ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύλη1001 Λέξεις
1001 ΛέξειςPrint

Η ενότητα 1001 Λέξεις παρουσιάζει εντυπωσιακές φωτογραφίες αστρονομικού περιεχομένου, με μια  σύντομη επεξηγηματική περιγραφή.

Κάνοντας "κλικ" σε κάθε φωτογραφία μπορείτε να την κατεβάσετε και να τη δείτε σε μεγαλύτερο μέγεθος.

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

 

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας στο Νεφέλωμα του Αετού φωτογραφήθηκαν για πρώτη φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τον Απρίλιο του 1995 και  συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εντυπωσιακότερες και πλέον δημοφιλείς αστροφωτογραφίες που ελήφθησαν ποτέ. Η μεγαλύτερη και υψηλότερης ανάλυσης φωτογραφία τους που παρουσιάζουμε σήμερα δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2015, με αφορμή τα 25α γενέθλια του θρυλικού τηλεσκοπίου στο Διάστημα. Οι τεράστιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης που διακρίνονται στην εικόνα υπερθερμαίνονται από την υπεριώδη ακτινοβολία υπέρθερμων νεαρών άστρων, ενώ διαβρώνονται από τους αστρικούς ανέμους που «πνέουν» από γειτονικά γιγάντια άστρα (φωτογρ. NASA, ESA/Hubbleand the Hubble Heritage Team).

Το αστρικό σμήνος Westerlund 2

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

 

Αυτή η εικόνα του αστρικού σμήνους Westerlund 2 ελήφθη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA και του ESA και δόθηκε στην δημοσιότητα με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 25α γενέθλια του θρυλικού τηλεσκοπίου στο Διάστημα. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble τέθηκε σε τροχιά στις 24 Απριλίου 1990 και έκτοτε έχει συμβάλει εντυπωσιακά στην διεύρυνση των γνώσεών μας για το Σύμπαν [φωτογρ. NASA, ESA, the Hubble Heritage Team (STScI/AURA), A. Nota (ESA/STScI), and the Westerlund 2 Science Team].

Οι γαλαξίες «Κεραίες»

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

Οι γαλαξίες «Κεραίες» είναι δύο συγκρουόμενοι σπειροειδείς γαλαξίες, περίπου 70 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, οι οποίοι, καθώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, στρεβλώνουν το σχήμα τους, όπως φαίνεται στην εικόνα. Η εικόνα αυτή δημιουργήθηκε από δεδομένα που συνέλεξε η συστοιχία ραδιοτηλεσκοπίων ALMA κατά τη διάρκεια των πρώτων σταδίων του τεχνικού της ελέγχου, σε συνδυασμό με παρατηρήσεις στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Ενώ οι παρατηρήσεις στο ορατό φως (εδώ αντιστοιχούν κυρίως στο μπλε χρώμα) εντοπίζουν τα άστρα των γαλαξιών, τα δεδομένα του ALMA (χρωματισμένα με κόκκινο, ροζ και κίτρινο χρώμα) αποκαλύπτουν τα πυκνά και παγωμένα νέφη αερίων, μέσα στα οποία γεννιούνται νέα άστρα [φωτογρ. ALMA (ESO/NAOJ/NRAO). Εικόνα σε ορατό φως: NASA/ESA Hubble Space Telescope].

Το νεφέλωμα «Αετός» και οι «Πυλώνες της Δημιουργίας»

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

 

Αυτό το μωσαϊκό του νεφελώματος «Αετός» δημιουργήθηκε από εικόνες, οι οποίες ελήφθησαν με την κάμερα Wide Field Imager του τηλεσκοπίου MPG/ESO στο αστεροσκοπείο La Silla στη Χιλή. Στο κέντρο διακρίνεται μία περιοχή αστρογένεσης, γνωστή ως οι «Πυλώνες της Δημιουργίας». Η Σπείρα, μία άλλη μεγάλη στήλη αερίων και σκόνης, διακρίνεται στο κέντρο και αριστερά της εικόνας (φωτογρ. ESO).

Ο γαλαξίας Κένταυρος Α

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

 

Έγχρωμη-σύνθετη εικόνα του ενεργού γαλαξία Κένταυρος Α, στην οποία διακρίνονται οι λοβοί και οι πίδακες που εκτινάσσονται απ’ τη γιγάντια μαύρη τρύπα που βρίσκεται στον πυρήνα του ([φωτογρ. ESO/WFI (Οπτικό). MPIfR/ESO/APEX/A.Weiss et al. (Υποχιλιοστομετρικό). NASA/ CXC/CfA/R.Kraft et al. (ακτίνες Χ)].

Νέα άστρα φωτίζουν το παρελθόν

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

Στην εικόνα αυτή διακρίνονται τα φωτεινά, γαλάζια και νεογέννητα άστρα που με την πίεση της ακτινοβολίας τους «σμιλεύουν» μία κοιλότητα στο κέντρο μιας εντυπωσιακής περιοχής αστρογένεσης. Επειδή η περιοχή αυτή βρίσκεται στις παρυφές του Μικρού Νέφους του Μαγγελάνου, ενός μικρού γαλαξία-δορυφόρου του Γαλαξία μας, στην ίδια εικόνα διακρίνονται και αρκετοί γαλαξίες που φυσικά βρίσκονται πολύ μακρύτερα. Η απόχρωση της σκουριάς που χρωματίζει αυτούς τους γαλαξίες οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες σκόνης που περιβάλλουν αυτήν την περιοχή αστρογένεσης [φωτογρ. NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration].

Οι Γαλαξίες «Κεραίες»

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

Οι γαλαξίες NGC 4038 και NGC 4039 είναι ένα ακόμη παράδειγμα αλληλεπιδρώντων γαλαξιών. Η βαρυτική διελκυστίνδα μεταξύ των δύο αυτών γαλαξιών που ήδη διαρκεί αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, είναι τόσο βίαιη που έχει εκτινάξει στο Διάστημα πολλά από τα άστρα των δύο γαλαξιών, τα οποία σχηματίζουν μια αψίδα που τους ενώνει. Στην νέα αυτή εικόνα, που ελήφθη από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, τα νέφη αερίων διακρίνονται χάρη στο ζωηρό κόκκινο και ροζ χρώμα τους, τα οποία περιβάλλουν φωτεινές γαλάζιες περιοχές, που σηματοδοτούν τις περιοχές όπου γεννιούνται νέα άστρα. Αυτές, με τη σειρά τους σκιάζονται από σκοτεινά νέφη σκόνης. Ο ρυθμός αστρογένεσης στους γαλαξίες Κεραίες χαρακτηρίζεται ως «εκρηκτικός» (φωτογρ. ESA/Hubble & NASA).

Αλληλεπιδρώντες γαλαξίες

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

Οι αλληλεπιδρώντες γαλαξίες Arp 273 βρίσκονται σχεδόν 300 εκατ. έτη φωτός μακριά, προς την κατεύθυνση του Αστερισμού της Ανδρομέδας. Το παράξενα στρεβλωμένο σχήμα του μεγαλύτερου σπειροειδούς γαλαξία υποδηλώνει ότι ο μικρότερος πέρασε μέσα του. Αυτού του είδους οι γαλαξιακές συγκρούσεις οδηγούν συχνά στην πλήρη συγχώνευση του ενός γαλαξία από τον άλλον και εντέλει στον σχηματισμό ενός ακόμη μεγαλύτερου ελλειπτικού γαλαξία, σε μια διαδικασία που διαρκεί εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Η εικόνα αυτή δόθηκε στην δημοσιότητα με αφορμή την 21η επέτειο της εκτόξευσης του Hubble [φωτογρ.  NASA, ESA and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)].

Το Νεφέλωμα «Κεφαλή Αλόγου» στο υπέρυθρο

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

Με αφορμή την 25η επέτειο από την εκτόξευση του θρυλικού διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, που θα εορταστεί διεθνώς στις 24 Απριλίου 2015, καθόλη την διάρκεια του Απριλίου θα αναρτούμε στην ενότητα «1001 λέξεις» ορισμένες από τις εντυπωσιακότερες εικόνες που ελήφθησαν ποτέ από το Hubble. Ως πρώτη εικόνα επιλέγουμε αυτή την υπέρυθρη απεικόνιση του Νεφελώματος «Κεφαλή Αλόγου», η οποία δημοσιεύθηκε για τον εορτασμό της 23ης επετείου από την εκτόξευσή του. Το νεφέλωμα αυτό είναι ένα ψυχρό και σκοτεινό νέφος αερίων και σκόνης, περίπου 1.500 έτη φωτός μακριά προς τον Αστερισμό του Ωρίωνα. Στην φωτεινή περιοχή (πάνω και αριστερά της εικόνας) «κρύβεται» ένα υπέρθερμο νεαρό άστρο, το οποίο ακόμη περιβάλλεται από τα αέρια και τη σκόνη, μέσα στα οποία γεννήθηκε [φωτογρ. NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (AURA/STScI)].

Το νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

 

Το νεφέλωμα της Λιμνοθάλασσας στον αστερισμό του Τοξότη «ζωντανεύει» χάρη στην κάμερα Wide Field Imager του τηλεσκοπίου MPG/ESO, που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο La Silla στη Χιλή. Η εικόνα καλύπτει επιφάνεια 8 φορές μεγαλύτερη απ’ αυτήν που καλύπτει στον ουρανό η Πανσέληνος και αναδεικνύει τα νεαρά και θερμά άστρα του νεφελώματος, τα οποία «διεγείρουν» τα αέρια και τη σκόνη που τα περιβάλλει (φωτογρ. ESO).

Το νεφέλωμα της Φλόγας

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

Η πρώτη εικόνα που δόθηκε στη δημοσιότητα από το VISTA, το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο επισκοπήσεων του κόσμου, αποκαλύπτει το νεφέλωμα της Φλόγας στον αστερισμό του Ωρίωνα. Ο πυρήνας του νεφελώματος, μία περιοχή έντονης αστρογένεσης, κρύβεται πίσω από νέφη σκόνης, που παρεμποδίζουν την παρατήρηση στο ορατό φάσμα. Με τη βοήθεια, όμως, του VISTA, που ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία, αποκαλύφθηκε στο κέντρο του ένα σμήνος νεαρών άστρων. Στην ίδια εικόνα διακρίνεται και το νεφέλωμα ανάκλασης NGC 2023 (ακριβώς κάτω από το κέντρο), όπως επίσης και το αχνό περίγραμμα του νεφελώματος «Κεφαλή Αλόγου» (κάτω και δεξιά) (φωτογρ. ESO/J. Emerson/VISTA. Ευχαριστίες: Cambridge Astronomical Survey Unit).

Το σφαιρωτό σμήνος Ωμέγα Κενταύρου

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250

Το σφαιρωτό σμήνος Ωμέγα Κενταύρου, σε εικόνα που ελήφθη με την βοήθεια του τηλεσκοπίου VST, που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο Paranal του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου, στην Χιλή. Τα σφαιρωτά σμήνη είναι αστρικά σμήνη μεγάλης ηλικίας, που περιλαμβάνουν από μερικές δεκάδες χιλιάδες έως και μερικά εκατομμύρια άστρα, συνωστισμένα σε μια περιοχή, που συνήθως δεν υπερβαίνει τα 150 έτη φωτός. Τα σφαιρωτά σμήνη αποτελούνται από τα αρχαιότερα ίσως άστρα του Γαλαξία μας και κατανέμονται με σφαιρικό περίπου τρόπο στην γαλαξιακή άλω που τον περιβάλλει.  Επειδή όμως περιλαμβάνουν τόσα πολλά άστρα, η βαρυτική έλξη που αναπτύσσεται μεταξύ τους είναι αρκετά ισχυρή, διασφαλίζοντας έτσι τη συνοχή των σφαιρωτών σμηνών για δισεκατομμύρια χρόνια. Τα ανοιχτά σμήνη, αντιθέτως, περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα άστρα και κατά συνέπεια είναι επιρρεπή στις αστρικές «λιποταξίες», με αποτέλεσμα να διαλύονται σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια. Στην συγκεκριμένη εικόνα, που ίσως και να αποτελεί το καλύτερο ως τώρα πορτραίτο αυτού του σμήνους, έχουν αποτυπωθεί περί τα 300.000 άστρα (φωτογρ. ESO/INAF-VST/OmegaCAM. Ευχαριστίες: A. Grado/INAF-Capodimonte Observatory).

Το νεφέλωμα της Τρόπιδας στο υπέρυθρο

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250


Υπέρυθρο πανόραμα του νεφελώματος της Τρόπιδας, μίας περιοχής αστρογένεσης γιγάντιων άστρων, το οποίο ελήφθη με την κάμερα HAWK-I του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου VLT του Ευρωπαϊκού Νότιου Αστεροσκοπείου ESO στη Χιλή. Η μελέτη της εικόνας αυτής από τους αστρονόμους αποκάλυψε πολλά, κρυμμένα μέχρι πρότινος, χαρακτηριστικά του νεφελώματος, διασκορπισμένα σ’ αυτό το εντυπωσιακό ουράνιο τοπίο αερίων, σκόνης και νεογέννητων άστρων (φωτογρ. ESO/T. Preibisch).

Το νεφέλωμα «Κεφαλή Αλόγου»

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250


Αυτή η εικόνα του διάσημου νεφελώματος «Κεφαλή Αλόγου» στον αστερισμό του Ωρίωνα, βασίστηκε σε 3 εκθέσεις στο ορατό τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, οι οποίες ελήφθησαν με τη βοήθεια του αστρονομικού οργάνου FORS2, του τηλεσκοπίου Kueyen στο Paranal της Χιλής. Το τηλεσκόπιο αυτό, ένα από τα 4 κύρια τηλεσκόπια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου VLT, έχει διάμετρο κύριου κατόπτρου 8,2 m (φωτογρ. ESO).

Η περιοχή NGC 2264

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250


Αυτή η έγχρωμη απεικόνιση της περιοχής NGC 2264, μίας περιοχής του ουρανού που συμπεριλαμβάνει το αστρικό σμήνος «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο», δημιουργήθηκε από δεδομένα που συνέλεξε η κάμερα Wide Field Imager στο Αστεροσκοπείο La Silla του ESO στη Χιλή. Η περιοχή που απεικονίζεται έχει πλάτος περίπου 30 έτη φωτός (φωτογρ. ESO).

Το νεφέλωμα της Έλικας

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250


Αυτή η έγχρωμη εικόνα του Νεφελώματος της Έλικας αποτελεί σύνθεση εικόνων, οι οποίες ελήφθησαν με την αστρονομική κάμερα Wide Field Imager του τηλεσκοπίου MPG/ESO, στο Αστεροσκοπείο La Silla στη Χιλή. Η μπλε-πράσινη απόχρωση στο κέντρο του νεφελώματος προέρχεται από άτομα οξυγόνου, τα οποία «διεγείρονται» από την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία του υπέρθερμου κεντρικού άστρου. Μακρύτερα από το άστρο και πέρα από τον εσωτερικό δακτύλιο ξεχωρίζει το κόκκινο χρώμα, που προέρχεται από τα άτομα υδρογόνου (φωτογρ. ESO).

Το νεφέλωμα του Ωρίωνα στο υπέρυθρο

 
 
Κατέβασμα σε 1280X1250


Η περιοχή αστρογένεσης στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα, το οποίο βρίσκεται περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Η εικόνα αυτή ελήφθη από το τηλεσκόπιο υπέρυθρων επισκοπήσεων VISTA, το οποίο βρίσκεται εγκατεστημένο στο Αστεροσκοπείο Paranal του ESO στη Χιλή. Το τεράστιο οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου επέτρεψε την απεικόνιση ολόκληρου του νεφελώματος σε μία μόνο εικόνα, ενώ χάρη στην υπέρυθρη «ματιά» του οι αστρονόμοι κατάφεραν να «δουν» βαθιά μέσα στα νέφη σκόνης, αποκαλύπτοντας τα νεαρά άστρα, που είναι κρυμμένα στο εσωτερικό τους (φωτογρ.: ESO/J. Emerson/VISTA. Ευχαριστίες: Cambridge Astronomical Survey Unit).

Δείτε το αρχείο του φακέλου
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα