ΑρχικήΕπικοινωνίαΠρόσβασηΣυχνές ΕρωτήσειςΠεριεχόμενα
Επιλογές για ΑΜΕΑ:Enlarge fontsReduce fonts
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ
ΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Ιστορικό
Λειτουργίες
Βιβλιοθήκες - Σειρές
Κατάλογος Βιβλίων
Νέα
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Ε&Τ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
Σύνθετη αναζήτηση
  ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ
ΨΗΦΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΑΣΤΡΟΠΥΛΗ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Valid HTML 4.01 Transitional
ΝέαΗμερολόγιοΠρόγραμμα ΠροβολώνΕνημερωτικό ΔελτίοΔ. Τύπου
 
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥΕΚΔΟΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑΚατάλογος Βιβλίων
PrintEmailBack
 
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΤΗ
1957-1975


    
 

Την Βιβλιοθήκη του Τεχνίτη απήρτιζαν βιβλία γραμμένα για τους μαθητές των Κατωτέρων Τεχνικών Σχολών, που παρακολουθούσαν την ειδικότητα του μηχανοτεχνίτη ή την ειδικότητα του ηλεκτροτεχνίτη. Ήταν γραμμένα, όπως άλλωστε και όλα τα βιβλία του Ιδρύματος, από ειδικούς επιστήμονες με διδακτική και επαγγελματική πείρα και το περιεχόμενό τους ανταποκρινόταν πλήρως στο εκάστοτε ισχύον αναλυτικό πρόγραμμα διδακτέας ύλης.

Ιδιαίτερη προσοχή είχε δοθεί στην ορθή διατύπωση των εννοιών σε γλώσσα απλή δημοτική, όπως την όριζε η γραμματική του Μ. Τριανταφυλλίδη. Η έκταση των βιβλίων ήταν ανάλογη με τις ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων. Στην κατανόηση του περιεχομένου συνέβαλλε και ο εμπλουτισμός των κειμένων με πολλά σχήματα, που σχεδίαζαν οι άριστοι σχεδιαστές του Ιδρύματος, και φωτογραφίες.

Το σχήμα των βιβλίων είχε διαστάσεις 14 x 21 cm για να είναι εύκολη η χρήση τους από τους τεχνίτες, η δε βιβλιοδεσία τους ήταν από ειδικό πλαστικό, ώστε το βιβλίο να αντέχει και στις ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν στα εργαστήρια και τα συνεργεία όπου δούλευαν οι μαθητές. Το χρώμα της σειράς ήταν βαθύ πράσινο και γι’ αυτό τα βιβλία αυτά έγιναν γνωστά στους μαθητές και τους καθηγητές ως τα «πράσινα βιβλία» του Ιδρύματος Ευγενίδου. Είχαν ειδικά φροντισμένη στοιχειοθεσία-εκτύπωση από το τυπογραφείο της ΑΣΠΙΩΤΗ-ΕΛΚΑ, η οποία τότε εκτύπωνε τα γραμματόσημα και παλαιότερα και τα χαρτονομίσματα του Κράτους. Το χαρτί εκτυπώσεως ήταν άριστο και η εμφάνισή τους καλαίσθητη.

Το πρώτο βιβλίο που εξέδωσε το Ίδρυμα το 1957 ήταν τα Μαθηματικά του Τεχνίτη Α' τόμος, τον οποίο η Μαριάνθη Σίμου παρέδωσε στον τότε Υπουργό Βιομηχανίας Παν. Παπαληγούρα σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Παραγωγικότητας.

Το σύνολο των βιβλίων της σειράς κάλυπτε ισοδύναμα τις ανάγκες των μηχανοτεχνιτών και ηλεκτροτεχνιτών μαθητών. Ας σημειωθεί ότι παρ’ όλη την απλότητα της συγγραφής τους, τα βιβλία αυτά συνόδευαν τους αποφοίτους των σχολών και στην επαγγελματική τους ενασχόληση, ως πηγή αντλήσεως χρήσιμων πληροφοριών.
Μεταξύ των ετών 1957-1975 για τις δύο ειδικότητες είχαν εκδοθεί 32 τίτλοι, μεταξύ των οποίων και ένας που περιείχε Νεοελληνικά αναγνώσματα ειδικά επιλεγμένα για τις σχολές αυτές. 

Τα βιβλία της Βιβλιοθήκης αυτής δεν εκδίδονται πλέον από το Ίδρυμα Ευγενίδου, από τότε που καταργήθηκαν οι Κατώτερες Τεχνικές Σχολές.


  Τα βιβλία της Βιβλιοθήκης του Τεχνίτη μπορείτε να τα βρείτε και να τα κατεβάσετε εδώ.

      
                  Σχήμα από το βιβλίο “Ηλεκτροτεχνία” σχεδιασμένο από τους σχεδιαστές του Ιδρύματος.   
   
     
ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ © 2007Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Π.ΦΑΛΗΡΟ - Τηλ: 210 9469600 - Fax:210 9417372 - Email: info@eef.edu.grΌροι ΧρήσηςΔικαιώματα