ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ιστορικό
Λειτουργίες
Επιτροπή Εκδόσεων
Διαδικασία Συγγραφής και Εκδόσεως Βιβλίων
Εκτύπωση βιβλίων
Μεταφράσεις διδακτικών εγχειριδίων
Διάθεση βιβλίων
Βιβλιοθήκες - Σειρές
Κατάλογος Βιβλίων
Νέα
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑΛειτουργίεςΔιαδικασία Συγγραφής και Εκδόσεως ΒιβλίωνΓλωσσική διατύπωση
Επιλογή συγγραφέα
Όροι Συγγραφής
Επιστημονικός Ελεγχος κειμένου
Γλωσσική διατύπωση
Παιδαγωγικός έλεγχος
Επιλογή και σχεδίαση εποπτικού υλικού
Γλωσσική διατύπωσηPrint

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε το Ίδρυμα από το πρώτο κιόλας βιβλίο που εξέδωσε στην γλωσσική διατύπωση, γιατί πιστεύει ότι και τα τεχνικά βιβλία, όταν είναι γραμμένα σε γλώσσα σωστή και ομοιόμορφη αλλά και κατάλληλη για την στάθμη των μαθητών, μπορούν να συμβάλλουν στην γλωσσική κατάρτισή τους.

Έτσι, με απόφαση που ίσχυσε ήδη από το 1956, όλα τα βιβλία της Βιβλιοθήκης του Τεχνίτη, δηλαδή τα βιβλία για τις τότε Κατώτερες Τεχνικές Σχολές, όπως αργότερα και για τις Σχολές του Ο.Α.Ε.Δ., ήταν γραμμένα σε γλώσσα δημοτική, με βάση την γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη, ενώ όλα τα άλλα βιβλία ήταν γραμμένα στην απλή καθαρεύουσα.

Μετά την καθιέρωση ως υποχρεωτικής της δημοτικής γλώσσας και του μονοτονικού συστήματος όλα τα βιβλία του Ιδρύματος εκδίδονται σύμφωνα με τους κανόνες αυτής, δηλαδή ακολουθείται η γραμματική που διδάσκεται στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως. Η γλωσσική επεξεργασία των βιβλίων ανατίθεται σε φιλολόγους του Ιδρύματος· έτσι εξασφαλίζεται η ενιαία σύνταξη, η σωστή ορολογία και η κυριολεξία, ώστε η χρήση ρημάτων και λέξεων να αποδίδουν με ακρίβεια τα νοήματα του κειμένου κάθε κατηγορίας βιβλίων.

Η προσπάθεια αυτή έγινε δεκτή από το πρώτο κιόλας βιβλίο του Ιδρύματος το 1957. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ο Ευάγγελος Παπανούτσος έγραψε για το βιβλίο αυτό.

Ευάγγελος Παπανούτσος σ.1
Ευάγγελος Παπανούτσος σ.2

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα