ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΘεματικές Ενότητες Έκθεσης
Θεματικές Ενότητες ΈκθεσηςPrint

Μόνιμη Έκθεση στο Ίδρυμα Ευγενίδου: Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας εκτείνεται σε τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1200 τ.μ. και αποτελείται από συνολικά 65 μόνιμα διαδραστικά εκθέματα.

Η Έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες:
Α. Ύλη και Υλικά
Β. Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα
Γ. Βιοτεχνολογία  
  
Σε κάθε θεματική ενότητα αφιερώνεται ένας όροφος, στον οποίο είναι εγκατεστημένη η αντίστοιχη μόνιμη συλλογή εκθεμάτων, οργανωμένη σε υποενότητες.

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας επιδιώκει να φέρει το ευρύ κοινό λίγο πιο κοντά στον κόσμο της επιστήμης και της τεχνολογίας. Έναν κόσμο που για το ευρύ κοινό μοιάζει μερικές φορές μυστήριος και απόμακρος. Μέσα στην Έκθεση προβάλλονται σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα και προσεγγίζονται βασικές πτυχές διαφόρων φαινομένων. Νέα σύνθετα υλικά, τεχνολογικά προηγμένες συσκευές, προσομοιώσεις, μοντέλα και ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες είναι στη διάθεση του επισκέπτη για εξερεύνηση, πειραματισμό, ψυχαγωγία και μάθηση.

Μουσειολογική προσέγγιση και στόχοι
Στο φιλικό, ζεστό και σύγχρονο περιβάλλον της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, το Ίδρυμα Ευγενίδου προσφέρει στον επισκέπτη κάθε ηλικίας εκπαιδευτικά ερεθίσματα, επιδιώκοντας να συμβάλλει στην εκπαίδευση, ιδιαίτερα των νέων, στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο, να εμπνεύσει ένα πνεύμα συνεχούς επιστημονικής και τεχνολογικής εξερεύνησης. Το Ίδρυμα Ευγενίδου, συνεπές σε αυτή την προσπάθεια από την ίδρυσή του έως σήμερα, συνεχίζει με τη νέα Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας στο δρόμο των Συλλογών Πειραμάτων Φυσικής και των Αιθουσών Τεχνικών Εκθεμάτων.

Βασική αρχή στην οποία στηρίζεται ο σχεδιασμός των μόνιμων συλλογών των θεματικών ενοτήτων της Έκθεσης είναι το τρίπτυχο «ακούω - ξεχνώ, βλέπω - θυμάμαι, ενεργώ - καταλαβαίνω». Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των εκτιθέμενων συλλογών βασίζονται στη χρήση προηγμένων μουσειολογικών εργαλείων, με υψηλή προτεραιότητα στα μηχανικά διαδραστικά εκθέματα, τα διαδραστικά πολυμέσα και τις οπτικοακουστικές πηγές με έντονο το στοιχείο της θεματικότητας.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο της Έκθεσης είναι η διαδραστικότητά της. Ο επισκέπτης έχει ενεργό και όχι παθητικό ρόλο: καλείται να αγγίξει, να συνδυάσει εικόνες και ήχους, να συναρμολογήσει διάφορα εξαρτήματα, να παρατηρήσει, με λίγα λόγια να παρέμβει στο εκθεσιακό περιβάλλον. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επαναλάβει, να εισχωρήσει σε μεγαλύτερο βάθος, δίνεται η δυνατότητα και το έναυσμα για περαιτέρω διερεύνηση. Με αυτό τον τρόπο καλλιεργεί και αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά του.

Με σύγχρονα μέσα, που υπηρετούν τις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές αντιλήψεις, ο επισκέπτης της Έκθεσης έρχεται σε επαφή με τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ξεφεύγοντας από το αποστεωμένο περιβάλλον των παραδοσιακών μαθησιακών χώρων. Για το ιδιαίτερα απαιτητικό σε ερεθίσματα νεανικό κοινό, η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης επιστημονικών νόμων και αρχών, συμπληρωματικό ως προς τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολείου.

Στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, μια ζωντανή, διαδραστική «περιπέτεια» στο συναρπαστικό κόσμο της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων, περιμένει μικρούς και μεγάλους!

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα