ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τιμές - Αγορά Εισιτηρίων
Πρόγραμμα Προβολών
Κρατήσεις Σχολείων
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
Συνεργασίες
Νέα
ATHENA ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΠαραστάσειςΠεριγραφές Παραστάσεων
Περιγραφές Παραστάσεων : ΑρχείοPrint
2016
Ιανουάριος

  Μια Βόλτα στο Φεγγάρι (Παιδικό)

                                            Ψηφιακή Παράσταση
                                               Διάρκεια: 50΄

                                            Προτείνεται για Ηλικίες 5+

 

Το 1969 τρεις αστροναύτες τόλμησαν να ταξιδέψουν εκεί όπου κανένας άνθρωπος μέχρι τότε δεν είχε πάει, στο φεγγάρι. Η παιδική ταινία «Μια βόλτα στο φεγγάρι» μεταφέρει το κοινό σε αυτή την ιστορική περίοδο. Συνδυάζοντας την αποστολή του Απόλλων 11 με τη διασκεδαστική περιπέτεια που σκαρώνουν τρία νεαρά μυγάκια το «Μια βόλτα στο φεγγάρι» γνωρίζει στη νέα γενιά την εποχή των διαστημικών ταξιδιών, την εποχή που ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τα επιτεύγματα των αστροναυτών και των επιστημόνων.
 
(Παραγωγή: nWave Pictures, 2008)

 

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  Τα Μυστικά Του Αθέατου Κόσμου

                                            Ταινία Θόλου
                                               Διάρκεια: 40΄

                                            Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Η ταινία μας μεταφέρει στην οθόνη του Πλανηταρίου φαινόμενα που δεν μπορούμε να δούμε με γυμνό μάτι παρόλο ότι συμβαίνουν καθημερινά μπροστά μας. Οι θεατές θα παρακολουθήσουν φαινόμενα που εξελίσσονται πολύ αργά ή πολύ γρήγορα για την ανθρώπινη αντίληψη, θα βιώσουν την ομορφιά, το δράμα αλλά και και το χιούμορ που κρύβονται μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου. Θα αντιληφθούν ότι όσα βλέπουμε είναι μόνο ένα μικρό μέρος από αυτά που μπορούμε να δούμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η ταινία αυτή του National Geographic θα αφήσει τους θεατές άφωνους καθώς θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του κόσμου που δεν βλέπουμε, ενός κόσμου που υπάρχει στον αέρα που αναπνέουμε, μέσα στο σώμα μας και σε ό,τι συμβαίνει τριγύρω μας συνεχώς, εκτιμώντας έτσι τα επιτεύγματα αλλά και τις δυνατότητες της επιστήμης.
 
(Παραγωγή: National Geographic, 2013)

 

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
2015
Σεπτέμβριος

  Το Σύμπαν του Hubble

                                            Ψηφιακή Παράσταση
                                               Διάρκεια: 30΄

                                            Προτείνεται για Ηλικίες 10+

 

H παράσταση «Το Σύμπαν του Hubble» περιγράφει την τεράστια συνεισφορά του τηλεσκοπίου αυτού στην προσπάθειά μας να αποκρυπτογραφήσουμε τα μυστικά του Σύμπαντος. Από την γέννηση και τον θάνατο των άστρων έως τα πιο απομακρυσμένα γαλαξιακά σμήνη και υπερσμήνη, η διεισδυτική του ματιά, μας ταξίδεψε στα πέρατα του Σύμπαντος και στο απώτερο παρελθόν του, ενώ μας επέτρεψε να διευρύνουμε εντυπωσιακά τις γνώσεις μας για τα ουράνια σώματα που εμπεριέχει. Πραγματικά, λοιπόν, τα μάτια του Hubble είναι τα μάτια ολόκληρης της ανθρωπότητας: αιώνες ονείρων, δεκαετίες σχεδιασμών και μια παγκόσμια επιστημονική και τεχνολογική προσπάθεια επιτρέπουν σ’ όλα αυτά τα όνειρα να γίνουν πραγματικότητα.
 
(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2015)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιανουάριος

Κρυμμένο Σύμπαν

                                           Ταινία Θόλου
                                              Διάρκεια: 40΄

   Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Η ταινία μεγάλης επιφάνειας «Κρυμμένο Σύμπαν» μεταφέρει το κοινό σε ένα ασυνήθιστο ταξίδι στα βάθη του διαστήματος με ένα ξεχωριστό  κινηματογραφικό μέσο. Με την δύναμη του κινηματογράφησης IMAX τα έσχατα του σύμπαντος έρχονται κοντά μας με πρωτοφανή σαφήνεια μέσω πραγματικών εικόνων που συλλαμβάνονται από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια στον κόσμο και προβάλλονται στην οθόνη για πρώτη φορά. Εκπληκτικές εικόνες υψηλής ανάλυσης του διαστήματος επιτρέπουν στους θεατές να εξερευνήσουν τους πρώτους  γαλαξίες, να δουν αστέρια που γεννιούνται μέσα σε λαμπρά νέφη αερίου και σκόνης, να περιηγηθούν στην επιφάνεια του Άρη και να θαυμάσουν εικόνες μακρινών ουράνιων δομών, μαζί με μερικές εκπληκτικές όψεις του Ήλιου.

(Παραγωγή: December Cinema Productions, 2013)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος

                                           Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 40΄

                                           Προτείνεται για Ηλικίες 10+

 

Η παράσταση με τίτλο «Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος»  σας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως. Το ορατό φως δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μόνο τμήμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα. Από τη στιγμή, όμως, που κατασκευάσαμε τηλεσκόπια, τα οποία «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος, οι αστρονομικές μας γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία. Από τα μεγάλα αστεροσκοπεία στην έρημο Ατακάμα της Χιλής, στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, και από την εξερεύνηση του Ηλιακού συστήματος στους τηλεπικοινωνιακούς μας δορυφόρους, η παράσταση αυτή αναδεικνύει την σημασία που έχει το φως στην αστρονομική έρευνα, καθώς και τα οφέλη που προκύπτουν από την εξερεύνηση του Διαστήματος και την επιστημονική έρευνα γενικότερα.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου 2015)

 

  

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
2014
Οκτώβριος

Ο Μαγεμένος Ύφαλος (Παιδικό)

                                           Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 35΄

   Προτείνεται για Ηλικίες 5+

 

Το βάθος των ωκεανών κρύβει απίστευτα μυστικά. Ένα από αυτά είναι ο Μαγεμένος Ύφαλος Kaluoka `Ηina. Χάρη στις ιδιότητές του, ο Μαγεμένος Ύφαλος επιτρέπει στους πολύχρωμους κατοίκους του να ζουν ευτυχισμένοι, μακριά από τους ανθρώπους! Ώσπου μία μέρα, ξαφνικά, το ηφαίστειο ξυπνά, εκρήγνυται, ο Μαγεμένος Ύφαλος χάνει τις ιδιότητες του και τα ψάρια μένουν απροστάτευτα στο έλεος... των ανθρώπων! Και μένει στα χέρια (εεε συγνώμη στα πτερύγια) δύο ψαριών, του ΄Αρη Πριόνη και του Λάκη Λιθρίνη, να λύσουν το μαγικό αίνιγμα και να φέρουν και πάλι την ειρήνη στον ύφαλο τους. Μοναδική τους καθοδήγηση, ο πανάρχαιος θρύλος που ζητά να αγγίξουν πρώτα το φεγγάρι. Μα πως είναι δυνατόν ένα ψάρι να αγγίξει το φεγγάρι; Αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι της πιο συγκλονιστικής περιπέτειας που θα ζήσουν τα δυο ψαροφιλαράκια στην προσπάθεια τους να φέρουν σε πέρας τη δύσκολη αποστολή που τους ανατέθηκε και να σώσουν τον "Κaluoka Hina", τον αγαπημένο τους Ύφαλο!

(Παραγωγή: Softmachine, Sky Skan 2004)

  

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιούνιος

Επιστροφή στη Σελήνη για Πάντα

                                           Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 40΄

   Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Η παράσταση αυτή ξεκινά με την πρώτη εποχή της διαστημικής εξερεύνησης και τις γνώσεις που αποκομίσαμε από αυτήν σχετικά με τον κοντινότερό μας γείτονα στο διάστημα. Στη συνέχεια παρουσιάζει το διαγωνισμό Google Lunar XPrize για την επιτυχή προσσελήνωση και λειτουργία ενός ρομπότ στη Σελήνη από μια ομάδα χρηματοδοτούμενη με ιδιωτικούς πόρους. Ελάτε να παρακολουθήσετε έναν αγώνα για την επιστροφή στη Σελήνη 40 χρόνια μετά τις ιστορικές αποστολές “Απόλλων”. Δείτε πώς ένας διεθνής διαγωνισμός μας ωθεί σε μια νέα εποχή Σεληνιακής εξερεύνησης. Ενημερωθείτε σχετικά με τις υπάρχουσες πηγές πληροφοριών για τη Σελήνη και ανακαλύψτε ποιό μπορεί να είναι το μέλλον της ανθρωπότητας εκεί.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, NSC Creative 2014)

 

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φεβρουάριος

ΓΑΙΑ: Γέφυρα σ’ ένα Δισεκατομμύριο Ήλιους

                                           Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 40΄

   Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Η νέα αυτή παράσταση του Πλανηταρίου, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ESA, καθώς και με την συμβολή διαφόρων πλανηταρίων σε όλη την Ευρώπη, εξιστορεί την προσπάθεια της καταμέτρησης των αποστάσεων των άστρων και της διεύρυνσης των γνώσεών μας για το Σύμπαν. Στόχος της είναι να καλλιεργήσει το ενδιαφέρον για την επιστημονική περιπέτεια, προσκαλώντας τους θεατές σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον Γαλαξία μας. Με την διαστημική αποστολή GAIA του ESA, η απεικόνιση του Γαλαξία μας θα φτάσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Με τις μετρήσεις αυτές δεν θα διευρυνθούν μόνο οι γνώσεις μας για τα άστρα, αλλά θα ανακαλύψουμε αμέτρητα ακόμη ουράνια σώματα, όπως πλανήτες και αστεροειδείς, ενώ θα επεκτείνουμε επίσης και τις γνώσεις μας για τη κατανομή της σκοτεινής ύλης στο Σύμπαν.

(Παραγωγή: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος ESA, Ίδρυμα Ευγενίδου, 2014)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιανουάριος

Το Περιβάλλον και Εγώ

                                           Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 40΄

   Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Η παράσταση αυτή αντιμετωπίζει με επιστημονική ακρίβεια και σαφήνεια όλα τα πολύπλοκα και καυτά θέματα σχετικά με την αλόγιστη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον η οποία έχει κυριολεκτικά «βραχυκυκλώσει» τις φυσικές διαδικασίες ανακύκλησης. Η σημασία και η αναγκαιότητα της παρουσίασης αυτής είναι ευνόητη για την επιβίωση του ανθρώπου, και των άλλων ειδών ζωής, στον γαλαζοπράσινο πλανήτη μας. Γιατί σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές μελέτες η βλαπτική μας δράση συμβάλλει, μεταξύ των άλλων, και στο «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και την κλιματολογική αλλαγή με τυφώνες, καταιγίδες, ξηρασίες και άλλες φυσικές καταστροφές που συνδέονται άμεσα με τις αλλαγές στο κλίμα της Γης.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, The Animonautes, 2014.)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
2013
Σεπτέμβριος

Στα Μονοπάτια των Άστρων

                                           Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 40΄

   Προτείνεται για Ηλικίες 10+

 

Κάθε βράδυ, όταν ο ουρανός έχει ξαστεριά, τα πάντα μοιάζουν γαλήνια και ειρηνικά. Κι όμως, το τι βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί στα μονοπάτια των άστρων του Γαλαξία μας, δεν θα βρούμε έναν ήρεμο και αναλλοίωτο κόσμο, αλλά αντίθετα τις συχνά βίαιες φυσικές διεργασίες μιας αέναης γένεσης και καταστροφής. Πραγματικά, χάρη στην πρόοδο της αστρονομικής έρευνας και της διαστημικής επιστήμης, χάρη στην εξέλιξη των οργάνων και εργαστηρίων που διαθέτουμε, οι θαυμαστοί, παράξενοι κόσμοι του Γαλαξία μας παρελαύνουν μπροστά στα έκθαμβα μάτια μας.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2013.)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Ιανουάριος

  Ο Ζωντανός Πλανήτης

                                            Ψηφιακή Παράσταση
                                               Διάρκεια: 40΄

                                            Προτείνεται για Ηλικίες 10+

 

Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Η ψηφιακή παράσταση του Ευγενιδείου Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης», προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε αυτά και σε αρκετά άλλα ερωτήματα, που σχετίζονται με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας συστήματος. Στην διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα συνειδητοποιήσουν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη. 
 
(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2013)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  Η Ζωή του Κύριου Δεντρούλη

                                               Ψηφιακή Παράσταση
                                               Διάρκεια: 30΄

 

 

H Δανάη Πασχαλίτσα και ο Λάμπης Πυγολαμπίδας σε ρόλο δημοσιογράφων-ερευνητών, αναλαμβάνουν να ταξιδέψουν τους μικρούς τους φίλους στον υπέροχο κόσμο του κυρίου Δεντρούλη και να εξηγήσουν γιατί τα δέντρα είναι τόσο σημαντικά για την ύπαρξη όλων μας. Με τρόπο απλό και διασκεδαστικό,  που όμως δεν χάνει την επιστημονική του ορθότητα, περιγράφουν πώς τα δέντρα μεγαλώνουν, πώς τρέφονται και κυρίως πώς προσφέρουν το απαραίτητο για τη ζωή όλων μας οξυγόνο.

(Παραγωγή: Softmachine, 2013)

 

  

 

 

 

 

 ΟΔΗΓΟΣ       
TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

2012
Σεπτέμβριος

             

   Ο Ουρανός των Αρχαίων

                                               Ψηφιακή παράσταση 
                                               Διάρκεια: 40΄

 

Η παράσταση αυτή μας μεταφέρει σ’ ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, για να ανακαλύψουμε μαζί ποια είναι η πραγματική ιστορία για τις ιδέες και τις γνώσεις που είχαν οι Αρχαίοι για τον Ουρανό. Η πρώτη ενότητα επικεντρώνεται στον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου» και στα διάφορα κτίσματα των Αιγυπτίων που βασίζονταν στην αντίληψή τους για τον νυχτερινό ουρανό. Η δεύτερη ενότητα είναι αφιερωμένη στους Μινωίτες ναυτικούς και στον πολιτισμό που ανέπτυξαν στη Θήρα και την Κνωσό, ενώ στην τρίτη ενότητα επιστρέφουμε στην Ελληνιστική Αίγυπτο και στα επιτεύγματα της Αλεξανδρινής επιστήμης, την περίφημη Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, ενώ η παράσταση κλείνει με τις τελευταίες εντυπωσιακές ανακαλύψεις για τον «Μηχανισμό των Αντικυθήρων».

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2012)

 

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

  Παραμύθια τ’ Ουρανού ΙΙ

                                              Ψηφιακή Παράσταση
                                              Διάρκεια: 30΄

 

 

Η παράσταση αυτή οπτικοποιεί με εντυπωσιακό τρόπο τις ιστορίες που βρίσκουμε στις «Μεταμορφώσεις» του Ησιόδου και του Οβιδίου για τις «Εποχές της Ανθρωπότητας», με τη βοήθεια των άστρων και των αστερισμών. Από την αρχαιότητα ακόμη οι παρατηρητές τ’ ουρανού προσπάθησαν με κάθε τρόπο να δώσουν μια πιο οργανωμένη μορφή στο χάος των άστρων, με αποτέλεσμα τη γέννηση των αστερισμών. Τις καθάριες νύχτες, οι παλιές ιστορίες που συνδέουν τον άνθρωπο με τους αστερισμούς, ξαναγεννιούνται, αφού κάθε αστερισμός έχει τη δική του ιστορία, την οποία κάθε αφηγητής θεώρησε υποχρέωσή του να πλαισιώσει με τα δικά του λεκτικά και περιγραφικά στολίδια.

(Παραγωγή: KAGAYA Studio, 2012)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER ΑΦΗΓΗΣΗ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  Διαστημικά Σκουπίδια

                                                                

 Ταινία Θόλου
 Διάρκεια: 40΄ 

Τα  «Διαστημικά Σκουπίδια» είναι η πρώτη ταινία θόλου που μελετά την εκθετική αύξηση του δακτυλίου των διαστημικών σκουπιδιών, τα οποία απειλούν την ασφάλεια της τροχιάς του πλανήτη μας. Τι είναι όμως στην πραγματικότητα τα διαστημικά σκουπίδια; Πώς έφτασαν ως εκεί; Και εν τέλει πόσο μεγάλο και πόσο σοβαρό είναι αυτό το πρόβλημα; Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό εικονικό  ταξίδι ως τη  δημιουργία του Ηλιακού μας Συστήματος, το οποίο θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε, ακόμη καλύτερα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε για να προστατεύσουμε στο μέλλον την τροχιά του πλανήτη μας.  Σημειώνεται ότι η παράσταση απέσπασε το  “Grand Prix Dimension 3 Festival Paris-France, 2012” και έχει καθηλώσει το κοινό στα 20 από τα σημαντικότερα επιστημονικά κέντρα του κόσμου, όπου προβάλλεται σχεδόν ταυτόχρονα.

(Παραγωγή: Melrae Pictures, in association with Red Barn Productions, 2012)

 

 

ΟΔΗΓΟΣ TRAILER ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φεβρουάριος

Το Μυστήριο της Ζωής 

 

 

 

 

 

Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄

Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Πώς ξεκίνησε η ζωή στη Γη και πού οφείλεται η εντυπωσιακή ποικιλομορφία των έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί; Με αφετηρία τη γένεση του Ηλιακού Συστήματος και της Γης, η νέα ψηφιακή παράσταση του Ιδρύματος Ευγενίδου «Το Μυστήριο της Ζωής» προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτά τα ερωτήματα, προσκαλώντας τον θεατή σ’ ένα συναρπαστικό ταξίδι. Από τα πρώτα βήματα της ζωής, στην εμφάνιση όλο και πιο σύνθετων οργανισμών και απ’ την πενταετή αποστολή του Δαρβίνου με το Βρετανικό πλοίο Beagle στη θεμελίωση των θεωριών του για την καταγωγή των ειδών, «Το Μυστήριο της Ζωής» είναι η εντυπωσιακή ιστορία μιας από τις εγκυρότερες επιστημονικές θεωρίες όλων των εποχών: της Θεωρίας της Εξέλιξης.

(Παραγωγή 2012: Ίδρυμα Ευγενίδου, Morisson Planetarium, Mirage 3D)

 ΟΔΗΓΟΣ       
TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 

2011
Σεπτέμβριος

Eξέλιξη

 

 

Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄

Με θέμα και τίτλο την «Εξέλιξη», η παράσταση αυτή ταξιδεύει τους θεατές σ‘ ολόκληρο το Σύμπαν. Πρόκειται για μία σπονδυλωτή 40-λεπτη παράσταση με πέντε ενότητες που αφηγούνται την συναρπαστική ιστορία του Σύμπαντος, των Άστρων, του Πλανήτη μας, των Έμβιων οργανισμών που φιλοξενεί, αλλά και του Ανθρώπινου Πολιτισμού μας. Στην διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα διαπιστώσουν ότι το Σύμπαν, αλλά και όλα όσα εμπεριέχει, δεν είναι σταθερό, αιώνιο και αμετάβλητο. Αντίθετα εξελίσσεται συνεχώς από τότε που «γεννήθηκε» , πριν από περίπου 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με αποτέλεσμα την δημιουργία νέων άστρων, νέων πλανητών και νέων ειδών ζωής, που στην περίπτωση του δικού μας πλανήτη οδήγησε στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου και του πολιτισμού του.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, Eyelead Software, 2011)

 ΟΔΗΓΟΣ       
TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 

Ιανουάριος

Παράθυρα στο Σύμπαν 

 

 

 

 

Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄

Από την πρώτη στιγμή που οι πρωτόγονοι άνθρωποι περπάτησαν όρθιοι πάνω στη Γη ξεκίνησε και η ερωτική μας σχέση με τον ουρανό. Τα μάτια μας, αν και περιορισμένα να βλέπουν τα λαμπρότερα μόνον άστρα της νύχτας, ήταν για χιλιάδες χρόνια τα μοναδικά αστρονομικά όργανα που διαθέταμε. Με την εφεύρεση, όμως, του τηλεσκοπίου, πριν από 400 χρόνια, τα πράγματα άλλαξαν τελείως κι έκτοτε οι νέες ανακαλύψεις διαδέχονταν η μία την άλλη. Στην παράσταση αυτή περιγράφεται η πορεία της εξέλιξης των τηλεσκοπίων από τον Γαλιλαίο μέχρι τα Γιγάντια Τηλεσκόπια του σήμερα και του αύριο, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και στο Διάστημα, κι έχει σκοπό να περιγράψει τους τρόπους και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2011)

 ΟΔΗΓΟΣ       
 TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 

2010
Σεπτέμβριος

Το Άστρο της Ημέρας 

  

 

 

 

 

 

Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄

Ένα συναρπαστικό ταξίδι με προορισμό τον Ήλιο. Από τη γέννηση του πλησιέστερου σε μας άστρου ως το θάνατό του και από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια ως τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά μας τηλεσκόπια, το ταξίδι αυτό μας αποκαλύπτει ότι ο Ήλιος είναι το πλησιέστερο αλλά και ένα πολύ «δραστήριο» άστρο. Η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του είναι ορισμένα μόνο από τα φαινόμενα που συνεχίζουν να μελετούν οι αστρονόμοι στην προσπάθειά τους να
αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά που κρύβει «Το Άστρο της Ημέρας».

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2010)

 ΟΔΗΓΟΣ       
TRAILER  ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
 

Φεβρουάριος

Κοράλλια και Ύφαλοι 

 

 

 

 

 

Ταινία Θόλου
Διάρκεια: 40΄

Προτείνεται για Ηλικίες 10+

Σε μια βουτιά στα υπέροχα νερά των κοραλλιογενών υφάλων, μας προσκαλεί η νέα ταινία θόλου «Κοράλλια και Ύφαλοι». Σας προσκαλούμε λοιπόν σε μια ταινία θεαματική, σε μια ταινία που προβάλλει όσο λίγες τις σπάνιες υποθαλάσσιες φυσικές ομορφιές της Γης, σε «νερά» που κρύβουν εικόνες απίστευτης ομορφιάς. Ελάτε ταυτόχρονα να βουτήξουμε, παρέα με διάσημους επιστήμονες, σε θάλασσες που ήδη κινδυνεύουν και σε οικοσυστήματα που προσπαθούν να μας θυμίσουν: /"Δεν κληρονομούμε τον πλανήτη από τους γονείς μας... Αντίθετα τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας"./
 

Παραγωγή: (Mac Gillivray Freemann Films, 2004)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ

 

 

 

 

 

Ψηφιακή Παράσταση για παιδιά
Διάρκεια: 20΄


«Μετά την περιήγησή του στο Σύμπαν και το Ταξίδι στην Γη, Ο Μικρός Πρίγκιπας επιστρέφει στο σπίτι του τον Αστεροειδή Β612, για να συνειδητοποιήσει ότι το Αγαπημένο του Τριαντάφυλλο λείπει! Συντροφιά με την Αλεπού , θα περιπλανηθεί ανάμεσα στον Πλανήτη του Χρόνου, του Βοσκού, και της Μουσικής με την πίστη ότι κάπου εκεί θα βρει αυτό που αναζητά. «Ο Μικρός Πρίγκιπας ΙΙ» είναι μια τρυφερή περιπέτεια για τους μικρούς μας φίλους, μια εντυπωσιακή παράσταση που παρουσιάζει το νυχτερινό όνειρο ενός παιδιού. .

Παραγωγή: nWave Pictures,2011

  ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

2009
Οκτώβριος

Η Μεγάλη Περιπέτεια 

 

 

 

 

 

Ψηφιακή παράσταση
Διάρκεια: 40΄

Στην παράσταση αυτή περιγράφονται, σύντομα αλλά περιεκτικά, οι δραστηριότητες των Διαστημικών Λεωφορείων τα τελευταία 30 χρόνια, η εκπαίδευση και οι συνθήκες διαβίωσης των αστροναυτών στο Διάστημα, η εμφάνιση και η εξέλιξη των Διαστημικών Σταθμών (Σαλιούτ, Σκάιλαμπ, Μιρ και Διεθνής Διαστημικός Σταθμός), η προσφορά των απογόνων του Σπούτνικ για τη βελτίωση της ζωής στη Γη, οι ανακαλύψεις των τροχιακών μας αστεροσκοπείων για το Σύμπαν και οι περιπέτειες των «πρεσβευτών του ανθρώπου» στους πλανήτες και στους δορυφόρους του Ηλιακού μας Συστήματος. «Η Μεγάλη Περιπέτεια» αποτελεί την δεύτερη παράσταση μιας τριλογίας (προηγήθηκε ήδη η παράσταση «Από τη Γη στη Σελήνη»), η οποία έχει ως σκοπό να περιγράψει τις διάφορες δραστηριότητες του Ανθρώπου στο Διάστημα κατά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2009)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

Σεπτέμβριος

Van Gogh: Ο Πυρετός του Χρώματος

 

 

 

 

 

Ταινία Θόλου
Διάρκεια: 40΄
Από το εκθαμβωτικό κίτρινο των χωραφιών με τα καλαμπόκια ως το βαθύ μπλε του έναστρου νυκτερινού ουρανού η ταινία «Van Gogh: Ο Πυρετός του
Χρώματος», παρακολουθεί τη σύντομη, θυελλώδη ζωή και συνάμα τη σπουδαία καλλιτεχνική πορεία του μεγάλου δημιουργού - από την ηλικία των 27 ως και τον τραγικό θάνατό του στα 37- τη δεκαετία εκείνη δηλαδή κατά την οποία ο παγκόσμιος πολιτισμός έγινε πλουσιότερος κατά 900 τουλάχιστον έργα του. Τα Μουσεία d`Orsay στη Γαλλία, καθώς και τα αντίστοιχα μουσεία Van Gogh και Kroller Muller στην Ολλανδία συνεργάζονται με μια πλειάδα σπουδαίων παραγωγών για να προσφέρουν στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να απολαύσει στον τεράστιο Θόλο του Πλανηταρίου, το ζωγράφο που έφερε την μεγάλη επανάσταση στο χρώμα και να θαυμάσει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της Τέχνης.
 

Παραγωγή: (Mac Gillivray Freemann Films, 2009)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

Ιανουάριος

Ο Θάνατος των Άστρων

   

Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄

Τα άστρα, όπως και κάθε τι άλλο στο Σύμπαν, γεννιούνται, εξελίσσονται και κάποια στιγμή πεθαίνουν. Στα τελευταία στάδια της ζωής τους όλα τα άστρα μετατρέπονται σε κόκκινους γίγαντες. Το στάδιο αυτό είναι ο προθάλαμος του θανάτου τους που θ' αφήσει πίσω του ένα από τρία πιθανά "λείψανα" ανάλογα με τη μάζα, που έχει κάθε άστρο. Άστρα με λιγότερα υλικά από 4 ηλιακές μάζες θα μετατραπούν σε άσπρους νάνους. Άστρα με 4 έως 25 ηλιακές μάζες θα μετατραπούν σε πάλσαρ ή άστρα νετρονίων, ενώ άστρα με ακόμη μεγαλύτερες μάζες θα καταλήξουν να γίνουν μαύρες τρύπες. Ο εκρηκτικός, όμως, θάνατος ενός άστρου είναι ταυτόχρονα ένα τέλος και μία αρχή. Γιατί χωρίς τις αστρικές εκρήξεις δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2009)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

 

2008
Δεκέμβριος

Το Τραίνο της Φαντασίας

    Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄
Η πρωτότυπη αυτή ψηφιακή παράσταση από την Ιαπωνία, ζωντα­νεύει μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Μιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. 0 Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγ-γραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα.Ήταν γνωστος για τα ποιήματα και τα παιδικά του παραμύθια. «Το Τραίνο της Φαντασίας» δημιουργήθηκε πολύ πριν υπάρξουν πύραυλοι ή ανθρώπινα χνάρια πάνω στη Σελήνη. Είναι η ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν. Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο για να φέρει τα μικρά παιδιά -κάθε ηλικίας- σε επαφή με τον πανέμορφο νυχτερινό ουρανό που μας περιβάλλει.

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Νοέμβριος

Θαλάσσιοι Γίγαντες

 

 

 

 

 

Ταινία Θόλου
Διάρκεια: 40΄
Τι συνέβαινε στις θάλασσες την εποχή που στην προϊστορική Γη κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι; Ποιοι ήταν οι γίγαντες των θαλασσών και πως ζούσαν τα τεράστια αυτά ερπετά; Τι στοιχεία μπορούν να μας δώσουν τα ίχνη που ανακαλύφθηκαν τυχαία στη λασπωμένη κοίτη ενός ποταμού στο Κάνσας Τι μπορεί να πετύχει η Επιστήμη της Παλαιοντολογίας όταν αυτή αξιοποιεί τις πλέον σύγχρονες δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας; Ελάτε να το ανακαλύψουμε μαζί, «ταξιδεύοντας» εκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο! Ελάτε να «βουτήξουμε», με μια ανάσα, στις άγνωστες προϊστορικές θάλασ­σες της εποχής του ανώτερου Κρητιδικού και με «ξεναγό» τον εντυπωσιακό Δολιχορύγχωπα να ανακαλύψουμε τα μυστικά που έκρυβε η ζωή σ' αυτό το τόσο μακρινό παρελθόν. Ελάτε μαζί μας σε μια θαυμάσια περιπέτεια, που φέρει την υπογραφή του National Geographic:! Μουσική: Ρeter Gabriel and the Footnotes

Παραγωγή: National Geographic Cinema Ventures, μερική χρηματοδότηση: National Science Foundation, 2007)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ  

Οκτώβριος

Τα 7 Θαύματα του Κόσμου

   

Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄
Με αφετηρία τις εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις της αρχιτεκτονικής δομής των κορυφαίων 7 θαυμάτων της Αρχαιότητας, σας προσκαλούμε σε ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με «Τα 7 θαύματα του Κόσμου». Ξεκινώντας από το μικροσκοπικό μας πλανήτη, θα περιηγηθούμε στα βάθη του χώρου και του χρόνου, ενώ στην πορεία θα γνωρίσουμε τα 7 θαύματα του Ηλια­κού μας Συστήματος, αλλά και τα 7 θαύματα του Σύμπαντος. Γιγάντια ηφαίστεια και τεράστιες χαράδρες, παγωμένοι κόσμοι, εντυπωσιακές αστρικές εκρήξεις και γιγάντιες γαλαξιακές Μαύρες Τρύπες είναι μερικά μόνο από τα θαύματα που κρύβει η απεραντοσύνη του Διαστήματος. Γιατί, παραφράζοντας τον'Αμλετ, υπάρχουν πολλά περισσότερα εκεί έξω απ όσα μπορούμε να ονειρευτούμε.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μάρτιος

Μαύρες Τρύπες

    Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄
Τα τελευταία χρόνια έχουν ανακαλυφτεί ορισμένα σημεία στο Σύμπαν από τα οποία τίποτα δεν μπορεί να διαφύγει, ούτε κι αυτό ακόμη το φως: αστρονομικά αντικείμενα όπου ο χώρος και ο χρόνος παύουν να υπάρχουν. Τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με τη βαρυτική δύναμη μιας Μαύρης Τρύπας, στο εσωτερικό της οποίας οι νόμοι της Φυσικής δεν έχουν καμία υπόσταση. Στη θεαματική αυτή παράσταση θα ανακαλύψουμε αδυσώπητες δυνάμεις ζωής και θανάτου, οι οποίες διεγείρουν την ύλη μέσα σε αμείλικτα καμίνια γιγάντιων ήλιων που καταστρέφονται σε πύρινα ολοκαυτώματα, σ’ ένα πραγματικά βίαιο Σύμπαν. Η παράστασή αυτή μάς παρουσιάζει, με κατανοητό τρόπο, όλα όσα γνωρίζει σήμερα η επιστήμη για τις Mαύρες Tρύπες που ελλοχεύουν στο Διάστημα, καθώς επίσης και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ανακαλύψουμε τις σκοτεινές διαστημικές φωλιές τους.

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2006)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRALER   ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Ιανουάριος

Το Βίαιο Σύμπαν

    Ψηφιακή Παράσταση
Διάρκεια: 40΄
Στην πρόσκαιρη ζωή μας στη Γη τίποτε δεν μας φαίνεται τόσο μόνιμο και σταθερό όσο τ' άστρα στον ουρανό. Χρόνια και χρόνια τώρα, τα ίδια άστρα, στους ίδιους αστερισμούς, λαμπυρίζουν στα­θερά όσο κι ο Ήπιος. Τα πάντα εκεί πάνω μοιάζουν αναλλοίωτα, γαλήνια και ειρηνικά! Κι όμως, όλα όσα βλέπουμε στον έναστρο ουρανό δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί αν επι­χειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στ' άστρα, δεν θα βρίσκαμε ένα ήρεμο και αναλλοίωτο Σύμπαν, αλλά θ' ανακαλύπταμε απτές απο­δείξει για το αντίθετο. Μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σ' ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν»!

(Παραγωγή: Ίδρυμα Ευγενίδου, 2007)

 ΟΔΗΓΟΣ   TRAILER   ΑΦΗΓΗΣΗ   ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

 

 

Επιστροφή στον φάκελο
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα