάσεων μπορούν να υποστηρίξουν την επεξεργασία και τη δημιουργία των τρισδιάστατων γραφικών σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο οι παραστάσεις του Πλανηταρίου ζωντανεύουν και κεντρίζουν κυριολεκτικά τις αισθήσεις των θεατών. Οι εικονικές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις κινούμενης εικόνας (3D animation), μας βοηθούν να αποδώσουμε έγκυρα και θεαματικά την απεικόνιση διαφόρων φαινομένων και διαδικασιών. Με τις δυνατότητες που μας παρέχει η σύγχρονη ψηφιακή επεξεργασία της εικόνας μπορούμε επίσης να παρουσιάσουμε την επιστήμη και την τεχνολογία και από τη σκοπιά της τέχνης. Γιατί απλούστατα η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία δεν είναι μονοδιάστατα μεγέθη αλλά αντίθετα έχουν πολυσχιδείς και πολυδιάστατες προεκτάσεις.

Τα παρουσιαζόμενα θέματα είναι επίσης απαραίτητο να προσαρμόζονται συνεχώς στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των επισκεπτών του. Οι δυνατότητες που έχει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο είναι τεράστιες και χρησιμοποιούνται  στο μέγιστο δυνατό βαθμό επεκτείνοντας τη βάση του ρεπερτορίου του ενώ συγχρόνως καταβάλλεται προσπάθεια προσέλκυσης νέων επισκεπτών. Συγχρόνως δεν απομακρύνεται καθόλου από τον πραγματικό του σκοπό ως μέσο επιμόρφωσης και προώθησης της κατανόησης των φυσικών επιστημών στους μαθητές και στο ευρύτερο κοινό. Επειδή ο νέος αυτός χώρος διαθέτει μεγάλη προσαρμοστικότητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους. Η διεπιστημονική χρήση του Πλανηταρίου προσελκύει έτσι ένα πολύ μεγαλύτερο ακροατήριο από ό,τι θα μπορούσαν να προσελκύσουν τα επιστημονικά προγράμματα από μόνα τους. Η νέα αυτή χρήση του Πλανηταρίου ως κέντρου πολυδιάστατων οπτικοακουστικών μέσων δεν επηρεάζει αρνητικά τους πρωταρχικούς του σκοπούς αλλά αντίθετα τους προωθεί ακόμη πιο πολύ ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή και αυτών που φυσιολογικά δεν θα το επισκέπτονταν.

Αλλά και από την πλευρά της τεχνοτροπίας στην παρουσίαση των παραστάσεων του Πλανηταρίου δεν υστερούμε σε πρωτοτυπία. Η παρουσία μας στους χώρους όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα, στα κέντρα έρευνας και τεχνολογίας και στους χώρους της δράσης των απόκοσμων αντικειμένων του Σύμπαντος δίνει μια ιδιαίτερη ζωντάνια στις  παραστάσεις. Στην επιλογή των τεχνικών αυτών δεν παραλείπουμε να περιλάβουμε και όλα εκείνα τα στοιχεία μιας σύγχρονης σκηνοθετικής αντίληψης που κάνουν τους επισκέπτες μας να συμμετέχουν στην παράσταση συνεπαρμένοι από την όλη παρουσίαση.
 
 
 
 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα