ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΚεντρικές ΕνότητεςΔ. Τύπου
PrintEmailBack

Τα 25 Χρόνια του Διαστημικού Τηλεσκόπιου Hubble

 

Κοιτάζοντας σήμερα τον έναστρο ουρανό μοιραζόμαστε το ίδιο συναίσθημα θαυμασμού και δέους που ένιωθαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι, καθώς προσπαθούσαν να εξηγήσουν τον φυσικό κόσμο γύρω τους. Για την αρχαία Ελλάδα, ήταν μια εποχή όπου ο φόβος, η δεισιδαιμονία και οι πρώτες μυθολογικές, αλλά πανέμορφες, ιστορίες για την προέλευση του κόσμου έδιναν σιγά-σιγά τη θέση τους στην αναζήτηση φυσικών ερμηνειών για τα φυσικά φαινόμενα. Γιατί ο άνθρωπος είχε ανέκαθεν την έμφυτη τάση να ανακαλύψει το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί έξω.

Δια μέσου των αιώνων η αντίληψη του ανθρώπου για το Σύμπαν ήταν γεωκεντρική. Ξεκινούσε δηλαδή από την κατανοήσιμη έννοια μιας ακίνητης, σταθερής Γης, η οποία αποτελούσε το κέντρο του Σύμπαντος, εκτός φυσικά από τον Αρίσταρχο τον Σάμιο ο οποίος ήταν ο προπομπός του ηλιοκεντρισμού, 1.800 χρόνια πριν από τον Κοπέρνικο. Στις αρχές του 17ου αιώνα, όμως, η εφεύρεση του τηλεσκοπίου έγινε ο βασικός μοχλός στην κατανόηση των άστρων από τον άνθρωπο, που τον βοήθησε να πολλαπλασιάσει ραγδαία τις γνώσεις του για το Σύμπαν. Σήμερα, σκαρφαλωμένα σε πανύψηλες βουνοκορφές, τα τεράστια τηλεσκόπια των αστεροσκοπείων μας παρακολουθούν καθημερινά όλα όσα συμβαίνουν στο Σύμπαν. Ενώ πριν από μισό μόλις αιώνα τα τροχιακά μας αστεροσκοπεία μας έδωσαν μια ολοκληρωμένη πλέον εικόνα όλων των ακτινοβολιών που έρχονται από το Σύμπαν. 

 ΠΛΗΡΕΣ ΔΕΛΤΙΟ

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email:admin@eugenfound.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα