ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ιστορικό
Λειτουργίες
Επιτροπή Εκδόσεων
Διαδικασία Συγγραφής και Εκδόσεως Βιβλίων
Εκτύπωση βιβλίων
Μεταφράσεις διδακτικών εγχειριδίων
Διάθεση βιβλίων
Βιβλιοθήκες - Σειρές
Κατάλογος Βιβλίων
Νέα
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑΛειτουργίεςΔιαδικασία Συγγραφής και Εκδόσεως ΒιβλίωνΌροι Συγγραφής
Επιλογή συγγραφέα
Όροι Συγγραφής
Επιστημονικός Ελεγχος κειμένου
Γλωσσική διατύπωση
Παιδαγωγικός έλεγχος
Επιλογή και σχεδίαση εποπτικού υλικού
Όροι ΣυγγραφήςPrint

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα διδακτικά βιβλία, τα οποία συγγράφονται από το Ίδρυμα Ευγενίδου με απόφαση της Επιτροπής Εκδόσεών του είναι:

• Η συγγραφή των βιβλίων γίνεται με βάση τα αναλυτικά προγράμματα των Υπουργείων Παιδείας, διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας -ΥΘΥΝΑΛ, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και πρέπει να καλύπτουν πλήρως την διδακτέα ύλη. Η έκταση της διδακτέας ύλης να μπορεί να καλυφθεί από τον διδάσκοντα εντός των ωρών που προβλέπονται από το ωρολόγιο πρόγραμμα. Δεν μπορεί να υπερβαίνει μαζί με τα σχήματα τις 4 έως 6 σελίδες ανά ώρα εβδομαδιαίας διδασκαλίας.
 
• Η ανάπτυξη της ύλης από επιστημονικής και παιδαγωγικής πλευράς πρέπει να γίνεται με τρόπο αντίστοιχο προς τις πνευματικές ικανότητες των μαθητών και ανάλογο με την στάθμη κάθε βαθμίδας των Σχολών για τις οποίες συγγράφονται τα βιβλία.
 
• Το περιεχόμενο των βιβλίων πρέπει να είναι αυτοτελές. Επικαλύψεις της ύλης επιτρέπονται μόνο για να εξασφαλισθεί η αυτονομία κάθε μαθήματος.
 
• Για την κατανόηση της ύλης από τους μαθητές το κείμενο πρέπει να εμπλουτίζεται με εικόνες, σχήματα, πίνακες, διαγράμματα και λοιπά βοηθητικά μέσα, τα οποία πρέπει να είναι σαφή, πλήρη και απαλλαγμένα από περιττές λεπτομέρειες.
 
• Οι επιστημονικοί και τεχνικοί όροι πρέπει να είναι ίδιοι με αυτούς του αναλυτικού προγράμματος.
Προκειμένου για όρους που δεν αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα χρησιμοποιούνται οι επικρατέστεροι της σχετικής βιβλιογραφίας και μάλιστα οι ίδιοι σε όλες τις εκδόσεις του Ιδρύματος.
Ως σύμβολα πρέπει να χρησιμοποιούνται εκείνα που βρίσκονται σε επίσημη, γενική και διεθνή χρήση και να τίθενται δίπλα στους χρησιμοποιούμενους όρους.
Οι όροι και τα σύμβολα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται χωρίς σαφή επεξήγηση του περιεχομένου τους.

To σύστημα αριθμήσεως των κεφαλαίων και το σύστημα παραπομπών πρέπει να είναι ενιαίο, ώστε να διευκολύνεται η χρήση των βιβλίων από τους μαθητές.

• Τα προς λύση προβλήματα και οι ασκήσεις των βιβλίων πρέπει να είναι ουσιώδεις, πρακτικές, χρήσιμες και να καλύπτουν τις ειδικότητες για τις οποίες προορίζονται τα βιβλία και
 
• στην αρχή του βιβλίου πρέπει να τίθεται πίνακας περιεχομένων και στο τέλος αλφαβητικό ευρετήριο των όρων που χρησιμοποιούνται στο βιβλίο, καθώς και κατάλογοι εικόνων και σχημάτων.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα