ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
Ιστορικό
Παραστάσεις
Τεχνική Περιγραφή
Αστροπύλη
1001 Λέξεις
Το Θέμα του Μήνα
Ο Άνθρωπος και το Σύμπαν
Αστρονομικά Links
Συνεργασίες
Νέα
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΑστροπύληΟ Άνθρωπος και το ΣύμπανΣτη γειτονιά της γηςΗ επιφάνεια της σελήνης
Στη γειτονιά της γης
Ο άνθρωπος και το σύμπαν
Ο έναστρος ουρανός
Η γένεση του ηλιακού
Η εξέλιξη της γης
Η εξέλιξη της σελήνης
Η σελήνη απο τη γη
Εκλείψεις και παλίρροιες
Η ορατή πλευρά τη σελήνης
Η επιφάνεια της σελήνης
Τα παιδιά του ήλιου
Στα μονοπάτια των άστρων
Η εξέλιξη του σύμπαντος
Η επιφάνεια της σελήνηςPrint

Σε ηφαιστειακή δραστηριότητα οφείλεται και η δημιουργία ορισμένων κρατήρων, αν και οι περισσότεροι είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης μετεωριτών. Οι μετεωρίτες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο της νύχτας. Πρόκειται για κομμάτια βράχων και σιδήρου, που υπάρχουν από την εποχή της δημιουργίας των πλανητών. Η βαρύτητα τα έλκει προς τη Γη και τη Σελήνη, αλλά αυτά σπάνια φτάνουν ως την επιφάνεια του πλανήτη μας, γιατί καίγονται από την τριβή τους με την ατμόσφαιρά μας. Η πτώση των μετεωριτών στην επιφάνεια της Σελήνης, όμως, είναι τόσο βίαιη, ώστε σχηματίζονται χιλιάδες κρατήρες. Καθώς οι μετεωρίτες συγκρούονται με την επιφάνεια, τεράστια κομμάτια από το εσωτερικό της Σελήνης εκσφενδονίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Τα υλικά αυτά εκσφενδονίζονταν σε αποστάσεις δεκάδων χιλιομέτρων, επειδή η βαρύτητα της Σελήνης είναι μόνο το ένα έκτο της γήινης. Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές ακτινωτές μορφές μερικών κρατήρων, καθώς και πολυάριθμοι δευτερεύοντες κρατήρες. Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς ακτινωτούς κρατήρες είναι ο Αρίσταρχος. Έχει διάμετρο 46 χιλιομέτρων και βάθος 1500 μέτρων. Ένας άλλος κρατήρας, ο Τύχων, ίσως είναι ένας από τους νεότερους μεγάλους κρατήρες. Σχηματίστηκε πριν από 700.000 χρόνια, περίπου, από την πτώση ενός αστεροειδούς που είχε διάμετρο περίπου 3,5 χιλιομέτρων και άφησε το χείλος του κρατήρα αιχμηρό και λείο.

Προγενέστεροι όμως κρατήρες, όπως ο Κλάβιος, έχουν θρυμματισμένα τοιχώματα από τις πολυάριθμες πτώσεις μεταγενέστερων μετεωριτών στα εκατομμύρια χρόνια που ακολούθησαν τον αρχικό σχηματισμό τους. Στα νότια του Κλάβιου, κοντά στον ισημερινό της Σελήνης, βρίσκεται ο μεγάλος κρατήρας του Πτολεμαίου. Έχει διάμετρο 140 χιλιομέτρων και η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται περίπου 3.000 μέτρα πάνω από τον πυθμένα του κρατήρα. Η μια του πλευρά πάντως χάνεται ανάμεσα σε χαμηλούς λοφίσκους.

Εκτός από τις θάλασσες και τους κρατήρες, υπάρχουν και βουνά στην επιφάνεια της Σελήνης. Στην ορατή από τη Γη πλευρά της, η Σελήνη έχει ολόκληρες οροσειρές που σε ύψος φτάνουν ακόμη και τις γήινες. Τα σεληνιακά Απέννινα, για παράδειγμα, έχουν μήκος εκατοντάδων χιλιομέτρων και ύψος περίπου 6.000 μέτρων. Σε άλλες σεληνιακές οροσειρές έχουν δοθεί τα ονόματα διάφορων οροσειρών της Γης, όπως τα Καρπάθια, ο Καύκασος, οι Άλπεις, ο Αίμος κ.λ.π. Πολλά από τα χαρακτηριστικά αυτά βαφτίστηκαν από τον Πολωνό αστρονόμο Γιόχαν Ελβέτιους, ο οποίος σχεδίασε έναν σεληνιακό χάρτη το 1647.

Άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος με το τηλεσκόπιο περιλαμβάνουν και διάφορες χαράδρες που δείχνουν να αρχίζουν κοντά σε κρατήρες. Έχουν μικρό πλάτος έως 3,5 χιλιόμετρα, αλλά καλύπτουν πολλές φορές απόσταση 350 χιλιομέτρων, διασχίζοντας κρατήρες, θάλασσες και οροσειρές. Πάνω από 1.000 τέτοιες ρωγμές έχουν ανακαλυφθεί.

Τα τελευταία λοιπόν 400 χρόνια με τη βοήθεια των τηλεσκοπίων, ο άνθρωπος έμαθε πολλά για τη Σελήνη. Συστηματικά κάθε νύκτα οι επιστήμονες, με τα διάφορα επίγεια όργανά τους, ανακάλυπταν όλο και πιο πολλά σχήματα πάνω στη Σελήνη και μελετώντας τα, έβγαζαν όλο και πιο θετικά συμπεράσματα. Έτσι, οι τηλεσκοπικές μας παρατηρήσεις αποτέλεσαν ένα μεγάλης σημασίας βασικό σκαλοπάτι στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε καλύτερα το φυσικό μας δορυφόρο.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα