ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ιστορικό
Λειτουργίες
Βιβλιοθήκες - Σειρές
Κατάλογος Βιβλίων
Νέα
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑΙστορικό
ΙστορικόPrint

 

Πρώτη δραστηριότητα του Ιδρύματος Ευγενίδου, ευθύς μετά την ίδρυσή του το 1954, παράλληλα με την παροχή υποτροφιών σε μαθητές, υπήρξε η συγγραφή και έκδοση καταλλήλων διδακτικών εγχειριδίων για τους μαθητές των Τεχνικών Σχολών, οι οποίες υπήγοντο τότε στο Υπουργείο Βιομηχανίας. Οι μαθητές των νυκτερινών και ημερησίων Τεχνικών Σχολών δεν διέθεταν τα απαραίτητα εγκεκριμένα διδακτικά βιβλία, όσα δε κυκλοφορούσαν στο ελεύθερο εμπόριο δεν ανταπεκρίνοντο στις ανάγκες τους· επί πλέον η τιμή πωλήσεώς τους ήταν απαγορευτική για τις δυνατότητές τους.

Το 1956 με την υπ’ αριθ. 24178/2046 υπουργική απόφαση, στο Υπουργείο Βιομηχανίας συνεστήθη η Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος, στην οποία μετείχαν δύο εκπρόσωποι του Ιδρύματος και δύο του Συμβουλίου Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως.

Σκοπός της πρώτης εκείνης Επιτροπής ήταν η σύνταξη προγραμμάτων διδασκαλίας των τεχνικών μαθημάτων, καθώς και η εξεύρεση ικανών συγγραφέων για την συγγραφή των διδακτικών εγχειριδίων. Η όλη διαδικασία της εκδόσεως των βιβλίων, ο έλεγχος του περιεχομένου, η γλωσσική επεξεργασία σε συνεργασία με τους συγγραφείς κ.λπ. ανήκε επίσης στην αρμοδιότητα της Επιτροπής αυτής.

Ως πρώτο βιβλίο η Επιτροπή απεφάσισε να εκδώσει τα Μαθηματικά για τον Τεχνίτη. Η συγγραφή ανετέθη στον Νικόλαο Κριτικό, καθηγητή των μαθηματικών του Ε.Μ.Π., ο οποίος αντί της συγγραφής νέου βιβλίου επέλεξε να προσαρμόσει στα ελληνικά ένα δίτομο γαλλικό βιβλίο του συγγραφέως R. Cluzel, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι μαθητές της Γαλλίας στις αντίστοιχες σχολές και ανταπεκρίνετο στο αναλυτικό ελληνικό πρόγραμμα.

Τον Νοέμβριο του 1957, σε επίσημη τελετή στο Κέντρο Παραγωγικότητας, το πρώτο αυτό βιβλίο του Ιδρύματος παρεδόθη από την Μαριάνθη Σίμου στον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Παν. Παπαληγούρα, ο οποίος ετόνισε την σπουδαιότητα του εκδοτικού έργου του Ιδρύματος, και προέτρεψε το κράτος να διευρύνει και να ενισχύσει την συνεργασία μαζί του.

Τα Μαθηματικά για τον Τεχνίτη ανεδείχθησαν σε κλασικό εγχειρίδιο, που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές μέχρι της καταργήσεως των Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών το 1980!

Μετά την υπαγωγή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως στο Υπουργείο Παιδείας, η Βουλή, με γνώμονα την μέχρι τότε επιτυχή εκδοτική δραστηριότητα του Ιδρύματος, περιέλαβε στο Νομ. Διάταγμα 4320 (Φ.Ε.Κ. 96/18 Ιουνίου 1963) και την εξής διάταξη στο άρθρο 1: «Η συγγραφή και η έκδοσις διδακτικών και βοηθητικών βιβλίων των επαγγελματικών και τεχνικών σχολών ενεργείται υπό του εν Αθήναις εδρεύοντος Ιδρύματος Ευγενίδου και δαπάναις αυτού κατά τα δι’ αποφάσεων του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων καθοριζόμενα μετά γνώμην του Α.Σ.Ε.Π., της διατιμήσεως των εν λόγω βιβλίων γινομένης εκάστοτε υπό του ως είρηται Ιδρύματος». Τότε ανασυνεστήθη και η Επιτροπή Εκδόσεων, στην οποία μετείχε και ο εκάστοτε διευθυντής της Επαγγελματικής και Τεχνικής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας.

Εκτός από το Υπουργείο Παιδείας στο Ίδρυμα ανέθεσαν την συγγραφή και έκδοση βιβλίων για τους μαθητές και τους σπουδαστές των σχολών τους, τα ακόλουθα Υπουργεία και Οργανισμοί:
- Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας -ΥΘΥΝΑΛ.
- Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
- ΟΑΕΔ και
- Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών.

Στις εκδόσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου περιλαμβάνονται επίσης και:
- Μεταφράσεις τεχνικών εγχειριδίων, βιβλίων Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας κ.λπ..
- Συγγραφή και έκδοση οδηγών παραστάσεων και άλλων εντύπων του Πλανηταρίου.
- Πρακτικά συνεδρίων, εγχειρίδια ναυτικής τέχνης κ.λπ..

 

 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα