ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Γενικές Πληροφορίες
Κανονισμός Λειτουργίας
Προσβασιμότητα Βιβλιοθήκης
Κατόψεις Ορόφων
Επικοινωνία - Ωράριο
Ηλεκτρονικός Κατάλογος
Υπηρεσίες
Συλλογές
Επιμορφωτικά Προγράμματα
Εκδηλώσεις
Εκδηλώσεις για Παιδιά
Ηλ.Πηγές Πληροφόρησης
Νέα Αποκτήματα
Ημερολόγιο
Νέα
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΓενικές ΠληροφορίεςΠροσβασιμότητα Βιβλιοθήκης
Προσβασιμότητα ΒιβλιοθήκηςPrint

Σταθμοί εργασίας

Το Ίδρυμα, με απώτερο στόχο να διασφαλίσει στα άτομα με αναπηρία ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πληροφορία έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής της βιβλιοθήκης μας, προμηθεύθηκε σειρά προϊόντων προσβασιμότητας για τον εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης και ειδικότερα προχώρησε στην εγκατάσταση δύο Σταθμών Εργασίας στον χώρο της.

Οι σταθμοί αυτοί επιτρέπουν σε Άτομα με αναπηρία, να μπορούν να χρησιμοποιούν τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές των Σταθμών Εργασίας και να έχουν πρόσβαση στις συλλογές της Βιβλιοθήκης και στο Διαδίκτυο.

Οι κατηγορίες Ατόμων με Αναπηρία που υποστηρίζονται είναι: άτομα με περιορισμό όρασης, άτομα με κινητικά προβλήματα, κυρίως στα άνω άκρα ή τετραπληγία, καθώς και άτομα με εντυποαναπηρία (π.χ. δυσλεξία).

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των Σταθμών Εργασίας και των προϊόντων υποστηρικτικής τεχνολογίας που τους πλαισιώνουν.

Για Άτομα με περιορισμό όρασης

Ο σταθμός εργασίας που υποστηρίζει την πρόσβαση ατόμων με περιορισμό όρασης αποτελείται από έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη αφής 22’, στον οποίο έχει εγκατασταθεί το απαιτούμενο λογισμικό Ανάγνωσης και Μεγέθυνσης Οθόνης SuperNova Access Suite. Το λογισμικό αυτό σε συνεργασία με τα λογισμικά σύνθεσης φωνής Οπτική Φωναισθησία Professional και TTS Reader παρέχει φωνητική αναγγελία των δεδομένων της οθόνης του Η/Υ μέσω των ηχείων ή των ακουστικών υψηλής ποιότητας που διατίθενται, ενώ ταυτόχρονα καθιστά δυνατή την απεικόνιση των δεδομένων της οθόνης σε μεγέθυνση ή την επιλογή συνδυασμών χρωμάτων, που λόγω της έντονης αντίθεσής τους ευνοούν τους χρήστες με μειωμένη όραση.


 
Το λογισμικό Ανάγνωσης και Μεγέθυνσης οθόνης είναι το βασικό εργαλείο πρόσβασης στη χρήση του Η/Υ, αφού εκτός των παραπάνω υποστηρίζει και απτική απεικόνιση, σε μορφή Braille, των δεδομένων που εμφανίζονται στην οθόνη του σταθμού εργασίας, στην ειδική οθόνη Braille ALVA USB 640, η οποία διαθέτει 40 χαρακτήρες Braille.


 
Για τη γρήγορη μετατροπή τυπογραφικού κειμένου σε επεξεργάσιμο κείμενο και συνεπώς προσβάσιμο, ο σταθμός εργασίας συμπληρώνεται μ’ έναν σαρωτή Fujitsu FI-5015C, που έχει δυνατότητα ψηφιοποίησης εντύπων σε υψηλή ταχύτητα. Με τη βοήθεια του σαρωτή μετατρέπουμε οποιοδήποτε έντυπο σε εικόνα, την οποία στη συνέχεια μετατρέπουμε σε επεξεργάσιμο κείμενο με τη βοήθεια του λογισμικού Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων (OCR), ABBYY Fine Reader 10.0 Professional, που έχει εγκατασταθεί στον σταθμό εργασίας. Με την ολοκλήρωση της Οπτικής Αναγνώρισης Χαρακτήρων, το επεξεργάσιμο κείμενο που προκύπτει είναι πλήρως προσβάσιμο στα άτομα με προβλήματα όρασης μέσω του SuperNova Access Suite.

Ο σταθμός εργασίας διαθέτει επίσης εκτυπωτή Braille Index Everest για την εκτύπωση κειμένων σε μορφή Braille. Συνοδεύεται από καμπίνα μείωσης θορύβου και έχει εγκατασταθεί σε παρακείμενο χώρο ώστε να μην ενοχλεί τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης. Η παραγωγή κειμένων σε μορφή Braille γίνεται μέσω του λογισμικού Win Braille, που αναλαμβάνει τη μετατροπή – μετάφραση του όποιου ηλεκτρονικού κειμένου σε μορφή Braille και την αποστολή του στον εκτυπωτή Index Everest για να εκτυπωθεί.


 
Δίπλα στον σταθμό εργασίας έχει εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα μεγέθυνσης κλειστού κυκλώματος Optelec Clearview+ Color, με οθόνη TFT 22’ σε εργονομική βάση – βραχίονα, το οποίο αποτελεί έναν ακόμη ολοκληρωμένο σταθμό εργασίας για άτομα με μειωμένη όραση. Η συσκευή αυτή παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να τοποθετήσει ένα βιβλίο ή ένα αντικείμενο στην ειδική επιφάνεια εργασίας κάτω από την κάμερα και να δει στην οθόνη της συσκευής το υπό μεγέθυνση βιβλίο ή αντικείμενο στον βαθμό μεγέθυνσης (από 2 έως 75 φορές) και στον τρόπο απεικόνισης (έγχρωμα, διαβαθμίσεις του γκρι, προβολές υψηλής αντίθεσης) της επιλογής του.

Για την παροχή επιπλέον ευκολίας πρόσβασης στον παραπάνω σταθμό εργασίας, έχει εγκατασταθεί και λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας, ο Ηλεκτρονικός Λογογράφος, που έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη φωνή του χρήστη σε κείμενο ή εντολή στον Η/Υ. Τέλος η Βιβλιοθήκη διαθέτει και απτικά βιβλία εκμάθησης των WINDOWS με ανάγλυφες εικόνες, αλλά και σε μορφή Braille (στα Αγγλικά).

Πολλά από τα παραπάνω προϊόντα υποστηρικτικής τεχνολογίας και κυρίως το λογισμικό Ανάγνωσης και Μεγέθυνσης Οθόνης σε συνδυασμό με τα λογισμικά σύνθεσης φωνής, αποτελούν ιδανικά εργαλεία εξάσκησης και βοήθειας ατόμων με μαθησιακές ή παρόμοιου τύπου δυσκολίες, όπως προβλήματα δυσλεξίας, στα οποία ο Σταθμός Εργασίας που περιγράψαμε μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος.

Για Άτομα με κινητική αναπηρία

Ο σταθμός εργασίας που υποστηρίζει την πρόσβαση ατόμων με κινητική αναπηρία αποτελείται από έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή με οθόνη αφής 22΄, που διαθέτει λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας MLS Talk & Write. Το λογισμικό αυτό έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει τη φωνή του χρήστη σε κείμενο ή εντολή στον Η/Υ.

Ο σταθμός αυτός πλαισιώνεται από συσκευές υποστηρικτικής τεχνολογίας εναλλακτικής πρόσβασης, λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό πρόβλημα της χρήσης Η/Υ από άτομα με κινητικά προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, υπάρχουν δύο εναλλακτικά πληκτρολόγια για τη χρήση του Η/Υ.


 
Το ένα είναι το πληκτρολόγιο μεγάλων πλήκτρων Big Keys LX, που συνοδεύεται από το προαιρετικό πλέγμα απομόνωσης πλήκτρων. Το Big Keys LX διαθέτει μεγάλα πλήκτρα 2x2 εκατοστών και βοηθά τα άτομα με προβλήματα κίνησης στα χέρια να χρησιμοποιήσουν πληκτρολόγιο. Το δεύτερο πληκτρολόγιο είναι το Cherry Keyboard με το μεταλλικό πλέγμα απομόνωσης. Πρόκειται στην ουσία για ένα συμβατικό πληκτρολόγιο, που με τη χρήση του πλέγματος διευκολύνει τα άτομα με σχετικά μικρότερα προβλήματα κίνησης των δακτύλων να χρησιμοποιήσουν τον Η/Υ.


 
Για να διευκολυνθεί η χρήση του ποντικιού από άτομα με κινητικά προβλήματα στα χέρια, ο σταθμός διαθέτει δύο εναλλακτικά ποντίκια, το Roller II Joystic και το Roller II Trackball. To Roller II Joystic είναι μια συσκευή που διαθέτει έναν μοχλό κίνησης και εξομοιώνει το συμβατικό ποντίκι του Η/Υ. Χρησιμοποιώντας τον μοχλό κίνησης ο χρήστης κινεί τον δείκτη του ποντικιού στην οθόνη του Η/Υ.

 

Με αντίστοιχο τρόπο λειτουργεί και το Roller II Trackball, με τη μόνη διαφορά ότι αντί για μοχλό κίνησης, ο χρήστης περιστρέφει μια μπίλια κίνησης για να κινήσει τον δείκτη του ποντικιού. Και οι δύο συσκευές διαθέτουν πλήκτρα που αντιστοιχούν στα πλήκτρα του συμβατικού ποντικιού, αλλά υποστηρίζουν επίσης δυνατότητα σύνδεσης εξωτερικών διακοπτών προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση στα πλήκτρα σε άτομα με μεγαλύτερα προβλήματα κίνησης.

Για την υποστήριξη χρηστών που χρειάζονται μεγάλα πλήκτρα για την πρόσβασή τους στη χρήση του σταθμού εργασίας, η Βιβλιοθήκη έχει προμηθευτεί έξι μεσαίους δυαδικούς διακόπτες Jelly Bean Twist. Για την πιο εργονομική τοποθέτηση μέρους του κινητού εξοπλισμού προσβασιμότητας, διατίθενται και Βραχίονες Στήριξης, που προσαρμόζονται εύκολα στα γραφεία των Σταθμών Εργασίας ή σε αναπηρικό αμαξίδιο, εάν απαιτηθεί.

Για να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία συνδυασμών στις λειτουργίες που μπορούν να υλοποιηθούν με τη χρήση των διακοπτών Jelly Bean Twist, υπάρχει διαθέσιμη μια συσκευή σύνδεσης διακοπτών με Η/Υ, Don Johnston Switch Interface Pro, πάνω στην οποία μπορούμε να συνδέσουμε μέχρι πέντε εξωτερικούς διακόπτες.

Πάγκος Δανεισμού

Πέραν της εγκατάστασης των δύο σταθμών εργασίας, προχωρήσαμε επίσης στη βελτίωση του πάγκου δανεισμού της βιβλιοθήκης.

  

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα