ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
Οπτικοακουστικό Υλικό
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&ΤΝέα - Δραστηριότητες
PrintEmailBack

Διαδραστικά Διήμερα 2015

«Καλοκαίρι στο… φως»

Το 2015 είναι το Διεθνές Έτος Φωτός! Αυτό το καλοκαίρι στα Διαδραστικά Διήμερα θα «ρίξουμε άπλετο φως» στα βασικά χαρακτηριστικά και στις ιδιότητές του! Παράλληλα, θα αναρωτηθούμε γιατί βλέπουμε χρώματα και τι συμβαίνει όταν μας ξεγελούν τα μάτια μας! Μέσα από πειράματα, εργαστήρια, παιχνίδια και κατασκευές θα αναζητήσουμε όλα τα στοιχεία που κάνουν το φως τόσο ξεχωριστό για τη ζωή μας. Την δεύτερη ημέρα, στην τελετή λήξης, οι γονείς θα παρακολουθήσουν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό στον οποίο τα παιδιά καλούνται να συμπεριφερθούν όπως το φως!

Τα Διαδραστικά Διήμερα διενεργούνται για 8η χρονιά και περιλαμβάνουν πρωτότυπες, διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά που αποφοίτησαν από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού και A΄ Γυμνασίου.

Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των διημέρων είναι οι εξής:
18 - 19 Ιουνίου, 22 - 23 Ιουνίου, 25 - 26 Ιουνίου, 29 - 30 Ιουνίου, 2 - 3 Ιουλίου, 6 - 7 Ιουλίου, 9 - 10 Ιουλίου, 13 - 14 Ιουλίου, 16 - 17 Ιουλίου.

Ώρα άφιξης: 8:45 π.μ..

Το κόστος ανά παιδί είναι 20€ και περιλαμβάνει τις δραστηριότητες και τα απαραίτητα υλικά γι’ αυτές. Σε κάθε διήμερο μπορούν να συμμετάσχουν μέχρι 20 παιδιά.

Για τη συμμετοχή στα Διαδραστικά Διήμερα απαραίτητη είναι η δήλωση συμμετοχής στο τηλ. 210 9469681, (Δευτέρα έως Παρασκευή, 9:30 – 16:30) ή στο email diadraseis@eugenfound.edu.gr , καθώς και η συμπλήρωση του σχετικού εντύπου και η αποστολή του στο fax 210 9430171. Αν δεν διαθέτετε fax, μπορείτε να στείλετε το συμπληρωμένο έντυπο στο email: diadraseis@eugenfound.edu.gr.
Για πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του προγράμματος, μπορείτε να καλείτε στο τηλ. 210 9469681.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ: Οι γονείς παρακαλούνται να έχουν φροντίσει για το δεκατιανό και ένα ελαφρύ γεύμα των παιδιών, τα οποία θα καταναλωθούν στα αντίστοιχα διαλλείματα. Στον χώρο του Ιδρύματος Ευγενίδου λειτουργεί και κυλικείο.
Καλό είναι τα παιδιά να έχουν μαζί κάποιο μπουφάν ή ζακέτα (θα τους χρειαστεί στο Πλανητάριο, όπου η θερμοκρασία για τεχνικούς λόγους είναι 21˚C), καθώς και ένα καπέλο για τον ήλιο.
Σημειώνεται επίσης ότι υπάρχει η δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: rd@eugenfound.edu.gr.

Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ημέρα 1η

8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 9:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Παιχνίδια Γνωριμίας
Τα παιδιά γνωρίζονται και φτιάχνουν ομάδες! Παράλληλα ανακαλύπτουν τα πρώτα ενδιαφέροντα στοιχεία για το φως.

9:30 – 11:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Εργαστήριο πειραμάτων οπτικής!
Στήνουμε τέσσερεις σταθμούς πειραμάτων οπτικής. Κάθε ομάδα περνάει από όλους τους σταθμούς και μαθαίνει για την ανάκλαση, τη διάθλαση και τη διάχυση του φωτός. Μέσα από πειράματα οι ομάδες ανακαλύπτουν από τι αποτελείται το λευκό φως, γιατί βλέπουμε χρώματα και πώς βλέπουμε τα αντικείμενα γύρω μας. Τελικά, βλέπουμε με τα μάτια ή με τον εγκέφαλο;

11:00 – 11:30 Διάλειμμα

11:30 – 12:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Εργαστήρι Φυλλο-φωτογραφίας (α’ μέρος)
Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο βοτανικής, τα παιδιά θα τυπώσουν εικόνες πάνω σε φύλλα! Μέσα από πειράματα, θα συλλέξουν γνώσεις για τη φωτοσύνθεση, τη διαδικασία με την οποία τα φυτά φτιάχνουν την τροφή τους. Οι μικροί βοτανολόγοι-φωτογράφοι, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις αυτές, θα αναγκάσουν φύλλα από γεράνι να παράγουν «φυλλο-φωτογραφίες».

12:30 – 13:30 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Εργαστήρι: Από την οπτική στη φωτογραφία
Το φως είναι το πιο σημαντικό στοιχείο στην φωτογραφία. Όλες οι φωτογραφικές μηχανές είτε ελέγχουν το φως είτε αντιδρούν στο φως. Σε αυτό το εργαστήρι τα παιδιά μαθαίνουν πώς λειτουργεί μια φωτογραφική μηχανή και στη συνέχεια φωτογραφίζουν λέξεις, δημιουργώντας τα γράμματα με το σώμα και την σκιά τους. Οι φωτογραφίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν την δεύτερη ημέρα στην δημιουργία ενός βίντεο!

13:30 – 14:15 Διάλειμμα για φαγητό

14:15 – 15:15 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Εργαστήρι Φυλλο-φωτογραφίας (β’ μέρος)
Η κάθε ομάδα βλέπει το αποτέλεσμα της εκτύπωσης σε φύλλο. Στη συνέχεια, τα παιδιά θα αφηγηθούν μία μικρή ιστορία μέσα από τις φωτογραφίες που θα έχουν τυπώσει, φτιάχνοντας ένα συλλογικό έργο τέχνης.

15:15 – 15:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ - Παιχνίδια με το φως
Τα παιδιά παίζουν δύο διασκεδαστικά παιχνίδια με θέμα το φως! Κάθε ομάδα καλείται να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις που αποκόμισε για το φως αλλά και φαντασία. Ποια ομάδα θα αναπτύξει την καλύτερη στρατηγική;

15:45 – 16:30 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - Ο Αγγελιοφόρος του Σύμπαντος

Η παράσταση αποτελεί ένα συναρπαστικό ταξίδι γνωριμίας με το φως. Το ορατό φως δεν είναι παρά ένα ελάχιστο μόνο τμήμα της ακτινοβολίας που εκπέμπουν τα ουράνια σώματα. Από τη στιγμή, όμως, που κατασκευάσαμε τηλεσκόπια, τα οποία «βλέπουν» και σε διαφορετικά μήκη κύματος, οι αστρονομικές μας γνώσεις πολλαπλασιάστηκαν ραγδαία!

 

Αναλυτικό Πρόγραμμα - Ημέρα 2η

8:45 – 9:00 Προσέλευση παιδιών

9:00 – 10:00 ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ - Εργαστήρι: Αναζητώντας την Πληροφορία
Στους χώρους της Βιβλιοθήκης τα παιδιά θα γνωρίσουν με ευχάριστο τρόπο τον κόσμο των βιβλίων και θα αναζητήσουν τις απαραίτητες πληροφορίες για να συνοδεύσουν τα βίντεό τους. Με τη χρήση του Ηλεκτρονικού καταλόγου της βιβλιοθήκης θα ανακαλύψουν εύκολους τρόπους προσέγγισης της γνώσης και θα απαντήσουν στα ερωτήματά τους, χρησιμοποιώντας έντυπες και ηλεκτρονικές πηγές πληροφόρησης.

10:00 – 10:30 Διάλειμμα

10:30 – 11:15 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ - Στα Μονοπάτια των Άστρων
Κάθε βράδυ, όταν έχει ξαστεριά, τα πάντα μοιάζουν γαλήνια και ειρηνικά. Κι όμως, αυτό που βλέπουμε εκεί πάνω δεν είναι παρά μια καλοστημένη απάτη! Γιατί στα μονοπάτια των άστρων του Γαλαξία μας, δεν θα βρούμε έναν ήρεμο και αναλλοίωτο κόσμο, αλλά αντίθετα τις συχνά βίαιες φυσικές διεργασίες μιας αέναης γένεσης και καταστροφής!

11:15 – 13:15 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ U Tech Lab – Δημιουργία βίντεο
Στο εργαστήριο αυτό γίνεται εισαγωγή των παιδιών στα βασικά στάδια παραγωγής μιας ταινίας και κυρίως στο μοντάζ. Στην συνέχεια τα παιδιά χρησιμοποιώντας την φαντασία τους, τις πληροφορίες που συλλέξανε και το φωτογραφικό υλικό από την πρώτη ημέρα, δημιουργούν ένα μικρό βίντεο με θέμα το φως!

13:15 – 14:15 Διάλειμμα για φαγητό

14:15 – 14:45 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Περιήγηση στη Διαδραστική Έκθεση
Μαθαίνουμε περισσότερα για το φως και τις ιδιότητές του με μία περιήγηση στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας.

14:45 – 16:00 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ – Εργαστήρι: Κατασκευή Καταπέλτη
Στο εργαστήριο αυτό τα παιδιά αποκτούν βασικές γνώσεις μηχανικής και φτιάχνουν καταπέλτες. Με αυτούς θα κάνουν μία εντυπωσιακή επίδειξη των όσων έμαθαν στους γονείς!

16:00 – 16:30 Τελετή λήξης
Οι οικογένειες των παιδιών παρακολουθούν έναν πρωτότυπο διαγωνισμό με καταπέλτες! Σε αυτόν οι ομάδες των χρωμάτων προσπαθούν να συμπεριφερθούν όπως το φως! Ποιοι θα μιμηθούν καλύτερα τα χρώματα;

 

 

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα