ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΤο Θέμα του Μήνα
Το Θέμα του ΜήναPrint
Σύγκρουση αστέρων νετρονίων: Η πρώτη στην ιστορία ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων και φωτός από το ίδιο φυσικό φαινόμενο οδηγεί την αστρονομική έρευνα σε μία νέα εποχή.
Στις 16 Οκτωβρίου 2017, δύο χρόνια μετά την ιστορική πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων και λίγες μόνο μέρες μετά την απονομή του φετινού Νόμπελ Φυσικής στους πρωτεργάτες της ανακάλυψής τους, ανακοινώθηκε η πρώτη στα χρονικά ταυτόχρονη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων και ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που προέρχονται από την σύγκρουση και συγχώνευση δύο αστέρων νετρονίων . Το βίαιο αυτό κοσμικό φαινόμενο παρατηρήθηκε στις 17 Αυγούστου, όταν οι ανιχνευτές βαρυτικών κυμάτων LIGO και VIRGO κατέγραψαν την διέλευση βαρυτικών κυμάτων από τους βραχίονες των συμβολομέτρων τους και προσδιόρισαν την προέλευσή τους στον γαλαξία NGC 4993, περίπου 130 εκατ. έτη φωτός μακριά, προς την κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας. Η ιστορική αυτή ανακάλυψη, που ανακοινώθηκε με παράλληλες συνεντεύξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, δίνει το έναυσμα για μία νέα εποχή στην Αστρονομία.
Δείτε το αρχείο του φακέλου
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email:admin@eugenfound.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα