ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
Ντοκιμαντέρ
Ομιλίες ερευνητών
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΟπτικοακουστικό ΥλικόΟμιλίες ερευνητών
Ομιλίες ερευνητώνPrint

Νέοι ερευνητές μιλούν στο κοινό της Διαδραστικής Έκθεσης για ενδιαφέροντα θέματα επιστήμης και τεχνολογίας. Μέσα από τη δράση αυτή θα ανακαλύψετε ιστορίες σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα... από τους ανθρώπους που τα δημιουργούν καθημερινά.

 

 

Ομιλία του Δρ. Κώστα Καρπούζη (Κύριος ερευνητής ΕΠΙΣΕΥ-ΕΜΠ), με τίτλο:
«Εκπαίδευση στη διαχείριση των διαμαχών μέσα από ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι»
.

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014.

Στην ομιλία αυτή ο Δρ. Κώστας Καρπούζης αναφέρθηκε στο παιχνίδι Siren, που στοχεύει στην αντιμετώπιση και δημιουργική επίλυση των διαμαχών στο σχολικό περιβάλλον, υποστηρίζοντας τον ρόλο των δασκάλων στην εκπαίδευση των μαθητών (10-14 ετών) σε ό,τι αφορά στην κατανόηση και στην επίλυση των διαφορών τους. Το παιχνίδι έχει τη δυνατότητα να παράγει δυναμικά σενάρια διαμαχών που ταιριάζουν στις μαθησιακές ανάγκες ομάδων παιδιών με ποικίλο πολιτισμικό υπόβαθρο και εξοικείωση με τους υπολογιστές. Τα σενάρια αυτά υλοποιούν τους μαθησιακούς στόχους που ορίζει ο δάσκαλος, κάνοντας δυνατή τη χρήση του σε σχολεία σε όλη την Ευρώπη, χωρίς προηγούμενη τεχνική εκπαίδευση. Στην ομιλία αναφέρονται τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του παιχνιδιού.

 

Ομιλία του Δρ. Μιχάλη Βαφόπουλου (Ερευνητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), με τίτλο:
«Πώς θα ζήσω με το Διαδίκτυο;»
.

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014.

Το Διαδίκτυο βρίσκεται πλέον παντού. Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάζουμε βασικά στοιχεία για το Διαδίκτυο που θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γονιός, ο δάσκαλος και ο χρήστης, ο καθένας μας. Αναδεικνύεται επίσης ο τρόπος που μπορεί κάποιος να ζημιωθεί ή να ωφεληθεί χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο, προβάλλοντας απτά παραδείγματα μέσα σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και δημιουργικότητας. Οι συμβουλές για την αποφυγή των κινδύνων του Διαδικτύου συμπληρώνονται και εξελίσσονται μέσα από θετικές και βιωματικές παρεμβάσεις για τους τρόπους κατανόησης των περιορισμών και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων του.
Πιστεύουμε ότι η ζωή παραμένει έξω από το Διαδίκτυο, αλλά μπορεί να γίνει καλύτερη ή χειρότερη μέσα από αυτό. Και αυτό εξαρτάται και από εμάς.

 

Ομιλία του Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη (Μεταδιδακτορικός ερευνητής Γεωλογίας στο Τμήμα Ορυκτολογίας, Πετρολογίας και Οικονομικής Γεωλογίας, της Σχολής Γεωλογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο Τμήμα Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Περούτζια στην Ιταλία), με τίτλο:
«Μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη»
.

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013.

Η ομιλία εστιάζει στους μετεωρίτες με προέλευση τον πλανήτη Άρη, παρουσιάζοντας την ιστορία από τη γένεση των πρωτολίθων τους, μέχρι και τη στιγμή που προσκρούουν στη Γη. Γίνεται, επίσης, προσπάθεια να γίνει κατανοητός ο τρόπος δημιουργίας ενός μετεωρίτη χρησιμοποιώντας ορυκτολογικά-πετρολογικά-γεωχημικά στοιχεία, και πώς τοποθετείται κάθε γεγονός στο χρόνο με βάση σύγχρονα γεωχρονολογικά δεδομένα. Εξετάζεται το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Tissint, ενός σχετικά πρόσφατου γεγονότος πτώσης μετεωρίτη (18 Ιουλίου 2011) με προέλευση τον πλανήτη Άρη, που προκάλεσε το παγκόσμιο ερευνητικό ενδιαφέρον εξαιτίας της ελάχιστης μόλυνσής του και των σημαντικών ευρημάτων που διατηρούνται στο εσωτερικό του. Η αρχική έρευνα του μετεωρίτη Tissint εκπονήθηκε στο Ινστιτούτο Πλανητικών Γεωεπιστημών, του τμήματος Επιστημών της Γης και του Διαστήματος, του Πανεπιστημίου του Τενεσί της Αμερικής στα πλαίσια μεταδιδακτορικής έρευνας χρηματοδοτούμενης από την Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA).

Εδώ μπορείτε να βρείτε σε pdf την παρουσιάση που συνόδευε την ομιλία.

 

Ομιλία του Δρ. Αντώνιου Μιχαηλάκη (Διδάκτωρ Γεωπονικών Επιστημών, με ειδικότητα στη χημική οικολογία των εντόμων, Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο), με τίτλο:
«Κουνούπι: μία τέλεια μηχανή»
.

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 19 Μαΐου 2013.

Κουνούπι. Είναι από εκείνους τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση και εκνευρισμό. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε δώσει αίμα σε κάποιο κουνούπι. Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ένα τσίμπημα κουνουπιού μπορεί και να μεταδώσει κάποια ασθένεια. Γιατί όμως τα κουνούπια θέλουν το αίμα μας; Είναι δυνατόν να βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε κάποιο χώρο και να μη μας εντοπίσει; Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν μία «τέλεια μηχανή» με αξιοζήλευτη «τεχνολογία». Η ομιλία έχει ως κύριο στόχο την ενημέρωση, προκειμένου να αναδείξει τη δύσκολη συμβίωση του κουνουπιού με τον άνθρωπο. Η γνώση της βιοοικολογίας των κουνουπιών αποτελεί το βασικότερο στοιχείο για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους μέσα από προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισής τους.

 

Ομιλία της Δρ. Νεκταρίας Γκιζάνη (Διδάκτωρ Αστροφυσικής με ειδικότητα τη Ραδιοαστρονομία, Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο, Σχολή Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας), με τίτλο:
«Η εξερεύνηση της απόκοσμης κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013.

Με τα μάτια μας και με ένα οπτικό τηλεσκόπιο βλέπουμε τον χώρο (υπόβαθρο) ανάμεσα στα αστέρια και τους γαλαξίες σχεδόν σκοτεινό. Ένα σχετικά ευαίσθητο ραδιοτηλεσκόπιο, όμως, αποκαλύπτει μια αμυδρή, οπτικά αόρατη λάμψη, που μάλιστα είναι και σχεδόν ομοιόμορφη προς όλες τις διευθύνσεις της παρατήρησης. Η ακτινοβολία αυτή δεν προέρχεται από τα αστέρια, τους γαλαξίες ή οποιοδήποτε άλλο ουράνιο ή επίγειο σώμα και ανιχνεύεται στη μικροκυματική περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Είναι η Κοσμική Μικροκυματική Ακτινοβολία Υποβάθρου. Ερμηνεύεται ως ο απόηχος της Μεγάλης Έκρηξης, του Big Βang, που φαίνεται να σηματοδότησε τη γέννηση του Κόσμου μας πριν περίπου 13.77 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην παγερή (-270.15ᵒC) αυτή ακτινοβολία είναι βουτηγμένο το υλικό και «σκοτεινά» υλικό μας Σύμπαν. Σκοπός της ομιλίας είναι η εξοικείωσή μας με την έννοια της αρχέγονης αυτής ακτινοβολίας, των χαρακτηριστικών της και πάνω από όλα με τη σημασία της.

 

Ομιλία του Δρ. Μανώλη Γεωργούλη (Διδάκτωρ Ηλιακής Φυσικής και Φυσικής Πλάσματος, Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), με τίτλο:
«Διαστημικός Καιρός: Γένεση και Πρόγνωση των Επιδράσεών του στο Ηλιακό Σύστημα».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013.

Το διαστημικό περιβάλλον από τον Ήλιο στη Γη, ως και τα εξώτατα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος, κάθε άλλο παρά στατικό είναι. Αντίθετα, χαρακτηρίζεται από συνεχή και μεταβλητό «άνεμο», καθώς και από αιφνίδιες «καταιγίδες». Πρόκειται για τον «διαστημικό καιρό», όρος ο οποίος έχει επικρατήσει διεθνώς την τελευταία δεκαπενταετία. Τα μονοπάτια του διαστημικού καιρού επιχειρούμε να ιχνηλατήσουμε σήμερα ξεκινώντας από τη γένεση του φαινομένου και καταλήγοντας στην επίδρασή του στα σώματα του Ηλιακού Συστήματος. Η πρόγνωση του διαστημικού καιρού είναι μια επιστήμη σε νηπιακή ηλικία. Συνδυάζει την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης ηλιακής και διαστημικής φυσικής με προχωρημένες έννοιες στατιστικής τεκμηρίωσης και θεωρίας πιθανοτήτων. Αυτή την επιστήμη επιχειρούμε να ψηλαφίσουμε εν συντομία, μαζί με τις προϋποθέσεις και τις προσδοκίες ενηλικίωσής της.

 

Ομιλία του Δρ. Αθανάσιου Δεμίρη (Διδάκτωρ Ιατρικής Πληροφορικής, Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης (Γερμανία), Υπεύθυνος έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας micro2gen, Αθήνα, Τεχνολογικό Πάρκο Δημόκριτου), με τίτλο:
«Εργαστήρια σε μέγεθος παλάμης».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013.

Η ανάπτυξη ιατρικών και διαγνωστικών μηχανημάτων έχει στραφεί τα τελευταία χρόνια σε μία νέα ομάδα τεχνολογιών, που χαρακτηρίζονται ως «εργαστήρια σε ένα τσιπάκι» ή αγγλιστί «lab-on-a-chip». Οι τεχνολογίες αυτές, σε συνδυασμό με τη μοριακή διαγνωστική, έχουν αρχίσει να δίνουν νέες προοπτικές στην ιατρική και ειδικότερα στη μικροβιολογία, στη γενετική, στην ογκολογία, στην τοξικολογία καθώς και στην αγροτεχνολογία, την ανίχνευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών γενικότερα και σε μία σειρά άλλων πεδίων, καθώς επιτρέπουν την υλοποίηση πολύπλοκων εξετάσεων και αναλύσεων σε μικρότερο χρόνο με μικρότερο κόστος και πολύ πιο συμπαγή, στις περισσότερες περιπτώσεις, φορητά μηχανήματα. Στα μικροσυστήματα lab-on-a-chip ενσωματώνονται πολύπλοκες εργαστηριακές λειτουργίες σε μία μικρή, λεπτή, πλαστική (συνήθως) κάρτα στο μέγεθος της παλάμης ή και ακόμη μικρότερη. Και στην Ελλάδα καταβάλλεται προσπάθεια για την ανάπτυξη τέτοιων λύσεων με ήδη λειτουργικά πρωτότυπα μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται αρχικά κυρίως στην ανίχνευση κάποιων γενετικών ασθενειών, όπως η κοιλιοκάκη, η κυστική ίνωση κ.λπ..

 

Ομιλία του Δρ. Βασίλειου Κωνσταντούδη (Φυσικός στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ερευνητής στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), με τίτλο:
«Επιφάνειες μεταξύ τάξης και χάους: εκεί που τα νανο-τρανζίστορ συναντούν τους κυματισμούς της θάλασσας, αλλά και της γλώσσας».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013.

Όπως συμβαίνει πάντα στην έρευνα, όλα ξεκινούν από ένα συγκεκριμένο ερώτημα: πώς επηρεάζεται η λειτουργία των τρανζίστορ στα τσιπάκια των υπολογιστών μας από την τραχύτητα των πλευρών τους, όταν οι διαστάσεις τους μικραίνουν σε μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου; Για να καταλάβουμε την επίδραση αυτή, πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα τι είναι τραχύτητα. Η τραχύτητα μίας επιφάνειας μπορεί να οριστεί ως η απόκλιση από την επιπεδότητα με χαρακτηριστικά τυχαιότητας. Κατ΄ αυτήν την έννοια, τραχύτητα συναντάμε παντού: στα τοπία που βλέπουμε, στην επιφάνεια μιας κυματίζουσας θάλασσας, στην άκρη ενός χαρτιού που καίγεται ή ακόμη και σε αυτό το κείμενο όταν αναπαρασταθεί μαθηματικά με κάποιο τρόπο. Τραχύτητα δεν σημαίνει σε όλες τις περιπτώσεις επανάληψη ενός μοτίβου, ούτε και πλήρη τυχαιότητα, αλλά μάλλον είναι ένα μείγμα τους. Τέτοια μείγματα κανονικότητας και τυχαιότητας υπάρχουν και στη μορφή πολλών πραγμάτων (π.χ. φράκταλ), αλλά και σε εξελίξεις στον χρόνο (χαοτική δυναμική, ανάλυση σημάτων, συναρτήσεις). Έχουν όμως όλα αυτά καμιά σχέση με τη νανοτραχύτητα που μας ενδιαφέρει; Μπορεί ο συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προσεγγίσεων των επιφανειών με τραχύτητα να οδηγήσει σε νέους τρόπους κατανόησής της αλλά και των επιπτώσεών της στη λειτουργία των νανοτρανζίστορ; Τα ερωτήματα αυτά με έμφαση στην πορεία της διερεύνησής τους, με τις ιδέες-κλειδιά, τα νέα αποτελέσματα αλλά και τα λάθη και τις αποτυχίες, θα γίνει προσπάθεια να παρουσιασθούν στην ομιλία αυτή.

 

Ομιλία του Δρ. Μιχάλη Πίσσα (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Προηγμένων Υλικών, Φυσικοχημικών Διεργασιών, Νανοτεχνολογίας & Μικροσυστημάτων, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών - «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»), με τίτλο:
«Το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας και οι εφαρμογές του».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2013.

Η υπεραγωγιμότητα είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με μεγάλο ακαδημαϊκό και τεχνολογικό ενδιαφέρον, το οποίο συνεχώς προκαλεί το υφιστάμενο επίπεδο των γνώσεών μας. Υπεραγωγοί ονομάζονται τα υλικά που όταν ψυχθούν κάτω από μία συγκεκριμένη θερμοκρασία (χαρακτηριστική του υλικού), η ηλεκτρική αντίστασή τους μηδενίζεται (ιδιότητα του ιδανικού αγωγού). Επιπρόσθετα, αν η ψύξη τους έχει γίνει παρουσία μικρού μαγνητικού πεδίου, το μαγνητικό πεδίο αποβάλλεται από το εσωτερικό τους (ιδιότητα του ιδανικού διαμαγνητικού υλικού). Οι υπεραγωγοί χρησιμοποιούνται σε πολλές εφαρμογές, με αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα τους υπεραγώγιμους μαγνήτες, τους αισθητήρες υπεραγώγιμης κβαντικής συμβολής (SQUID), και τη μαγνητική αιώρηση. Οι υπεραγωγοί, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους σε μεγάλα μαγνητικά πεδία, χωρίζονται σε υπεραγωγούς πρώτου και δευτέρου είδους. Μεγάλο πρακτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι υπεραγωγοί δευτέρου είδους, λόγω της ικανότητάς τους να διαρρέονται από μεγάλες πυκνότητες ρεύματος χωρίς απώλειες. Σ' αυτή τη διάλεξη περιγράφεται με απλό τρόπο το φαινόμενο της υπεραγωγιμότητας και οι κυριότερες εφαρμογές των υπεραγωγών. Παράλληλα,παρουσιάζονται οι ερευνητικές δραστηριότητες του Εργαστηρίου Υπεραγώγιμων υλικών του Ινστιτούτου Προηγμένων Υλικών Φυσικοχημικών Διεργασιών Νανοτεχνολογίας και Μικροσυστημάτων του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ». Τέλος, το κοινό έχει την ευκαιρία να δει πειραματικά τη δυνατότητα ενός υπεραγωγού να αιωρείται πάνω από έναν μόνιμο μαγνήτη και ενός βαγονιού τρένου να αιωρείται πάνω σε μαγνητισμένες ράγες (μαγνητικά αιωρούμενο τρένο).

 

Ομιλία του Δρ. Ευάγγελου Παπαδόπουλου (Καθηγητής Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Ε.Μ.Π.), με τίτλο:
«Η Άνοιξη της Ρομποτικής».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012, στα πλαίσια της εκδήλωσης «Η Επέλαση των Ρομπότ» που διοργάνωσε η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Σήμερα τα ρομπότ βγαίνουν από τα εργοστάσια στον ανοικτό χώρο. Κάποια κινούνται σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, άλλα περπατούν, σκαρφαλώνουν, πετούν, κολυμπούν ή εκτελούν δύσκολες εργασίες στο Διάστημα. Μερικά είναι πολύ μικρά και άλλα τεράστια. Όλα όμως βοηθούν τον άνθρωπο σε εργασίες τις οποίες είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να εκτελέσει. Θα δούμε μερικά από αυτά μαζί.

 

Ομιλία Δρ. Αναστάσιου Μπονάκη (Νευρολόγος, Λέκτορας της Ιατρικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών), με τίτλο:
«Από την υπνοβασία ως την εκδραμάτιση του ονείρου: τι μπορεί να κρύβει η συμπεριφορά μας στον ύπνο».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 24 Ιουνίου 2012.

Τον ύπνο μας τον αντιλαμβανόμαστε ως μια περίοδο ελαττωμένης κινητικότητας και απουσίας νοητικού έργου, κατά την οποία το σώμα ξεκουράζεται. Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί μια περίοδο συνεχούς νοητικής και κινητικής λειτουργίας, που κάποιες στιγμές οδηγεί τον εγκέφαλο στο να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια απ΄ ό,τι όταν είμαστε ξύπνιοι. Σε κάθε περίοδο ύπνου ο οργανισμός μας μπαίνει στην περιπέτεια να δίνει τις δικές του εξετάσεις και κάθε βράδυ να περνάει με επιτυχία δύο διαφορετικές δοκιμασίες, τα λεγόμενα στάδια του ύπνου: Το στάδιο μη ύπνου των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (NonREM) και το στάδιο των ταχέων οφθαλμικών κινήσεων (REM). Κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων μπορούν να εμφανιστούν κινητικά και νοητικά φαινόμενα όπως η υπνοβασία, το παραμιλητό, οι υπνικοί τρόμοι που στο παρελθόν προσέδωσαν στον ύπνο υπερφυσικές ιδιότητες π.χ. (επικοινωνία με τον Θεό). Η δυνατότητά μας πια να κατανοήσουμε κομμάτια αυτών των συμπεριφορών, έχει χαράξει έναν καινούργιο δρόμο κατανόησης της λειτουργίας του εγκεφάλου και μιας παθολογίας που μπορεί να εκφράζεται μόνο στον ύπνο μας.

 

Ομιλία Δρ. Γιάννη Παπανικολάου (Επίκουρος Καθηγητής Γενικής και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας στο Εργαστήριο Ορυκτολογίας - Γεωλογίας του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών, μέλος του Κέντρου Έρευνας Φυσικών Καταστροφών Aon-Benfield στο University College London, (UCL) και επίτιμος ερευνητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης του UCL), με τίτλο:
«Σεισμοί και ενεργά ρήγματα στον Ελλαδικό χώρο. Επιπτώσεις, μύθοι και πραγματικότητα».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 10 Ιουνίου 2012.

Ο Ελληνικός χώρος αποτελεί ένα παγκόσμιας σημασίας φυσικό εργαστήριο για τη μελέτη των γεωλογικών διεργασιών. Η χώρα μας βρίσκεται στο μικροσκόπιο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας των γεωεπιστημών και αποτελεί πόλο έλξης τόσο μεμονωμένων ερευνητών, όσο και Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία τα τελευταία χρόνια οργανώνουν δεκάδες εκπαιδευτικές εκδρομές με προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Οι φυσικοί κίνδυνοι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εξέλιξης του πλανήτη στον γεωλογικό χρόνο, ενώ ο σεισμικός κίνδυνος με τα συνοδά του φαινόμενα (τσουνάμι, κατολισθήσεις, ρευστοποιήσεις κ.ά.) αποτελεί και τον κυριότερο στη χώρα μας. Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι αποτελεί την πλέον σεισμογενή χώρα της Ευρώπης, όπου και εκλύεται σχεδόν το 50% της σεισμικής ενέργειας της Ευρώπης.

Ποια η σχέση σεισμών και ρηγμάτων; Πώς ξεχωρίζουμε τα ενεργά ρήγματα; Πού βρίσκονται και κάθε πότε δραστηριοποιούνται; Πώς τα μελετάμε, ποιες οι επιπτώσεις τους αλλά και ποια τα ενδεχόμενα οφέλη τους; Πώς οι διεργασίες αυτές έχουν επιδράσει στο ανάγλυφο, στην ιστορία, στην οικονομική ανάπτυξη ακόμα και στην ιδιοσυγκρασία του Έλληνα;

 

Ομιλία Δρ. Φιόρης - Αναστασίας Μεταλληνού (Διδάκτωρ Διαστημικής Φυσικής Α.Π.Θ.), με τίτλο:
«Σχέσεις Ηλίου-Γης και Διαστημικός Καιρός».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 3 Ιουνίου 2012.

Καθημερινά, πλήθος φορτισμένων σωματιδίων ξεκινούν από τον Ήλιο, προς όλες τις διευθύνσεις του μεσοπλανητικού χώρου, παρασύροντας μαζί τους και το ηλιακό μαγνητικό πεδίο: πρόκειται για τον ηλιακό άνεμο. Η αλληλεπίδραση του ηλιακού ανέμου με τη γήινη μαγνητόσφαιρα καθορίζει τον Διαστημικό Καιρό.

Τα φαινόμενα των διαστημικών καταιγίδων και υποκαταιγίδων αποτελούν τους βασικότερους μηχανισμούς με τους οποίους εισάγεται ενέργεια από τον ηλιακό άνεμο στη γήινη μαγνητόσφαιρα. Η ανάπτυξη ισχυρών μαγνητικών καταιγίδων εμφανίζει επιπτώσεις στο Εγγύς Διάστημα, προκαλώντας προβλήματα στη λειτουργία των δορυφόρων. Επιπλέον, ρευματικά συστήματα, που ρέουν στη μαγνητόσφαιρα και την ιονόσφαιρα της Γης, μεταβάλλουν το γεωμαγνητικό πεδίο, με αποτέλεσμα να επάγονται ηλεκτρικά ρεύματα στο έδαφος. Μπορούν με τον τρόπο αυτό να προκληθούν πλήθος δυσλειτουργιών σε δίκτυα ηλεκτροδότησης, συστήματα μεταφοράς ενέργειας, σωλήνες μεταφοράς πετρελαίου και καλώδια τηλεπικοινωνιών. Σημαντική έκφανση των μαγνητικών καταιγίδων στην ατμόσφαιρα της Γης αποτελεί το σέλας.

Η ανάγκη, επομένως, πρόγνωσης του Διαστημικού Καιρού γίνεται ιδιαίτερα έντονη, εφόσον επηρεάζει σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες.

 

Ομιλία Δρ. Κώστα Αντωνίου (Επίκουρος Καθηγητής Ε.Μ.Π.), με τίτλο:
«Κυκλοφοριακά μοντέλα και προσομοίωση: ένας εικονικός κόσμος-εργαλείο για την ανάλυση συγκοινωνιακών συστημάτων».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 27 Μαΐου 2012.

Η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ένα πολύ σύνθετο φαινόμενο, καθώς υπεισέρχεται σε αυτήν ένας αστάθμητος παράγοντας: η ανθρώπινη συμπεριφορά. Στην ομιλία αυτή θα παρουσιαστούν αρχές μοντελοποίησης και προσομοίωσης της κυκλοφορίας, με στόχο τη μύηση του ακροατηρίου στις βασικές έννοιες, όπως η περιγραφή της αντίδρασης των οδηγών στην παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Θα παρουσιαστούν βασικές αρχές και παραδείγματα, αλλά και πρακτικά αποτελέσματα (σε μορφή εικόνας και βίντεο) από μοντέλα προσομοίωσης αυτοκινήτων, μέσων μαζικής μεταφοράς και πεζών. Τέλος, θα γίνει αναφορά στις προοπτικές, που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και στις εξελίξεις που αναμένονται για το προσεχές μέλλον.

 

Oμιλία Δρ. Λίλας Κουμάντου (Διδάκτωρ Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Cambridge, Μεταδιδακτορική συνεργάτις στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών), με τίτλο:
«Το ανθρώπινο γονιδίωμα: τι μας έχει διδάξει μέχρι τώρα και τι υπόσχεται για την Ιατρική του μέλλοντος».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας το Σάββατο 26 Μαΐου 2012.

Tα γονίδια καθορίζουν πώς θα αναπτυχθεί ο κάθε οργανισμός και τι δυνατότητες έχει να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του. Το σύνολο του DNA, δηλαδή του γενετικού υλικού ενός οργανισμού ονομάζεται «γονιδίωμα». Ήδη από το 2001, κατόπιν συνεργασίας πολλών εργαστηρίων ανά τον κόσμο, ανακοινώθηκε η αποκρυπτογράφηση ολόκληρου του ανθρώπινου γονιδιώματος. Τι μας έχει δείξει όμως το ανθρώπινο γονιδίωμα και τι υπόσχεται να μας προσφέρει αυτή η γνώση στο μέλλον; Tι μας λέει για τους προγόνους μας και για τη μοναδικότητα του κάθε ανθρώπου; Πώς μελετάνε οι ερευνητές τα γονίδια που σχετίζονται με διάφορες αρρώστιες και πώς προβλέπεται να επηρεάσει αυτό την ιατρική επιστήμη στο μέλλον; Σημαντική τεχνολογική πρόοδος στην αποκρυπτογράφηση του DNA σημαίνει ότι είναι δυνατή η αποκωδικοποίηση του DNA του κάθε ατόμου χωριστά, γεγονός που θα οδηγήσει στις λεγόμενες εξατομικευμένες θεραπείες. Δηλαδή ανάλογα με τα γονίδια που κουβαλάει ο καθένας μας, ο γιατρός θα μπορεί να προβλέψει καλύτερα σε ποιες αρρώστιες είμαστε επιρρεπείς, καθώς και πώς θα αντιδράσουν διαφορετικοί άνθρωποι στο ίδιο φάρμακο.

 

Ομιλία Δρ. Γιώργου Γιαννακόπουλου (Συνεργαζόμενος Ερευνητής, Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), με τίτλο:
«Ένα γραφικό παραμύθι ν-γραμμάτων».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 20 Μαΐου 2012.

Η ομιλία αφορά το εφεύρημα που ονομάζεται "γράφος ν-γραμμάτων". Ο γράφος είναι ένας μαθηματικός τρόπος να αναπαραστήσουμε πληροφορία. Συνοδεύεται από πλήθος εργαλείων και συστημάτων λογισμικού που αξιοποιούν τις δυνατότητές του. Ένας τέτοιος γράφος αναπαριστά πώς γειτονεύουν τα γράμματα σε ένα κείμενο, με τρόπο που αγνοεί μικρές ορθογραφικές αστοχίες, όπως ακριβώς το ανθρώπινο μυαλό.

Στηρίζεται στην απλή λογική ότι οι συλλαβές είναι γράμματα που συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση: γειτονεύουν. Και ύστερα οι λέξεις είναι απλώς γειτονιές συλλαβών, οι προτάσεις γειτονιές λέξεων, και αυτή η ιδιότητα επεκτείνεται ευχάριστα και σε άλλου είδους περιεχόμενο. Οι εικόνες είναι γειτονιές χρωμάτων και τα γονίδια γειτονιές βιολογικών βάσεων.

Το εφεύρημα αυτό μπορεί να βοηθήσει τον υπολογιστή να κάνει μία πληθώρα χρήσιμων πραγμάτων, να μάθει να ταξινομεί κείμενα, για να μας γλιτώσει από το φορτίο της χειρωνακτικής ταξινόμησης (π.χ. του ηλεκτρονικού μας ταχυδρομείου ή των εγγράφων της δουλειάς μας), να μάθει τις προτιμήσεις μας, για να μας φέρνει ειδήσεις που μας αφορούν, να αξιολογεί την ποιότητα περιλήψεων που φτιάχνουν αυτόματα συστήματα, ώστε να ενημερωνόμαστε όσο πιο φιλικά γίνεται, να αναγνωρίζει κατηγορίες γονιδίων, για να βοηθήσει τους βιολόγους στην επίπονη δουλειά τους.

 

Ομιλία Στέφανου Ξεφτέρη, (Μαθηματικός, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π.), με τίτλο:
«Η συναισθηματική νοημοσύνη των υπολογιστών».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 13 Μαΐου 2012.

Τα τελευταία χρόνια, με τη ραγδαία πρόοδο της τεχνολογίας, στρεφόμαστε όλο και περισσότερο προς αυτόματες λύσεις για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο μέρος δυσεπίλυτων μέχρι πρότινος προβλημάτων. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές σήμερα παρέχουν νέες δυνατότητες για τη διαχείριση και τον έλεγχο πληθώρας καθημερινών καταστάσεων, όμως τους λείπει η λεγόμενη «συναισθηματική νοημοσύνη».

Ξέρουμε πολύ καλά να μετράμε και να επεξεργαζόμαστε πολλές παραμέτρους σχετικές με την υγεία μας (πίεση αίματος, ρυθμός αναπνοής, καρδιακή λειτουργία κ.λ.π.) αλλά μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε το ίδιο για τα συναισθήματά μας. Έτσι οδηγηθήκαμε στη λεγόμενη «συμπεριφορική βιομετρική», μια κατηγορία τεχνικών που σκοπεύουν στην αυτόματη αναγνώριση και ανάλυση της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων ενός ανθρώπου μέσω της μέτρησης φυσικών χαρακτηριστικών του. Συστήματα που βασίζονται στη συμπεριφορική βιομετρική χρησιμοποιούνται για να ανιχνεύουμε και να εκτιμήσουμε ψυχολογικές παραμέτρους. Αναπτύσσουμε έτσι τεχνικές αυτόματης αναγνώρισης και επεξεργασίας της συναισθηματικής μας κατάστασης. Έτσι, οι ηλεκτρονικοί μας υπολογιστές κάνοντας χρήση προηγμένων τεχνικών από τα μαθηματικά και τον κλάδο της «όρασης υπολογιστών» (computer vision) θα μπορούν, εκτός από το να καταγράφουν, να αναγνωρίζουν, αλλά και να αντιδρούν στα συναισθήματα του χρήστη.

Πώς αναλύουμε μια εικόνα; Πώς κάνουμε ένα μηχάνημα να ξεχωρίσει συναισθήματα από εκφράσεις ενός προσώπου; Πώς συνδυάζουμε την «ψυχρή» λογική των μαθηματικών με αυτά που αισθανόμαστε;

 

Ομιλία Μυρτώς Πούλου (Υποψήφια Διδάκτωρ Γενετικής Ιατρικής, Πανεπιστημίου Αθηνών), με τίτλο:
«Πώς η ανακάλυψη του DNA επηρεάζει τη ζωή μας;».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Τετάρτη 25 Απριλίου 2012, στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας DNA.

Η ανακάλυψη της δομής και της λειτουργίας του DNA αποτελεί, ίσως, τη σημαντικότερη έρευνα του 20ού αιώνα, στον τομέα της βιολογίας. Η επίδρασή της στην επιστήμη και στην ιατρική είναι ανυπολόγιστη: από την ταυτοποίηση των γονιδίων που εμπλέκονται στην εμφάνιση νοσημάτων, στην παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων για τη θεραπεία τους. Στο πεδίο της μοντέρνας ιατρικής και γενετικής έρευνας, η ανακάλυψη του DNA διευκόλυνε τη διάγνωση γενετικών νοσημάτων, την αποκάλυψη γενετικής προδιάθεσης σε νοσήματα, επέτρεψε τη δημιουργία νέων φαρμάκων, τη χρήση της γονιδιακής θεραπείας, καθώς και τον σχεδιασμό φαρμάκων «κατά παραγγελία», βάσει του γενετικού προφίλ του ασθενούς.

Πώς κωδικοποιείται η πληροφορία στο μόριο του DNA και πώς μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά; Πώς εμπλέκεται το DNA στα γενετικά νοσήματα και πώς μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνισή τους; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στην ομιλία «Πώς η ανακάλυψη του DNA επηρεάζει τη ζωή μας;»

 

Ομιλία Δρ. Ιωάννη Σωτηρόπουλου (Νευροφυσιολόγος, Εργαστήριο Φαρμακολογιας, Ιατρική Σχολή Αθηνών), με τίτλο:
«Το στρες «σκοτώνει» τον εγκέφαλο; Ο ρόλος του στη νόσο του Αλτσχάϊμερ και στην κατάθλιψη».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 8 Απριλίου 2012.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία κάντε κλικ εδώ.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής εκθέτει τον άνθρωπο σε αυξημένα ποσοστά στρες σε καθημερινή και επαναλαμβανόμενη βάση και αυτό, μαζι με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη ασθενειών του εγκεφαλου όπως η νόσος Αλτσχάϊμερ και η καταθλιψη. Το κυριο ερευνητκο μας εργο εστιαζει στον ρόλο του χρόνιου στρες και των γλυκοκορτικοειδών ορμονων  που εκρινονται μαζι με αυτο στην γήρανση του εγκεφάλου και την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και την απωλεια μνημης ταυτοποιώντας τον τρόπο με τον οποίον το στρες ελέγχει τους βασικούς κυτταρικους μηχανισμους νευροεκφυλισης στο Αλτσχάιμερ. Οι μηχανισμοί αυτοί εστιάζουν κυρίως στην υπερπαραγωγή του νευροτοχικού αμυλοειδούς βήτα (Αβ) πεπτιδίου  και μη-κανονική υπερφωσφορυλίωση της κυτταροσκελετικής πρωτεΐνης ταυ (tau) που ευθύνονται για την εκφύλιση και τον θάνατο πολλων νευρικών κυτταρων σε διαφορες περιοχές του εγκεφάλου των αν8ρώπων που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με προσφατες μελέτες μας, το χρόνιο ψυχολογικό στρες συμβάλει σημαντικά στην εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάϊμερ επιφέροντας βλάβες τόσο στα εγκεφαλικά κυττάρα όσο και στην λειτουργία της μνήμης καθως ενεργοποιει τους δυο προαναφερομενους κυτταρικους μηχανισμους νευροεκφυλισης.  Επιπρόσθετα, οι ίδιες μελέτες απέδειξαν οτι η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε στρεσσογόνες καταστάσεις εμφανιζει μια συσσωρευτική δράση επιβαρυνοντας την λειτουργία του εγκεφάλου και συμβαλλοντας στην εμφάνιση εγκεφαλικών ασθενειών όπως η κατάθλιψη η οποία συνδέεται με την εμφάνιση της νόσο Αλτσχάϊμερ. Η ανακάλυψη της χρήσης απο το στρες κυτταρικών μηχανισμών που μέχρι χτες σχετίζονταν μόνο με την νόσο Αλτσχάϊμερ, αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του στρες τόσο στην παθολογική γήρανση του εγκεφάλου όσο και στην συνδεση της κατάθλιψης με την νόσο Αλτσχάιμερ.

 

 

Ομιλία Θεόδωρου Μαυρίδη (Ιατρός, 401 Νοσοκομείου Αθηνών, Ερευνητή, Εργαστήριο Ψυχοφαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής, Ε.Κ.Π.Α.), με τίτλο:
«Ο εγκέφαλος και η οργάνωση της συμπεριφοράς».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας το Σάββατο 7 Απριλίου 2012.

Ο Προμετωπιαίος Φλοιός (prefrontal cortex) έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήμονες όχι άδικα, Φλοιός του Πολιτισμού. Είναι η περιοχή του εγκεφάλου που παρατηρείται ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μόνο στον άνθρωπο, από όλα τα ανώτερα θηλαστικά, ενώ στα κατώτερα είναι σχεδόν υποτυπώδης. Αναφέρεται συνοπτικά ότι ευθύνεται για τις «εκτελεστικές λειτουργίες», οι οποίες ορίζουν την οργάνωση της συμπεριφοράς μας ως προς διάφορες καταστάσεις. Η εξέταση της ορθής λειτουργίας του είναι ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ οι καταστάσεις/νοσολογικές οντότητες που δημιουργεί είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Ποια είναι η ουσιαστική διαφορά του εγκεφάλου μας από αυτού των υπολοίπων θηλαστικών, ακόμα και του χιμπατζή; Ποια είναι η πραγματική λειτουργία αυτού του μυστηριώδους λοβού; Άραγε μας είναι απαραίτητος ή μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτόν;

 

Ομιλία Δρ. Χριστίνας Δάλλα (Λέκτορας Φαρμακολογίας, Εργαστήριο Ψυχοφαρμακολογίας, Ιατρική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α., Νευροεπιστήμονας, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Νευροεπιστημών), με τίτλο:
«Γυναίκες και άνδρες: Μια ερευνητική προσέγγιση των διαφορών σε επίπεδο ψυχικής υγείας».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας το Σάββατο 31 Μαρτίου 2012.

Το φύλο αποτελεί σημαντικό παράγοντα που διαφοροποιεί τη συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών, αλλά και της απάντησης στη θεραπεία, γεγονός που πιστοποιούν και πρόσφατες έρευνες. Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με τη χρόνια επίδραση του στρες, όπως είναι η κατάθλιψη, και επηρεάζονται διαφορετικά από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Εικοσαετείς έρευνες του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σε πειραματικά πρότυπα κατάθλιψης, έχουν δείξει ότι τα θηλυκά πειραματόζωα αποκρίνονται στο στρες και στα φάρμακα με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τα αρσενικά. Οι διαφορές αυτές έχουν συνδεθεί με αντίστοιχες αλλαγές στον εγκέφαλο, τόσο σε επίπεδο νευροδιαβιβαστικών ουσιών, όπως είναι η σεροτονίνη, όσο και στη γένεση νέων νευρικών κυττάρων σε περιοχές του ενήλικου εγκεφάλου, όπως ο ιππόκαμπος.

 

Ομιλία Δρ. Σπύρου Ευθυμιόπουλου (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήματος Βιολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών), με τίτλο:
«Είμαστε ο εγκέφαλός μας».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τον εγκέφαλό μας; Πώς «ξεκουράζεται» ο εγκέφαλος και πώς μπορούμε να τον βοηθήσουμε να αποβάλει τις τοξικές ουσίες που παράγονται κατά τη λειτουργία του; Μπορεί ο εγκέφαλος να αλλάζει και να γίνεται καλύτερος; Αυτά και άλλα πολλά θα ανακαλύψετε στην ομιλία «Είμαστε ο εγκέφαλός μας», του Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ. Σπύρου Ευθυμιόπουλου.

Εδώ μπορείτε να βρείτε σε pdf την παρουσιάση που συνόδευε την ομιλία.

 

Ομιλία Δρ. Βάλιας Λύρατζη (Διδάκτωρ Αστροφυσικής, Πανεπιστημίου Αθηνών), με τίτλο:
«Ο παράξενος κόσμος της Θεωρίας της Σχετικότητας».

στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012.

Πόσο πραγματικό είναι το Σύμπαν που παρατηρούμε; Τι μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι αισθήσεις μας; Πώς είναι το πραγματικό Σύμπαν; Η Διδάκτωρ Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βάλια Λύρατζη παρουσιάζει τις απαντήσεις που δίνει η Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Εδώ μπορείτε να βρείτε σε pdf την παρουσιάση που συνόδευε την ομιλία.

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email:admin@eugenfound.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα