ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΕπισκέψεις
ΕπισκέψειςPrint

Γενικά

Η Έκθεση είναι ανοιχτή προς επίσκεψη τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε οργανωμένες σχολικές ομάδες τις ακόλουθες ημέρες και ώρες:

 • Για τα σχολεία (5η και 6η τάξη Δημοτικού – Γυμνάσια – Λύκεια):
  Δευτέρα έως Παρασκευή 09.00 έως 16.30 (τελευταία είσοδος στις 15.00)
 • Για το κοινό:
  Σάββατο και Κυριακή 11.00 έως 19.00 (τελευταία είσοδος στις 18.00) από 13 Σεπτεμβρίου έως 14 Δεκεμβρίου, από 17 Ιανουαρίου έως 5 Απριλίου και από 25 Απριλίου έως 19 Ιουλίου.
  Σάββατο και Κυριακή 11:00 έως 21:00 (τελευταία είσοδος στις 20:00) από 20 Δεκεμβρίου έως 11 Ιανουαρίου και από 14 έως 19 Απριλίου.
  Παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, καθώς και από Μεγάλη Δευτέρα έως και Μεγάλη Πέμπτη, η Διαδραστική Έκθεση θα είναι ανοιχτή από τις 11.00 έως τις 16.30 (τελευταία είσοδος στις 15.00)

Είδος εισιτηρίου Τιμή
Κανονικό εισιτήριο €6,00
Μειωμένο εισιτήριο €4,00
Κανονικό συνδυαστικό* €4,00
Μειωμένο συνδυαστικό* €3,00
Ομάδες 20+ €4,00
Σχολεία €3,00

* Γίνεται έκπτωση όταν αγοράζονται ταυτόχρονα εισιτήρια για τη Διαδραστική Έκθεση και για μία (1) προβολή στο Πλανητάριο.

Δωρεάν Είσοδος
Για ΑμεΑ: δωρεάν είσοδος για ένα άτομο με συνοδό.
Για συνοδούς σχολείων: προβλέπεται δωρεάν είσοδος για τους συνοδούς-εκπαιδευτικούς.
Για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: δωρεάν είσοδος για ένα άτομο με συνοδό, με την επίδειξη της κάρτας μέλους της ΔΟΕ, της ΟΛΜΕ, της ΟΛΤΕΕ, της ΟΙΕΛΕ ή της κάρτας ελεύθερης εισόδου που δικαιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Για εκπροσώπους Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας: δωρεάν είσοδος για ένα άτομο (με επίδειξη επαγγελματικής κάρτας) με συνοδό.
 
Σημειώνεται ότι για τις επισκέψεις του σχολικού και του γενικού κοινού, υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr.

online κρατήσεις Yπάρχει η δυνατότητα online κρατήσεων, από εδώ.

Γενικό Κοινό

Στον χώρο της Διαδραστικής Έκθεσης, τα Σαββατοκύριακα, διοργανώνονται για το κοινό επιδείξεις πειραμάτων, εργαστήρια κατασκευών, διαδραστικές αφηγήσεις και ομιλίες νέων επιστημόνων. Τις δραστηριότητες αυτές μπορείτε να τις παρακολουθήσετε με το εισιτήριο της Διαδραστικής Έκθεσης, το οποίο είναι ημερήσιο.
Για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων αυτών μπορείτε να ενημερωθείτε στη σελίδα Νέα - Δραστηριότητες, ή καλώντας στα τηλέφωνα 210 9469640, 210 9469600.

Σχολεία

Η πραγματοποίηση προγραμματισμένων επισκέψεων για σχολεία ή άλλες οργανωμένες ομάδες κοινού, γίνεται κατόπιν συνεννόησης με το Ίδρυμα Ευγενίδου. Για κρατήσεις (αφορά μόνο σχολεία και ομάδες άνω των 20 ατόμων), μπορείτε να επικοινωνείτε στο τηλέφωνο: 210 9469641, ώρες: 09:00 - 15:30.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας, μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα: 210 9469640 και 210 9469600, ώρες: 09:00 - 15:30

Τρόποι Επίσκεψης

Η περιήγηση στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας είναι αυτοκαθοδηγούμενη και οι επισκέπτες μετακινούνται ελεύθερα ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους μέσα στην Έκθεση. Το ειδικευμένο προσωπικό του Ιδρύματος Ευγενίδου βρίσκεται εκεί για να παρέχει βοήθεια και επιπλέον πληροφορίες, όταν αυτό χρειαστεί.

Οι προτεινόμενοι τρόποι επίσκεψης για σχολικές ομάδες είναι οι εξής:

 • Απλή επίσκεψη (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή): Προτεινόμενος αριθμός μαθητών: 60 άτομα ανά ώρα. Η σχολική ομάδα έχει στη διάθεσή της 60 λεπτά, προκειμένου να διαδράσει με τα εκθέματα, επιλέγοντας ελεύθερα ανά όροφο τον τρόπο και τη σειρά της επίσκεψης. Στο τέλος κάθε επίδειξης οι μαθητές παρακολουθούν μία επίδειξη πειραμάτων, διάρκειας 20 λεπτών (Δευτέρα και Τρίτη: Βιολογία-Χημεία, Πέμπτη και Παρασκευή: Φυσική). Η σχολική επίσκεψη στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας διαρκεί 80 λεπτά και περιλαμβάνει:
  • Περιήγηση στο ισόγειο (20 λεπτά)
  • Περιήγηση στον 1ο όροφο (20 λεπτά)
  • Περιήγηση στον 2ο όροφο (20 λεπτά)
  • Επίδειξη πειραμάτων (20 λεπτά)
 • Ειδικές επισκέψεις: Επιδείξεις Πειραμάτων και Διαδραστικές Αφηγήσεις (Τετάρτη):
  Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας προσφέρει στους μαθητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν, κάθε Τετάρτη, νέα προγράμματα διάρκειας 45 λεπτών επιλέγοντας μέσα από μία ποικιλία επιδείξεων πειραμάτων ή αφηγήσεων. Τα προγράμματα αυτά αφορούν μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Για τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να κάνετε αρχικά κράτηση στο τηλέφωνο 210 9469641. Στη συνέχεια μπορείτε να ενημερωθείτε από το Τμήμα της Διαδραστικής Έκθεσης για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θέλετε να παρακολουθήσετε στα τηλέφωνα 210 9469640/681.
 • Ειδική διαδρομή για 5η και 6η τάξη Δημοτικού «Ήχος και φως» (Τρίτη): Η ειδική διαδρομή "Ήχος και φως"  είναι μια εκπαιδευτική δραστηριότητα ειδικά σχεδιασμένη για σχολικές ομάδες έως 40 μαθητών 5ης και 6ης Δημοτικού, διαρκεί μία ώρα και πραγματοποιείται κάθε Τρίτη. Η φιλοσοφία της δραστηριότητας, βασίζεται σε ένα κυνήγι θησαυρού, οπού τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες και με τη βοήθεια ενός χάρτη, ακολουθούν προκαθορισμένες διαδρομές με θέμα την όραση ή την ακοή. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι μαθητές σημειώνουν λέξεις κλειδιά, οι οποίες προκύπτουν από το σωστό χειρισμό των εκθεμάτων και τις οδηγίες που αυτά διαθέτουν. Σκοπός της δραστηριότητας είναι, αφού τα παιδιά παραδώσουν τις λέξεις κλειδιά, να αποκτήσουν η κάθε ομάδα ξεχωριστά, την πληροφορία για το πού βρίσκεται το κρυμμένο αντικείμενο. Τα αντικείμενα που θα βρουν οι ομάδες, θα χρησιμοποιηθούν ώστε να πραγματοποιηθεί μία παράσταση πειραμάτων φυσικής, στο τέλος της εκπαιδευτικής διαδρομής. Στόχος της δραστηριότητας είναι τα παιδιά να γνωρίσουν τον χώρο της έκθεσης και να έχουν μία πρώτη επαφή με την επιστήμη της ακοής και της όρασης. Επίσης, θα μάθουν να χειρίζονται τα εκθέματα με σωστό τρόπο, εξυπηρετώντας το σκεπτικό «παίζω και μαθαίνω». Πριν την επίσκεψη στην Έκθεση είναι απαραίτητο τα παιδιά να έχουν χωριστεί σε ομάδες των 5 ατόμων (μέχρι 8 ομάδες), ενώ ενδείκνυται η προσέλευση στην Έκθεση ένα τέταρτο νωρίτερα της προκαθορισμένης ώρας, ώστε να γίνει εκτενέστερη ενημέρωση για την Έκθεση, τον τρόπο χειρισμού των εκθεμάτων και της εκπαιδευτικής διαδρομής.
 • Εκπαιδευτικές Διαδρομές (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή): Η σχολική ομάδα έχει στη διάθεσή της 80 λεπτά για να διαδράσει με μια συγκεκριμένη ομάδα εκθεμάτων. Οι Εκπαιδευτικές Διαδρομές σχεδιάστηκαν από το Ίδρυμα Ευγενίδου με σκοπό την καλύτερη εκπαιδευτική αξιοποίηση της κάθε σχολικής επίσκεψης, γύρω από συγκεκριμένους διδακτικούς στόχους, με βάση τις εκπαιδευτικές ανάγκες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις αρχές της σύγχρονης παιδαγωγικής επιστήμης. Η κάθε διαδρομή επιλέγεται και πραγματοποιείται από τον συνοδό εκπαιδευτικό και είναι σχεδιασμένη για σχολικές ομάδες 20 έως 25 μαθητών. Το Ίδρυμα Ευγενίδου προτείνει 10 πρότυπες Εκπαιδευτικές Διαδρομές, ωστόσο οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να συνθέσουν αντίστοιχα τις δικές τους διαδρομές ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας τους. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν εκτυπώσει από πριν το φυλλάδιο της διαδρομής που έχουν επιλέξει.
 • Διαδρομή «Λύσε το Μυστήριο» (Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή): Η σχολική ομάδα έχει στη διάθεσή της 90 λεπτά για να ακολουθήσει μια διαδρομή βασισμένη σε ένα σενάριο «μυστηρίου», με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση και κατανόηση συγκεκριμένων εκθεμάτων από τους μαθητές. Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρέχει στους μαθητές το απαραίτητο υλικό, προκειμένου να λύσουν γρίφους που σχετίζονται με τα εκθέματα που περιλαμβάνει η Διαδρομή «Λύσε το Μυστήριο». Η Διαδρομή αυτή είναι σχεδιασμένη για ομάδες 20 έως 25 μαθητών, με απαραίτητη τη συμμετοχή ενός συνοδού καθηγητή θετικών επιστημών, ανά σχολική ομάδα. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν εκτυπώσει από πριν το φυλλάδιο της διαδρομής, που θα χρησιμοποιήσουν οι μαθητές, καθώς και το αντίστοιχο φυλλάδιο του εκπαιδευτικού.

  Πέραν από τους πιο πάνω προτεινόμενους τρόπους επίσκεψης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον δικό του τρόπο επίσκεψης, να συνθέσει τη δική του «Διαδρομή», εκείνη που ταιριάζει καλύτερα με τη σύνθεση της τάξης, τις προτιμήσεις των μαθητών, αλλά και το εκάστοτε περιεχόμενο της διδασκαλίας εντός της τάξης.

  Σε κάθε περίπτωση, για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων είναι απαραίτητη η προετοιμασία της επίσκεψης και η ενεργός συμμετοχή των συνοδών καθηγητών θετικών επιστημών. Ο/Η εκπαιδευτικός που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, θα έχει στη διάθεσή του/της κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, αλλά και υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email:admin@eugenfound.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα