ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΙστορικό
ΙστορικόPrint

Οι Συλλογές Πειραμάτων Φυσικής και οι Αίθουσες Τεχνικών Εκθεμάτων του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκαν το 1966 και λειτούργησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου, στη Λεωφόρο Συγγρού μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Στόχος τους ήταν να καλύψουν τις ελλείψεις σε πειραματικό εξοπλισμό των ιδρυμάτων τεχνικής εκπαίδευσης της μεταπολεμικής Ελλάδας, προκειμένου να επιτελέσουν με επάρκεια το αναγκαίο εκπαιδευτικό έργο στο τεχνικό και επιστημονικό πεδίο.
Τα πειράματα αποτελούσαν ακριβή αναπαραγωγή αντίστοιχων εκθεμάτων του Deutsches Museum του Μονάχου, το οποίο χορήγησε αδάπανα στο Ίδρυμα Ευγενίδου την άδεια αναπαραγωγής των συλλογών του και συνέδραμε στο σχεδιασμό της εγκαταστάσεως των εκθεμάτων.
Τη μελέτη, επίβλεψη και παρακολούθηση των συλλογών είχε στην ευθύνη του ο Τεχνικός Σύμβουλος του Ιδρύματος, Χρυσός Καβουνίδης.

Βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας που διέπνεε τη λειτουργία των εκθέσεων ήταν να εμπνεύσουν την αγάπη για τη διδασκαλία, αλλά και τη μάθηση τεχνικών και επιστημονικών θεμάτων, με ελεύθερο και ευχάριστο τρόπο.

Το 1999 το Ίδρυμα αποφάσισε την ανακαίνιση του κτιρίου και τη δημιουργία χώρου για μια διαδραστική έκθεση.

Το Σεπτέμβριο του 2003 ολοκληρώθηκαν δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος, εκ των οποίων η μία φιλοξενεί το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο και η δεύτερη, σε τμήμα του κτιρίου συμμετρικό ως προς το Πλανητάριο, στεγάζει έναν πρότυπο εκθεσιακό χώρο, την Αίθουσα Διαδραστικών Εκθεμάτων Επιστήμης και Τεχνολογίας "Μαριάνθη Σίμου".
Στο χώρο αυτό, φιλοξενήθηκε το Νοέμβριο του 2003, η πρώτη περιοδική έκθεση με τίτλο "Η Επιστήμη των Αθλημάτων", που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ευγενίδου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Στη νέα αυτή εκθεσιακή πτέρυγα, λειτουργεί, από το Δεκέμβριο του 2006, η μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

 cite  

Η ανάπτυξη των διαδραστικών Εκθεμάτων που φιλοξενούνται στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας έγινε σε συνεργασία με την Cité des Sciences et de l´ Industrie, ενός από τα μεγαλύτερα και πλέον πρωτοπόρα ιδρύματα στο χώρο της επιστημονικής μουσειολογίας.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα